"İyiyim biraz. Dün gece saat bire kadar çalıştım, çok bilgisayara baktım. Gözüm ve başım ağrıyor. İlaç aldım." Şeklinde yanıt verdi geçen sabah "Günaydın. Nasılsın?" diye sorduğum bir dostum. Kendisi Antalya'nın tanınmış emlak işletmelerinden birinde emlak danışmanı. Emekli olduktan sonra tüm eğitimlerini, belgelerini alarak, gerekli oda ve ilgili bakanlığa kaydını yaptırarak emlak danışmanlığı yapmaya başlamıştı.

"Hayrola ne oldu?" diye sordum. Baktım dostum dert kutusu.Kiralık, satılık ev ilanları ile ilgili olarak gece geç saatlere kadar yaptığı çalışmaları paylaştıktan sonra "Ticaret Bakanlığı sosyal medya paylaşımlarını yasakladığı için ilanları güncelledim, başka hangi ilan sitelerinde alıcıya ulaşabiliriz diye araştırdım" dedi.

Ekmek aslanın ağzında. İnsanlar evlerinin, yuvarlarının rızkını karşılayabilmek için ne sıkıntılara katlanıyorlar farkında değil Ankara'dakiler. Pek umurlarında da değil. Onların da derdi koltuklarını korumak. "Milletimiz arkamızda" deyip, çantada keklik sanıyorlar milletin desteğini. Dertleri duymazdan, bilmezden geliyorlar.

"Tüm emlak danışmanlarının elini kolunu bağladı Bakanlık. Kimi firmalar bunu fırsat bilip ilan fiyatlarını üçe katladı. Instagram ve Facebook'tan emlak ilanı reklamı verenlerin sayfasını kapatıyor. Her zamanki gibi masa başında hızlı ve sonuçlarını düşünmeden karar alıyorlar " diye sürdürdü dostum.

Meğer, Ticaret Bakanlığı, 2024'ün son günlerinde yaptığı bir düzenleme ile, gayrimenkul sektöründe, gayrimenkul portföylerinin sosyal medyada paylaşılmasını yasaklamış. Bununla ilgili 1426 hesabın erişimi engellenmiş. Aynı zamanda çeşitli yaptırımlar, cezalar söz konusuymuş.

Antalya medyası bu gelişmeyi "Bakanlıktan şok sosyal medya kararı! O sektöre artık yasak..." başlığı ile vermiş.

Bakanlığın, sosyal medya platformlarında bu tür ilanları titizlikle takip ettiği ve düzenlemelere aykırı hareket eden hesapların derhal cezalandırılacağına haberlerde yer verilmiş. Düzenlemenin, “sektördeki güvenliği artırmayı ve kaçak ilanlarla mücadeleyi hedeflediği" belirtilmiş.

Düzenlemeyi eleştiren öfkeli bir yurttaş ise haberle ilgili yorum yapmış: " Kaçak ilan değil yetki belgesi olmayan ayakçılara gün doğduğu apaçık. Her köyde, her kentte , her mahallede ilan vermeden çalışanlar var. Vergi vermeyen, dükkan açmayan. Vergi veren emlakçıların dükkan kirası, eleman parası, sigortası derken beli bükülsün, ayakçılar kazansın olmuş bu düzenleme.."

Emlakçılar da Ticaret Bakanlığına seslenmişler:" Yetki belgesi olan profesyonel emlak danışmanları için adalet istiyoruz. Taşınmaz Ticaret Yönetmeliği'nde yapılan son değişiklikle birlikte emlakçılara sosyal medya kullanımına yönelik getirilen sınırlamalar, sektördeki profesyonellere önemli zorluklar yaşatmaktadır. Bu düzenlemenin adil ve dengeli uygulanabilmesi için, yalnızca yetki belgesine sahip ve sosyal medyayı bilgilendirme amacıyla doğru, aktif ve güvenilir bir şekilde kullanan emlakçılara yönelik bir düzenleme yapılmasını talep ediyoruz" demişler.

Emlakçıların bu sorunlarına, kiracılardan, turizm işçilerine kadar Antalya halkının sorunlarına eğilen, Alanya'dan Kemer'e Antalya ilçelerinin sorunlarını sahiplenen CHP Antalya Milletvekili Aykut Kaya kulak vermiş. Emlak sektörünün paydaşları ile bir araya gelerek istişarelerde bulunmuş. "Bize aktarılan tüm konuların titizlikle takipçisi olacağız" şeklinde vaatte bulunan Kaya " Bakanlığının; en popüler sosyal medya uygulamalarından birisi olan Meta’yla anlaşmazlığının faturası emlak danışmanlarına kesilmemelidir. Bu anlaşmazlıktan dolayı emlak danışmanlarının 1.500’e yakın hesabı hiçbir uyarıya gerek bile duyulmadan aniden kapatılmıştır. Hesapları kapatılan emlak danışmanlarının mağduriyeti nasıl tazmin edilecektir? Ticaret Bakanlığı ve Meta arasındaki bu anlaşmazlığa emlak danışmanlarının daha fazla kurban edilmemesi ve taraflar arasında bir an önce çözümün bulunarak; inşaat ve emlak sektöründeki alım-satıma hız kazandırarak sektörün çarklarının dönmesini sağlayan emlak danışmanlarının bir an evvel bu yasaklardan kurtarılması acildir. Bu düzenlemenin en ivedi şekilde yapılıp emlak danışmanlarının önündeki engellerinin kaldırması ve sosyal medya ilanlarının tekrar verebiliyor olması sağlanmalıdır." diyor. Konunun uzmanları da, sosyal medyada ilan paylaşımının yasaklanmasının işin kolayına kaçmak olduğunu belirtiyorlar. Emlak sektöründeki işletmeleri sürdürülemez hale getireceğine dikkat çekiyorlar. Yasağın ilan portallarının baskısı sonucu getirildiğini, yasaklayarak soruna çözüm bulunmayacağını söylüyorlar.

Şunu soruyorlar: "Bu yasağın devamında, ilan portallarının emlak işletmelerine fahiş fiyat uygulamayacağı konusunda Bakanlık bir garanti verecek midir?"

Düzenlemeye getirilen eleştiriler ve beklentiler dikkate alındığında, Bakanlığın, konunun tarafları ve uzmanlarla bir araya gelerek, düzenlemenin gözden geçirilmesi yolunu seçmesi en isabetli seçenek olarak görünüyor. Aksi takdirde dostum gibi gece yarılarına kadar büyük özveriyle çalışan emlak danışmanlarının başlarının ve gözlerinin çok ağrıyacağı anlaşılıyor. Tabii emlak işletmelerinin de...