Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem Grip kapımıza dayandı!

Grip kapımıza dayandı!

Antalya Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ekin Saba,’’ Sonbahar ve kış aylarının başlaması, okulların açılması ile birlikte grip hastalığı kapımıza dayandı” dedi. Saba, “Grip günümüzde aşı ile önlenebilen bir hastalıktır” diye konuştu..

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
   Grip kapımıza dayandı!


Antalya Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ekin Saba,’’ Sonbahar ve kış aylarının başlaması, okulların açılması ile birlikte grip hastalığı kapımıza dayandı” dedi. Saba, “Grip günümüzde aşı ile önlenebilen bir hastalıktır” diye konuştu..

Antalya Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ekin Saba,’’ Sonbahar ve kış aylarının başlaması, okulların açılması ile birlikte grip hastalığı kapımıza dayandı. Her yaştan insanı etkileyen grip hastalığından korunmada en etkili yol, kişilerin bağışıklık sistemini güçlendirici bir yaşam tarzını benimsemesidir. Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, yeterince istirahat etmek ve sigaradan uzak durmak gibi davranışlarla bağışıklık sistemini kuvvetli tutmak, grip yapan mikroplara karşı kişiyi güçlü kılar” dedi.

Ekin Saba, şunları söyledi :  “Grip hastalığı bulaşıcı olduğu için; hasta kişiler ile yakın temastan, ortak eşya kullanmaktan kaçınmak da gripten korunmada önemlidir. Temas olasılığında eller su ve sabunla yıkanmalıdır. Elleri yıkamadan önce ağız ve buruna dokunmamak gerekir.  Çocuklara da bu alışkanlıkları küçük yaşlardan itibaren kazandırmak,  toplum sağlığı açısından büyük önem taşır. Ancak her ne kadar korunursak korunalım grip hepimizi bulabilecek kadar bulaşıcı bir hastalıktır. Grip günümüzde aşı ile önlenebilen bir hastalıktır. Birçok ülke, grip aşısını programlarına almış ve vatandaşlarına ücretsiz olarak sunmaktadırlar. Ülkemizde grip aşısı rutin olarak yapılmamaktadır, ancak aşı özellikle risk altındaki gruplara önerilmektedir’’

 

EKİM KASIM AYINDA AŞI YAPTIRILMALI

Saba,’’Grip aşısının önerildiği gruplar 65 yaşından büyük yaşlılar, Şeker hastaları, Astım hastaları, Kronik akciğer hastaları, Kronik kalp ve damar sistemi hastaları, Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler (kronik kan hastalığı olanlar, kanser hastaları, huzurevi, bakımevi gibi ortamlarda yaşayanlar’’diye konuştu.  Grip aşısı kimlere uygulanmaması gerektiğine dair uyarılarda bulunan Saba,’’ Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi olanlara uygulanmamalıdır. Grip aşısının uygulanması için en uygun zamanlar Ekim-Kasım aylarıdır. Ancak salgınlar Mart-Nisan aylarına kadar devam edebildiği için hastalığı geçirmedikçe ve aşı bulunabildiği sürece Ocak-Şubat ayları ve sonrasında da aşı uygulanabilmektedir. Grip aşısından sonra kesin koruyuculuğun başlaması için en az 10-14 günlük bir süre gerekmektedir.  Grip aşısı sonrası aşı yerinde bazen hafif ağrı, kızarıklık, şişlik oluşabilir. Nadiren hafif ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler ve 1-2 gün içinde kendiliğinden geçer’’dedi. DENİZ TOPKAYA

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çok özel sergi

Çok özel sergi