Antalya'nın yıllanmış sorunlarının başında geliyor Kırcami planlaması..

Siyasi partiler, oy deposu olarak gördükleri Kırcami'nin imar sorununu her seçim öncesinde malzeme yaptılar kendilerine..

Kırcami'nin planlarını kullanarak milletvekili seçilen de, belediye başkanı seçilen de, belediye meclisi üyesi seçilen de var.

İmar planında "Tarımsal vasfı korunacak alan" olarak gösterilen Kırcami'de artık tarımın yeterli ölçüde yapılamadığı görüşü ağırlık kazandı son dönemde.

Kırcami ilgili yapılan planlar, bir şekilde yargıdan döndü.

Kırcami bölgesi sakinleri, sabırla beklediler imar sorunlarının çözümünü..

Kimi zaman ayaklandılar, kimi zaman yönetimleri inanarak süreci sessizce izlemeyi yeğlediler.

Kırcami planlaması konusunda samimi davranan, sorunun çözümü noktasında risk alan, vatandaşa siyaset yapmadan gerçekleri söyleyen yönetici sayısı bir elin parmaklarını bile bulmadı.

Şimdi ilginç bir süreç yaşanmaya başlandı.

Büyükşehir Belediyesi ve CHP İl Yönetimi Kırcami'de vatandaşlarla yapılan görüşmelerde 0.80 emsal için prensipte anlaşmaya varıldığını belirttiler.

CHP İl Başkanı Devrim Kök, 0.80 emsalle Kırcami'nin imara açılmasında zaiyatın 0.40-45 olacağını, vatandaşın itirazının da olmayacağını söyledi.

Şimdi gözler İçişleri Bakanlığı'nda, çünkü Antalya Büyükşehir Belediyesi, planlama için Bakanlığın Kırcami'ye 'kamu yararı' kararı vermesini talep etti.

Sorun da buradan kaynaklanıyor..

Yanıt bekleyen soruların başında yerel seçimlere çeyrek kala AKP iktidarının Kırcami için kamu yararı kararı vererek, yıllanmış sorunun CHP'li belediye döneminde çözümüne sıcak bakacak mı ? geliyor.

Bir diğer nokta ise İçişleri Bakanlığı'nın kamu yararı kararı vermesi için Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne "Emsal belirtirseniz onay veririm" şartını getirmesi..

Meslek odalarının başkanları bu konuya temkinli yaklaşıyorlar.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, İçişleri Bakanlığı'nın"kamu yararı kararını şartlı veririm" demeye hakkı olmadığını vurguluyor.

Vahap Tuncer'e göre bakanlık bu şartı getirerek, yerel yönetimlerin ve kent dinamiklerinin iradelerine ipotek koymaya çalışıyor.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Haşim Dikencik'te bu konuya tepkili..

Dikencik, "Bakanlığın taslak planda emsal isteme hakkı yok" diyor..

Haşim Dikencik, Kırcami'nin imara açılmasına sıcak bakmadıklarını söylüyor..

Dikencik'e Kırcami bölgesinin imara açılması için bir gerekçe oluşmadı, Antalya'da yeteri kadar imarlı alan bulunduğu için de, oldukça büyük bir alana sahip olan Kırcami'nin imara açılmasına gerek yok.

Kırcami planlarıyla ilgili olarak adından en çok söz edilen isimlerin başında olan Mimarlar Odası Başkanı Osman Aydın ise, klasik bir planlamaya destek vermeyeceklerini ifade ediyor.

Osman Aydın, yerel yönetimlere eleştirisel yaklaşarak, "Kırcami ile ilgili 4 proje hazırlandı. Bu 4 projeden bir sonuca ulaşılacaktı. Ne yaptılar, nasıl bir sonuç çıktı onu da bilmiyorum. Bizim Kırcami ile ilgili tarım topraklarının yüzde 40'nın korunmasına yönelik bir önerimi oldu, önerimiz dikkate alınmadan klasik bir planlama yapılırsa destek vermeyiz" şeklinde konuşuyor.

Gözler Ankara'da İçişleri Bakanlığı'nda..

Bakanlık, Kırcami için kamu yararı kararı verir mi bilinmiyor.

Şehir Plancıları Odası Başkanı Haşim Dikencik'in de söylediği böyle bir yetkisi olmadığı halde Bakanlık hangi gerekçeye dayanarak Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne taslak plana emsal oranını işlemesini istiyor ?

Bakanlık taslak planı Büyükşehir Belediyesi'nden geldiği şekliyle onaylarsa önceleri olduğu gibi planın iptali için yargıya gidilir mi ?

AKP iktidarı CHP'ye siyasi rant kazandıracağı düşüncesiyle Kırcami planını savsaklar mı ?

Süreç uzayıp giderse Kırcami halkının tavrı ne olur ?

Bu soruların yanıtını bulmak şu aşamada olanaksız.

Kırcami halkı heyecan içinde Ankara'dan gelecek haberi bekliyor.

AKP kanadının son gelişmelerden sonra, yani taslak planın Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilip İçişleri Bakanlığı'na gönderilmesinin ardından sessizliğini koruması ne anlama geliyor bunu da kestirmek çok zor..