Gıda maddeleri denildiğinde öncelikle gıdaların raf ömrü akla gelir. üretim tarihi ve son kullanma tarihi denilen ayrıntılar dereye girer Bu konuda da illerde ve ilçelerde köylerde gıdaların kontrolü, gıdalardan numune alınması, organoloptik kontrol ve denetimler yapışması konusunda yasa gereği, illerde ve ilçelerde Tarım Bakanlığı ve yerelde Tarım il ve ilçe Müdürlükler görevlidir.

Yıllardan bu yana bu konuları gerek şahsen özel yazılı müracaatlar şeklinde, gerek basın aracılığıyla defalarca dile getirmiş olmamıza rağmen; özellikle ve bilhassa semt pazarlarında toplu denetimleri daima önermiş isek te beklenen sonuçları alamamış olmanın derin üzüntüsü içindeyiz.

BİR İKİ ÖRNEKLE ÖZETLEDİĞİMİZDE:

Özellikle semt pazarlarında satılan, yıkanmadan ve pişirilmeden tüketilen gıdaların açıkta satışı yapılması hıfzıssıhha kanununa göre yasak olmasına rağmen bu noktada kanun durmadan çiğnenmektedir.

Yani mesela fındık, fıstık, çerez, çekirdek ve yağlı tohumların açıkta satılması yasaktır ama yıllardır açıkta satılmaktadır. Gönüllülük esasına göre STK olarak yaptığımız organoloptik deneyimlerde ürünlerin yenilemeyecek derecede acımış olduğuna tanık olmaktayız. (Resmi denetim yetkimiz olmadığından ücret ödeyerek aldığımız ürünler üzerinde kamu sağlığı adına çalışmalar yaparak resmi kurumlarımızın hizmetine katkı koymak ve bu konuda evrensel hakkımız olan ihbarda bulunma eyleminde bulunmak amacıyla bu ve benzeri çalışmaları yapmaktayız.)

Bilhassa pilot çalışma yaptığımız semt pazarlarında bu çalışmaların yapılıyor olduğuna pek tanık olamıyoruz. Özellikle yer fıstığı gruplarının tefessühe uğradığına(acımış olduğuna)rastlıyoruz. Muhtemeldir ki bu ve benzeri gıdalarda AFLATOKSİN de oluşmuş olabilir. Bu hadise sindirim yolları kanserine sebebiyet verebilir. Bunun için gıdalardan rutine dayalı numuneler alınarak Lab. tahlilleri yapılması mutlaka gereklidir. Sayın Valimiz dahil, ilgili tüm yetkililerimizin dikkatine önemle sunuyorum.