OTELİN BARINDIRACAĞI İNSAN GRUBUNUN ÜRETECEĞİ ATIK HESABI VE SONUÇLARINI DA ŞÖYLECE İFADE EDEBİLİRİM:
Baz alınan yalnızca otel müşterisi olsa bile (2508 yatak + 250 personel-2708)
-Bir günde ihtiyaç olan asgari su miktarı: 280 ton ila 300 ton aralığındadır.
-Bir günde üretilecek katı atık miktarı : 4,5 ila 6 ton aralığındadır.
-Bir günde tüketilecek deterjan miktarı (sıvı-granül- toz. vb): 35-40 ton.
-Bir günde tüketilecek havuz kimyasal (yosun giderici+sivi klor+Al.sülfat)= 150 lt.
1) Rakamlardan hareket edildiğinde, Gazipaşa'da mevcut nüfusu hesap dışı bırakılmış bile olsa, yalnızca otel silsilesi ve çevresinin temizliğinde kullanılacak su potansiyeli göz önüne alındığında beldede bu ihtiyacı karşılayacak yer üstü ve yer altı su rezervi yoktur. Özellikle küresel iklim değişikliği, küresel ısınma + başkaca tarımsal alanlarda kullanılacak suyun yanı sıra örtülü muz tarımı nedeniyle zemin suyu temininde 300-350 metre derinliklerden su alındığı hatırlandığında ilçemizde bir su intiharından söz edilebilecektir.
2) Günlük olarak 6 ton civarındaki katı atık potansiyelini bertaraf ederek çevre ve kamu sağlığına zarar vermeyecek durum getirebilmek için ilçe ve çevresinde ne bir DANO tesisi ne de bir DEPONI tesisi kurulacak yer ve ayrıca çöpü fermente edecek bir alan mevcut değildir. Zaten ilçe halkının ürettiği katı atıklar ciddi manada bir çevre sorunu yaratır haldedir.
Diğer taraftan, yürürlükte bulunan Büyük şehirler kanununa göre ilçenin merkez köyleri dahil olmak üzere 41 tane kırsal alan köylerinin ürettiği çöp ve atıkların da 2872 sayılı mevzuatla katı atıkların kontrolü ve izalesi yönetmeliğine göre ilçe belediyesi tarafından toplanarak bertaraf edilmesi kanuni bir zorunluluktur. Gerek yereldeki belediyemiz, gerek merkezi hükümetimiz, projeye "EVET" diyen sayın uzmanlar bu teknik ve bilimsel ayrıntıları dikkate aldılar mı? Ayrıca söz konusu turizm ayağı ilçeye ayak bastırılırken ilçenin 50-100 yıl geleceği hesaplara dahil edildi mi?
Gereken suyu nereden temin edeceksiniz? - Bir yıl içinde yalnızca otele ait 70-75 ton çöpü nerede imha edeceksiniz? nereye gömeceksiniz? nerede deponi sistemiyle zararsız hale getireceksiniz?, kaynağında ayırma işini düşünüyorsanız, bu işi hangi arazide yapacaksınız ?, diğer taraftan çöpün kompozisyonundaki ağır metal atıklarını, muhtemeldir ki uranyumlu bileşikleri ve toksik bulaşıklı atıkları nerede zararsız hale getireceksiniz ?, devam ediyorum, Havuzlarda kullanacağınız keskin kimyasal bulaşıklı suları kim nasıl ne şekilde ne zaman kontrol ederek kirli suları nereye ve hangi şartlarda deşarj edeceksiniz ?, Bütün bu konularda Gazipaşalının fikrini aldınız mı ?, yürürlükte bulunan ve vatandaşın bilgi alma hakkıyla ilgili yasayı çalıştırdınız mı?, Gazipaşalıyı bilgilendirdiniz mi ?, eğer elinizin altında çevreci hocalarınız varsa, o hocalarla birlikte Gazipaşa çevresini bu açılardan etüt ve kontrol ettiniz mi?