Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Kartlı ödemeler ağustosta 1,4 trilyon liraya ulaştı

Kartlı ödemeler ağustosta 1,4 trilyon liraya ulaştı

Türkiye'de kart sayısı ve ödeme tutarları artıyor. Kredi kartı sayısı yüzde 13, banka kartı sayısı yüzde 5, ön ödemeli kart sayısı yüzde 22 arttı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kartlı ödemeler ağustosta 1,4 trilyon liraya ulaştı
KAYNAK: AA

Bankalararası Kart Merkezi (BKM), ağustos ayına ilişkin istatistikleri paylaştı. Bu verilere göre, Türkiye'de kredi kartı sayısı 125,9 milyon, banka kartı sayısı 191,7 milyon ve ön ödemeli kart sayısı 101,3 milyona ulaştı. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, kredi kartı sayısında yüzde 13, banka kartı sayısında yüzde 5 ve ön ödemeli kart sayısında ise yüzde 22 oranında bir artış gözlemlendi. Toplamda, ağustos ayı itibarıyla Türkiye'deki kart sayısı 418,9 milyona çıkarak yüzde 11’lik bir büyüme kaydetti.

ödemelerdeki büyüme oranlar

Ağustos ayında kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile gerçekleştirilen toplam ödeme tutarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak 1 trilyon 420,6 milyar lira oldu. Bu ödemelerin 1 trilyon 192,4 milyar liralık kısmı kredi kartları ile yapılırken, 200,4 milyar liralık kısmı banka kartları, 27,8 milyar liralık kısmı ise ön ödemeli kartlar kullanılarak gerçekleştirildi.

Kredi kartları ile yapılan ödemelerde, geçen yılın aynı ayına göre büyüme oranı yüzde 83 olarak kaydedilirken, banka kartları ile yapılan ödemelerde bu oran yüzde 48, ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerde ise yüzde 104 oldu.

kartlı alışveriş sayısındaki artış

Ağustos ayında, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile yapılan toplam ödeme sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artış göstererek 1,61 milyar adede ulaştı. Bu sayı içinde, 927,4 milyon ödeme kredi kartları ile, 556,1 milyon ödeme banka kartları ile ve 114,5 milyon ödeme de ön ödemeli kartlar ile gerçekleştirildi.

Kredi kartları ile yapılan ödemelerdeki artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 olurken, banka kartları ile yapılan ödemelerde bu oran yüzde 3 ve ön ödemeli kartlarla yapılan ödemelerde yüzde 32 olarak belirlendi.

internetten yapılan ödemelerdeki yükseliş

İnternetten yapılan kartlı ödemeler de dikkat çekici bir şekilde büyüdü. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 78 artarak 413,3 milyar liraya yükseldi. İnternetten yapılan kartlı ödemelerin toplam içindeki payı yüzde 28 seviyesine çıktı. İnternet üzerinden gerçekleştirilen kartlı ödeme sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 217,9 milyona ulaştı.

temassız ödemelerdeki artış

Temassız ödeme işlemleri de önemli bir yükseliş gösterdi. Temassız ödeme sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artış gösterirken, bu ödemelerin toplam tutarı yüzde 98 oranında bir artışla 458,8 milyar lira oldu. Ağustos ayında mağaza içi yapılan her 5 kartlı ödemeden yaklaşık 4'ü temassız olarak gerçekleştirildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Uluslararası yatırım pozisyonu açığı temmuzda arttI

Uluslararası yatırım pozisyonu açığı temmuzda arttI