1968 dünyanın pek çok yerinde Üniversite öğrencilerinin daha özgür, daha barışçıl ve daha eşitlikçi bir dünya için mücadele başlattıkları yıldı. Emperyalizme karşı başkaldırının yaygınlaştığı yıldı. Üniversitelerimiz de bu mücadeleden ve dünyada esen anti-emperyalist rüzgardan etkilendi. Bu üniversite öğrencileri daha sonraları “68 Kuşağı” olarak anıldı. Öğrenciler, ülkelerinin tam bağımsız olmasını arzuluyorlardı. Barıştan ve özgürlükten yanaydılar. Emperyalizme karşı savaş açmışlardı. Emekçinin, halkın haklarını savunuyor, hakça, daha eşitlikçi bir düzen istiyorlardı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye) , 68 eylemlerinin en önünde yer alan Fakültelerden biriydi. Kurtuluş’tan Kızılay’a nice yürüyüşler düzenlemişler, Kızılay’da mitingler yapmışlardı.
68 kuşağının başkaldırısı ne yazık ki yalnızca Avrupa’da kısmi sonuçlar verdi. Eşitlik, barış, özgürlük, gelir dağılımını düzeltme idealleri dünya çapında açık sonuçlara ulaşmadı. . O yıllardan bu yana Türkiye de, dünya da çok değişti. İnanılmaz olaylar yaşandı. Akla hayale sığmayacak gelişmelere tanık olundu. Gelen düzen, giden düzeni aratır oldu. Bugünün küreselleşmiş dünyası, 68’lerin dünyasından daha az eşitlikçi, daha az özgür, daha az barışçı bir dünya. 68 kuşağının ateşlediği kıvılcımı ateşlemeye gücü olan bir kuşak da görünmüyor dünyanın hiçbir yerinde.
Neden o yılları anımsatıyorum yazayım. Şu sıralar Antalya önemli konukları ağırlıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıldönümü vesilesiyle Siyasal Bilgiler Fakültesi 1967, 1968, 1969 yılı mezunları Antalya’da buluşuyorlar. Yukarıda anımsattığım olayların yaşandığı yıllarda Siyasalda öğrenci olanlar, yarım asrı aşkın bir süre sonra “Mülkiye 68 Kuşağı” olarak Antalya’da bir araya geliyorlar. Aralarında kamuoyunun yakından tanıdığı siyasiler, emekli Büyükelçiler, emekli Valiler, emekli maliyeciler, iktisatçılar var. Kemer’in ilk kaymakamı var. Kamuda ve özel sektörde geçmiş yıllarda üst düzey görevler üstlenmiş başka seçkin kişiler var. Ortak anılarını tazeliyorlar, geçmiş yılları yad ediyorlar. Yılların özlemini gideriyorlar. Üniversite yıllarında yaşadıkları olaylar, heyecanlar, başkaldırışlar halâ belleklerinde tazeliğini koruyor.
Mülkiye 68 Kuşak, genç Mülkiyelilerle dayanışmalarını da sürdürüyorlar . Bu çerçevede, Cumhuriyetimizin 100. Yılında, BİLAY Vakfı ile birlikte, 100 Mülkiyeli öğrenciye burs verme kararı aldı. Bursiyerlerin % 70’ı kız öğrenci. Türkiye koşullarında kızlara öncelik tanımışlar. Bursiyerler seçilirken en önemli kriterlerden birisi de, Atatürk ve silah arkadaşlarına saygılı ve Cumhuriyet değerlerini benimsemiş gençler olmaları.
Geçen zamana, yaşanan gelişmelere rağmen mezunlarda 68 ruhu capcanlı. Ülke sorunlarından kopamıyorlar. Gelişmeleri hüzünle, kaygıyla yakından izliyorlar. İnsanların acıları, feryatları, göz yaşları yüreklerini dağlıyor. Eskiden tepkilerini meydanlarda haykırırlardı, bugünlerde görüşlerini sosyal medyada paylaşıyorlar. Atatürk’ün hedeflediği, kendilerinin arzuladığı, hayallerini kurduğu bir Türkiye’yi 100. Yılda torunlarına miras bırakamamanın hayal kırıklığını yaşıyorlar. Ancak umutsuz değiller. Umutlarını yitirmiş değiller. Türkiye’nin ne denli güçlü, zengin bir ülke olduğunun bilincindeler. Türkiye ve Mülkiye sevdası yüreklerine taptaze. Büyük heyecanla Siyasala ilk girdikleri gün gibi. Çağdaşlaşmanın, demokratik değerlere bağlılığın sembolü Fakültelerinin mezunu olmaktan gurur duyuyorlar. 196 8’de olduğu gibi Cumhuriyetin 100. yılında da dudaklarında Mülkiye Marşı : “Başka bir aşk istemez, aşkınla çarpar kalbimiz./Ey vatan göz yaşların dinsin, yetiştik çünkü biz…”