Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Yandaşların başına EXPO kuşu konacak

Yandaşların başına EXPO kuşu konacak

CHP Antalya Milletvekili Acar, EXPO 2016 Antalya'da AKP'nin yönetimde ve kaynak kullanımında Antalya'yı dışladığını savundu. Acar, "AKP EXPO'da Antalya'yı yok saydı.

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yandaşların başına EXPO kuşu konacak
KAYNAK: Haber Merkezi

CHP Antalya Milletvekili Acar, EXPO 2016 Antalya'da AKP'nin yönetimde ve kaynak kullanımında Antalya'yı dışladığını savundu. Acar, "AKP EXPO'da Antalya'yı yok saydı. İstanbul Kültür Başkenti için benzinden vergi alanlar, Antalya EXPO'nun kasasındaki parayı bütçeye yama yapacak. Antalya'ya ihanet budur. AKP, istediğini, istediği yerden alacak, istediği yerden kiralayacak. Hiçbir kural olmayacak. Yandaş şirketlerin başına EXPO kuşu konacak" dedi.

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, EXPO 2016 Kanun Tasarısı üzerine TBMM'de yaptığı konuşmada, AKP'nin tutumuna ve AKP'li Antalya Milletvekillerinin açıklamalarına sert tepki gösterdi. EXPO 2016 Botanik Fuarı'nın Antalya'ya, Türkiye'ye önemli katkıları olacağını, bu bilinçle de Antalya'nın tüm kesimlerinin elele vererek, EXPO'yu Antalya'ya, Türkiye'ye kazandırdığına dikkat çeken Acar, "Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ama ne yazık ki EXPO'nun Antalya'ya getirilişindeki birlik ve beraberlik kanun tasarısıyla zedelenmiştir. Bizim çabalarımız, çalışmalarımız, bu tasarının geciktirilmesi, engellenmesi için değil, tam tersine birlik ve beraberliğin yeniden tesis edilmesine yöneliktir. Çünkü bu tasarı, sürece emek veren, çaba sağlayan, katkı veren kesimlerin büyük bölümünü yok saymıştır, onları üzmüştür. Ben soruyorum: Antalya Ticaret Borsası niye yok? Mühendis odaları niye yok? Süs Bitkileri Birliği neden yok yönetimde? Başkalarının zihniyetinde yol arkadaşlarını, emek verenleri iş bitince dışlamak, yok saymak olabilir, ama biz, yol arkadaşlarımızı, emek verenleri unutmayız, unutulmasına da, yok sayılmasına da izin vermeyiz, çabamız bunun içindir" dedi.

BİRA DEĞİL MEDENİYETLER KENTİ

AKP'li Enç ve Samani'nin TBMM'de yaptığı konuşmalara da değinen Acar, şunları söyledi:

"Konuşmamın başında iktidar partisinden konuşan arkadaşlara da bir yanıt vermek istiyorum: Antalya, bir bira kenti değil, bira festivaliyle anılan bir kent değildir. Önce, bir kentimizi tanıyalım. Antalya, medeniyetlerden süzülerek gelen, aydınlık, çağdaş bir kenttir, turizm kentidir, turizmin başkentidir. Burada Antalya'yı 'Bira festivaliyle anılan kent' diye tanıtmak çok büyük haksızlıktır, ayıptır; bu ayıbı yapanları Antalya halkının vicdanına bırakıyorum. Hüseyin Samani arkadaşımız 'Tasarı haziranda çıkacaktı ama engellendi' diye konuştu. Tabii, siz Meclisi boyacı küpü gibi görürseniz, sadece parmak kaldırma indirme yeri olarak görürseniz, böyle açıklamalar yaparsınız. Bakın, bu tasarının TBMM'ye geliş tarihi 19 Haziran'dır, Plan ve Bütçe Komisyonundan çıkış tarihi 28 Haziran'dır. Bu tasarıyı 18 Haziran'a kadar TBMM'ye getirmeyen de AKP'dir. TBMM gündemini yapan da AKP'dir. Sonra üç gün içinde bu kanun niye çıkmadı diye sorabilen de AKP'li arkadaşlarımız oluyor. Buna ne denir? Takdirlerinize bırakıyorum."

İSTANBUL İÇİN BENZİN VERGİSİ ANTALYA'DAN BÜTÇEYE YAMA

EXPO Tasarısı'nın AKP tarafından hazırlandığını, bir çok yanlışlık ve eksiklik içeren tasarıyla ilgili hiçbir önerinin de AKP tarafından kabul edilmediğine dikkat çeken Acar, "Bizim bu tasarının düzeltilmesine ilişkin çabalarımızı, önergelerimizi ihanet gibi kavramlarla çarpıtılmaya çalışıldı. Antalya'ya ihanetten söz eden arkadaşlara buradan birkaç noktayı hatırlatmak istiyorum. Bu tasarının 15'inci maddesine göre 'Ajans, serginin sona ereceği tarihten sonra 30 Haziran 2017 tarihine kadar EXPO'yla ilgili tasfiye işlemlerini tamamlayacak, serginin sonunda da burası cazibe merkezi olarak devam edecek' deniyor. Peki, kim devam ettirecek? Yine Bakanlık yani, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı. Neden belediyelere bırakılmıyor, neden Antalya'nın kendi birleşenlerine bırakılmıyor da Bakanlığa bırakılıyor? Hani devlet ticaret yapmayacaktı, işletmecilik yapmayacaktı. Söz konusu Antalya olunca nedense bu kaynak Antalya'ya bırakılamıyor, Bakanlık işletmeci olmakta sakınca görmüyor. Bu Antalya'ya haksızlık, Antalya'ya güvensizlik, Antalya'yı yok saymak değilse nedir?" diye konuştu.

EXPO için toplanacak kaynak konusunda da çifte standart uygulandığına dikkat çeken Acar, şunları söyledi:

"Burada Antalya'ya bir haksızlık, bir çifte standart daha var. İstanbul'da da bir uluslararası etkinlik yapıldı, İstanbul kültür başkenti oldu. Bakınız, İstanbul Kültür Başkenti Kanunu'nda ne vardı? Etkinlik sonunda kasada para kalırsa bu para kültürel faaliyetlerde kullanılmak üzere Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul İl Özel İdaresine bırakılıyor. Yani benzinden vergi alınıp belediyeye kaynak aktarılıyor, İstanbul için durum buydu. Peki, Antalya EXPO'da durum ne? Antalya'nın belediyeleri ödeme yapacak, Antalya'nın meslek örgütleri ödeme yapacak ama EXPO'nun sonunda kasada para kalırsa Antalya'ya mı verecekler? Hayır, Antalya'ya bırakılmayacak, Genel Bütçe'ye gelir kaydedilecek. Bu ne demek? İstanbul'a gelince benzinden vergi alacaksın, Antalya'nın parasını ise bütçeye yama yapacaksınız. Bir yanda yük Antalya'nın sırtında olacak ama söz hakkı olmayacak, eğer para artarsa da bütçeye gelir olacak. Bu, AKP'nin Antalya'ya bakışının somut göstergesidir. Çayın taşı ile çayın kuşunu vuracaklar, hem de kuşu pişirme parasını da yine Antalya'dan alacaklar. Bu konuyu Antalyalı hemşehrilerimi bilgisine sunuyorum, Meclisin bilgisine sunuyorum, bu çifte standardı kınıyorum, Antalya'ya ihanet asıl budur diyorum.''

YANDAŞLARA EXPO KUŞU

Antalya EXPO için yapılacak alımlar ve kiralamaların hepsinin ihale mevzuatı dışına çıkarıldığını vurgulayan Acar, bu yolla büyük bir kaynağın denetimsiz harcanacağını belirtti. Acar, "Bir de muafiyetler konusu var. EXPO 2016 için yapılacak alımlar, kiralamalar ihale mevzuatının dışında olacak. Her şey Hükümetin oluşturduğu Yönetim Kurulu ve yine Hükümetin atayacağı Genel Sekreterin yetkisinde olacak. İstediğini istediği yerden alacak, istediğini istediği yerden kiralayacak, yandaşların başına EXPO 2016 kuşu konacak. AKP'nin şu anda bu tasarıyla getirdiği budur. EXPO 2016 için ne kadar para harcama yapılacak? Bunun için kim, ne kadar para verecek? Yani belediyelere ve meslek örgütlerine düşen pay ne, merkezî idarenin vereceği katkı ne? Bunları öğrenmek herkesin hakkı; çünkü parayı Antalya verecek ama hiçbir kurala tabi olmadan harcama yetkisi Hükûmette olacak, AKP'de olacak. Bu anlayış doğru değildir. Bu muazzam kaynağın kullanımında da Antalya söz sahibi olmalıdır; istenilen budur" diye konuştu.

ANTALYA BAŞARACAK

"AKP'nin Antalya'ya bakışı hep şaşı oldu. Antalya'ya sürekli haksızlık yapıldı" diyen Acar, taş ocakları nedeniyle Antalya'nın her yerinin delik deşik edildiğini, su kaynaklarının küçük küçük projelerle yok edildiğini söyledi. Antalya'da bugün bir kapalı yüzme havuzunun bulunmadığını, diğer illere merkezi bütçeden stadyum yapılırken Antalya'ya yapılmadığını vurgulayan Acar, "Antalya'da sahilde Süleyman Erol Yüzme Havuzu vardı, benim çocuklarım yüzmeyi burada öğrendi. Bu yüzme havuzu bakımsızlıktan çürüdü ve yıkıldı. Bunun yerine şehir merkezinde bir inşaata başlandı. O da yıkıldı. Sonra bir inşaata daha başlandı o da stadyum yapılıyor denilerek tekrar yıkıldı. Stadyum konusunda da AKP yalnızca Antalya için çayın taşıyla çayın kuşunu vurma ilkesini benimsemiştir. Kat karşılığı inşaat suretiyle, yani 100. Yıl'ın bir kısmını özel kişilere peşkeş çekerek, diğer kısmını bunun karşılığında stadyum yaptırma yoluna gitmiştir. Bu konuda da şeffaflık yok. Ne yapılacağı, ne zaman yapılacağı belli değil. Bunları neden anlatıyorum AKP'nin yönetim anlayışını, çalışma anlayışını dikkatlerinize sunmak için anlatıyorum. EXPO 2016'nın yalnızca AKP'nin tercihlerine bırakılamayacak kadar önemli olduğunu göstermek için anlatıyorum" dedi. Acar, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Biz CHP olarak EXPO 2016'nın Antalya'ya ve Türkiye'ye önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz, bu nedenle süreci destekledik Antalya'nın tanıtımına dünya kenti olmasına yönelik her türlü çabaya da destek olacağımızdan kimse şüphe etmesin. Ama bu tasarı ve AKP'nin tutumunun Antalya EXPO'ya gölge düşürdüğü açıktır. Herkesin üzerinde birleşebileceği, çiçek ve çocuk konulu bir etkinlikte bile AKP'nin dışlayıcı tutumu nedeniyle birlik ve beraberlik sağlanamıyorsa bunu kamuoyunun ve Antalya halkının dikkatlerine sunuyorum. Antalya'nın EXPO 2016'yı başarıyla gerçekleştireceğine inancım tamdır. Bu sürece emeği geçen her kuruma, her kişiye teşekkürlerimi sunuyorum. Antalya halkını bir kez daha tüm dünyaya misafirperverliğini gösterecektir, bunda şüphe yoktur." (Haber Merkezi)

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
O mektup Başbakan'da

O mektup Başbakan'da