Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gündem 300 bin işçi sokakta kalır!

300 bin işçi sokakta kalır!

-Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş; demir, yassı çelik ve saç ürün fiyatlarında yaşanan artışın sektörü zorladığını belirterek, işsizlik uyarısında bulundu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
300 bin işçi sokakta kalır!

 

-Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş; demir, yassı çelik ve saç ürün fiyatlarında yaşanan artışın sektörü zorladığını belirterek, işsizlik uyarısında bulundu.

 

-Karataş; “İnşaat sektöründe mevsimsel işçilerle birlikte 3 milyon kişiye ekmek veriyoruz. Durdurmayı bırakın, olası bir yavaşlatmayı yüzde 10 bile yapsak 300 bin işçi sokakta kalır” dedi.

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Genel Başkan Vekili ve Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Karataş, Atatürk Parkı içerisinde bulunan Gaziantep Restoran’da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda son dönemde artan demir fiyatlarından dert yanan Karataş, sektörde yatırımları yavaşlattığını hatta durma noktasına geldiğini belirterek, işsizlik uyarısında bulundu.

 

YATIRIMLAR DURACAK

Karataş, şöyle konuştu: “Yassı çelik ve saç ürün fiyatlarında son aylarda meydana gelen zamlar sektörümüzü ciddi anlamda zorladı. Üreticiler ve tedarikçiler ile defalarca görüşme yapmamıza rağmen sonuç alamadık. Dünyadaki çelik piyasalarında rahatlama olmasına rağmen, Türkiye'deki satış fiyatlarının yüksek olmasını bir türlü anlayamıyoruz. Ülkemizde bu yıl çelik üretimi ciddi oranlarda arttı. Ancak ne oluyorsa oluyor, üretimimiz, tüketimimizden fazla olmasına rağmen fiyatlar devamlı yükseliyor. Bu artışlar yatırımları yavaşlatmıştır, durdurmasından endişeleniyorum. Sektör temsilcilerimizin talebi üzerine, bizim toplu durdurma kararımıza gerek kalmadan zaten duracak. Türkiye ekonomisinde direkt 180 milyar lira, dolaylı olarak da 250 milyar liralık inşaat sektörümüzde 2 milyon 200 bin işçi çalışmakta, 800 bin işçi de mevsimsel olarak eklenmekte yani toplam 3 milyon kişiye ekmek veriyoruz. Durdurmayı bırakın, olası bir yavaşlatmayı yüzde 10 bile yapsak 300 bin işçi sokakta kalır.”

 

KDV İNDİRİMİ BEKLİYORUZ

Hükümetten acilen demir fiyatlarında KDV indirimi beklediklerini kaydeden Karataş, şöyle dedi: “Fiyatların düşmemesi halinde şantiyelerin durma noktasına geleceği şüphesizdir. Bu noktada inşaat sektörü vergi ayarı düzenlemesine yönelik iki farklı talebi olmuştur. Bunlardan birincisi geçici süreliğine de olsa demir fiyatlarında KDV indirimine gidilmesi gerekliliğidir. Buna ek olarak Ankara'daki federasyonumuz da inşaat demiri ihracatına yüzde 20 vergi getirilmesini istemiştir.”

 

PİYASALAR TEDİRGİN

“Fiyat konusunda çözüm için hükümetin devreye girmesi gerekmektedir. İnşaat demiri ihracatına yüzde 20 vergi getirilmesi görüşünü savunan konfederasyonumuzun bu düşüncesine katılıyoruz. Bu talep hükümete iletildi ve hızlı bir şekilde bu görüş ile ciddi bir şekilde ilgilenilmesi gerekmektedir. Maliyet unsurlarından kaynaklı, konutlarda fiyat artışı olmaması için uğraşıyoruz. Satılan aynı daireyi yakın maliyetlerle üretebilmek, bugünkü şartlarda mümkün görünmemektedir. Durum böyle olunca da konut fiyatlarının düşmesi gibi bir durum söz konusu olamamalı ancak piyasaların tedirginliğinden dolayı da satış sayıları gerilemekte, müteahhit girdi maliyetleri de artmaktadır."

Deniz Karataş, demir fiyatlarında yaşanan artış nedeniyle bir daire fiyatının yüzde 25 daha pahalıya mal edildiğini, bunun da satışları olumsuz etkilediğini kaydetti. Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türel’e Çalkaya yetkisi

Türel’e Çalkaya yetkisi