‘Turizmin Başkenti’ olarak ünlenen Antalya, 2019 sezonuna muhteşem bir başlangıç yapmıştı..
Havadan adeta turist akıyordu, rekor üstüne rekor kırıyorduk..
Herkesin keyfi yerindeydi, turizmciler gelecek sezonların hazırlığını yapmaya, yeni rekorlar için kapasite artırma hazırlıklarına başlamışlardı bile..
Önce 10 milyon turist hedefleniyordu…
Sonra 15 milyonu, 20 milyonu konuşmaya başlamıştık..
Rakamlar yükseldikçe moraller de zirve yapar olmuştu..
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, turist akınının verdiği mutlulukla yeni rekor açıklamaları yapıyor, turizmcilerle sıkça bir araya gelerek, sektörün devletten ve hükümetten beklentilerine yanıt verme çabasına giriyordu..
Mart ayında açılan 2019 turizm sezonu, yavaş yavaş sona ererken İngiltere’den haber moralleri ast üst etti, Antalya’nın rekorlar sezonu hevesi de kursağında kaldı..
Dünyanın en büyük acentesi olan Thomas Cook’un iflası tam bir bomba etkisi yarattı..
Aylardır gülen yüzler yerini hüzne ve umutsuzluğa bıraktı.
Antalya, pastadan payını gerçek anlamda almasa da İngiltere’den gelen iflas haberi herkesin kabusu oldu.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO)Başkanı Davut Çetin, yetkili ağızların ‘ Her şey kontrol altında, zararlar tanzim edilecek, telaşa gerek yok” açıklamasına rağmen Thomas Cook’un iflasının uluslar arası çapta önemli bir olay olduğunu, iflasın Antalya’yı da ciddi anlamda etkilediğini söyledi.
Davut Çetin’in şu sözleri teselli anlamında yorumlanmalı diye düşünüyorum:
“Sezon sonuna yaklaşılması nedeniyle sektörümüze etkisinin sınırlı olmasını bekliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanımız olaya hemen müdahale etmiş ve sektöre destek olunacağını açıklamıştır. Antalya'da kriz masası kuruldu. 22 Eylül'den sonra giriş yapan turistlerin İngiltere'ye dönüşleriyle ilgili garanti verildi. Fakat gecikmiş borçlar var, borçlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Thomas Cook'tan alacağı olan firmalarla ilgili bakanlık bir kredi çalışması yapıyor. Umarım çok ciddi bir yara almadan bu krizi de atlatırız”
Gerçeği gözardı etmek olanaksız..
Kriz çok büyük, turizmcilere göre çok sayıda iflas olacak..
Bunun en önemli etkeni ile Thomas Cook’un son aylarda özellikle Türkiye’ye beklentilerin çok üstünde turist göndermesi..
Sektörün deneyimli isimleri, “ Eylül gibi Ekim’de de patlama olacağı işaretleri vardı, şimdi ise büyük bir yıkım, büyük bir hüsran söz konusu. Bundan sonra ne olacağı konusunda kimsenin bir yorumu, düşüncesi yok. Gerçek ise sektörün son yılların en büyük krizine yaşayacak olması. Dileriz kriz iflaslarla sınırlı kalır. Hem işveren,hem de turizm çalışanları hayal kırıklığı yaşıyor” diyorlar..
Sektörün önemli isimlerinden Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği(TÜRSAB)Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özden, iflasını açıklayan Thomas Cook’ yaz boyunca otellere ödeme yapmadığını vurgulayarak, şu çarpıcı tespitlerde bulunuyor:
“Bence bilinçli yapıldı. Bunu da yasanın boşluğundan faydalanarak yaptılar. Şuan Bakanlıkta bekleyen yasa çıkmış olsaydı, bu sıkıntılar yaşanmazdı”
Ahmet Özden, krizim önümüzdeki süreçte daha net hissedileceğini belirterek, şunları söylüyor:
“Önümüzdeki aylar da bu kriz nedeniyle oteller boşta kalacak. Tam bir rakam vermek istemiyorum ama tahminen oteline göre yüzde 20 oranında bir düşüş yaşanabilir. Ayrıca Thomas Cook, bütün yaz boyunca otellere ve acentelere hiçbir ödeme gerçekleştirmedi. Ama ben bunun bilinçli yapıldığını düşünüyorum. Bunu da yasanın boşluğundan faydalanarak yaptı. Şuan Bakanlıkta bekleyen yasa çıkmış olsaydı, bu sıkıntıların hiçbiri yaşanmamış olacaktı. Yasa ve yönetmeliklerin eksikliğinden adamlar çok iyi faydalanıyorlar”