Büyükşehirlerle ilgili kanun çıkarıldığı zaman Antalya'nın merkezindeki kamusal hizmetlerin aynısı, mahalle yapılan köylere de yansıtılacak denilmişti.

 

Fakat durum hiç de öyle olmadı. Bazı yerlerde değişik konularda halkın perişan halini açıklasak acaba çare bulunur mu...

 

Konuyla ilgili olarak Gazipaşa'nın 41 köyü ile Gazipaşa ilçe arasındaki ulaşım ve iletişim konusunu örnek olarak aldığımızda köylülerimizle ilçe arasındaki irtibat ve istişarenin nasıl dar boğaza düştüğünü, devlet kurumlarıyla halkın arasındaki mesafenin nasıl açıldığını şöylece ifade edebiliriz:

 

Gazipaşa'nın en yakın merkez köyleri 10 km’den başlayarak 55 km mesafedeki en uzak dağ köyüne kadar tüm köylere minibüs ve otobüs seferleri var iken son zamanlarda petrol ürünlerine yapılan zamlar nedeniyle 41 köyün toplu taşım araçları kontak kapatmak zorunda kalmışlardır.

 

Hal böyle olunca; halkın kaymakamlık, belediye, tarım, nüfus müdürlüğü vb. devlet kurumlarıyla ilgili işlerinin yanı sıra un tuz, şeker gibi mühim yaşam ihtiyaçlarıyla, elektrik — su, telefon paralarını ödemek için ve ayrıca sair hayati ihtiyaçlarını temin etmek amacıyla çarşı pazar irtibatları kesilmiştir.

 

ÖZETLE: Yukarıdaki sebepten dolayı köylerimizin ilçeyle, ilçedeki devlet kurumlarıyla, çarşı pazar mekanlarıyla irtibatları kesilmiştir.

 

Geniş halk kitleleriyle yapılan görüşme, çalışma ve araştırmalarımız sonucu; petrol fiyatlarının astronomik boyutlarda zamlanması nedeniyle köylerimizin, kurumlarımızla aralarındaki fiziki mesafe açılmış bulunmaktadır.

 

Bu nedenle büyükşehirler mevzuatında halkımıza tanınan haklar çerçevesinde hiç değilse haftanın Pazartesi ve Cuma günleri makul ücretler karşılığında köylere otobüs seferi düzenlenmesi zaruretinin olduğu anlaşılmaktadır. Bunun için iki alternatif mevcuttur.

 

1 ) Belediyemiz haftanın iki günü için söz konusu seferler için köylerimize otobüs salabilir.

 

2 ) Köy muhtarlarıyla bir iş birliği içinde kontakları kapatılan minibüs ve otobüslere yakıt desteği sağlanarak (sübvanse yöntemiyle) halkımızın ilçeyle-kurumlarımızla irtibatları yeniden temin edilebilir.

 

Ayrıca köylülerimiz kendi becerileri ve imkanları ölçüsünde ürettikleri bazı tarım ürünlerini pazarlayarak ihtiyaçları olan yaşam malzemelerini temin için çarşı pazarla olan irtibatı temin etme zorunlulukları vardır.

 

Bu bakımdan da ulaşım ve irtibat boyutu halkın olmazsa olmazıdır.