Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Tokat'ta 750 yıllık gelenek el işçiliği ile sürdürülüyor

Tokat'ta 750 yıllık gelenek el işçiliği ile sürdürülüyor

Tokat'ta bulunan El Sanatları Merkezi'nde, kadınlar 750 yıllık tarihe sahip Tokat yazmalarının desenlerini canlandırarak, geleneksel el işçiliğini sürdürüyor. Ihlamur ağaçlarından elde edilen kalıpları tek tek oya işleyen kadınlar, makine kullanmadan asırlık motifleri günümüze taşıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tokat'ta 750 yıllık gelenek el işçiliği ile sürdürülüyor
KAYNAK: İHA

El Sanatları Merkezi'nde Tokatlı kadınlar, 750 yıllık tarihi olan Tokat yazmalarının desenlerini canlandırarak geleneksel el işçiliğini sürdürüyor. Ihlamur ağaçlarından elde edilen kalıpları elle oyarak hazırlayan kadınlar, makine kullanmadan asırlık motifleri ıhlamur ağaçlarına işliyor. Ardından, özel bıçaklar yardımıyla oyma işlemi gerçekleştiriliyor ve elde edilen kalıplarla yazma, yastık kılıfı, yorgan ve kıyafetlere baskı yapılıyor. Bu geleneksel el sanatları, yurt içinde ve yurt dışında büyük ilgi görüyor. 

AW084454_03

Bu özel sanatın merkezinde emek veren Bilge Çelikdemir, tahta baskının unutulmaya yüz tutmuş bir sanat olduğunu vurgulayarak, "750 yıllık bir geçmişi olan bu sanatı yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için burada emek veriyoruz. Ihlamur ağacı, bu sanatın göz bebeği. Kalıplarımızı özenle ıhlamur ağacından elde ediyoruz. Bu süreç, ağaçları zımparalama, geleneksel motifleri karbon kağıt yardımıyla ağaca işleme ve özel bıçaklarımızla detaylı bir şekilde oyma adımlarını içeriyor. Makinelerle yapılan üretimler de var ancak bizim amacımız geçmişi canlı tutmak. El baskısı, bir yazmanın 6 kişinin emeğiyle ortaya çıkıyor. Bu desenler zamanla geniş kitlelere ulaştı. Merkezimize meslek öğrenmek için gelen kursiyerlerimiz olduğu gibi, sadece bu sanatın ruhunu hissetmek için gelen öğrencilerimiz de var. Evliya Çelebi, Seyahatname'sinde Tokat için 'elvan diyarı' der. İşte bu 'elvan diyarı'nın geçmişi, burada yaşatılan bir sanat dalı olan el baskısıyla birleşiyor," şeklinde konuştu.

AW084454_01

Kadınların elleriyle özenle hazırladığı ürünler, hem yurt içinde hem de yurt dışında büyük ilgi görüyor. Tokat El Sanatları Merkezi, 750 yıllık kültürü yaşatma misyonunu başarıyla sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mersin Büyükşehir ve MESKİ yoğun yağışlara yönelik hazırlıklarını tamamladı

Mersin Büyükşehir ve MESKİ yoğun yağışlara yönelik hazırlıklarını tamamladı