Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Kültür Sanat Nevşehir’de peribacalarının korunması için kritik toplantı yapıldı

Nevşehir’de peribacalarının korunması için kritik toplantı yapıldı

Kapadokya'daki peribacalarının korunması için yapılan toplantıda, doğanın müdahale kabul etmediği ve yenilenebilir sistemlerin gerekliliği vurgulandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Nevşehir’de peribacalarının korunması için kritik toplantı yapıldı
KAYNAK: İHA

Kapadokya’nın eşsiz doğal yapısını koruma amacıyla Nevşehir’de düzenlenen “İstişare ve Değerlendirme Toplantısı” sona erdi. UNESCO Türkiye Millî Komisyonu ve Doğa Bilimleri İhtisas Komitesi Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı’nın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, peribacalarının korunmasına yönelik riskler ve müdahale yöntemleri detaylıca ele alındı.

Peribacalarının Doğal Oluşumu

Toplantıda, Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, Kapadokya’nın doğa tarafından oluşturulan eşsiz bir bölge olduğunu vurguladı. Göreme Arkeopark Projesi ve Göreme Açık Hava Müzesi’nde yapılan incelemelerde Kazancı, doğanın insan yapımı müdahalelere karşı duyarlı olduğunu belirtti. Kazancı, “Doğa insan yapımı hiçbir şeyi kabul etmiyor. Yapılan çalışmalar kısa vadede etkili olabilir, ancak uzun vadede sürdürülebilir olması zordur. Bu nedenle koruma sistemlerinin yenilenebilir ve tamir edilebilir düzeyde olması gerekiyor” dedi.

Şapka Düşmesi Riski Taşıyan Peribacalarına Müdahale Önerileri

Toplantının ilerleyen bölümlerinde, Paşa Bağları çevre düzenleme projesi ve şapka düşmesi riski taşıyan peribacaları yerinde incelendi. Prof. Dr. Kazancı, şapkanın düşme riski taşıyan peribacaları için müdahale yapılmasının gerekli olduğunu belirtti. Düşme anında diğer peribacalarına ve ziyaretçilere zarar verilmemesi için çevrede tedbirler alınabileceğini ifade eden Kazancı, “Burada yapılan uygulamaları ve ziyaretçi geçişine kapanan alanın neden kapandığını açıklayan bir yazılı metin hazırlanabilir” dedi.

Kapadokya Alan Başkanlığı'nın Görüşleri

Kapadokya Alan Başkan Vekili Birol İnceciköz, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, peribacalarının doğal bir oluşum süreci geçirdiğini belirtti. İnceciköz, “Heyet, peribacalarının doğal yollarla oluştuğunu ve zamanla şapkalarının düşeceğini ifade etti. Ziyaretçileri etkilemeyecek şekilde, şapkanın düşme ihtimalini göz önünde bulundurarak tedbirler alınması gerektiğini vurguladılar. Şapkanın doğal yollarla düşmesinin daha doğru olduğunu belirttiler ve bu durumu sonuç beyannamesine aldık” şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Adana'da mezarlığa ücretsiz servis kavgası mezarda bitti!

Adana'da mezarlığa ücretsiz servis kavgası mezarda bitti!