Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi VATANDAŞ EV BULAMAYACAK

VATANDAŞ EV BULAMAYACAK

Pandemi sonrası artan iç göçün yanında, Rusya-Ukrayna savaşından kaçmak isteyen Rus ve Ukraynalıların rağbet gösterdiği Antalya’da kira rakamları akıl almaz seviyelere geldi.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
VATANDAŞ EV BULAMAYACAK

En yüksek kira artışında Antalya rekor kırmaya devam ederken kirada oturan vatandaşların endişeleri devam ediyor. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer “Eğer tedbir alınmazsa vatandaşın  satılık/kiralık daire bulamayacak, insanların barınma ihtiyacını karşılayamayacak” dedi.

Kasım 2022 tarihinde yayınlanan sahibinden.com Kiralık Konut Piyasa Görünümü raporuna göre, Türkiye genelinde ortalama kiralık konut m2 fiyatı artışı oranı Ekim ayında yüzde 159,2 olurken ortalama kiralık konut m2 fiyatı 62,2 TL’ye yükseldi. Kiralık Konut Piyasa Görünümü raporuna göre, Antalya en yüksek kira artış oranı yüzde 257,1 ile ilk sıradayken kira oranı bir yılda 3 katından daha fazla yükseldi. En yüksek fiyat artışı görülen diğer iller sırasıyla: Trabzon (yüzde 200), Denizli (yüzde 195,8), Mersin (yüzde 184,2), Kocaeli (yüzde 176,2); En düşük kira artışının görüldüğü iller ise: Erzurum (yüzde 122,2), Van (yüzde 121,3), Gaziantep (yüzde 113,9), Kahramanmaraş (yüzde 101,6) ve Diyarbakır’dır (yüzde 99,1) şeklinde.

ARSA ARZI MEVCUT TABELİ KARŞILAMIYOR

TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Okan Hançer, konut fiyatlarının artış nedenine dair en önemli sebeplerden birinin arsa arzının mevcut talebi karşılamamasından dolayı olduğunu açıkladı. Hançer, “Arsa maliyetini düşürmenin yolu öncelikle arzı artırmaktan geçmektedir. Bu da 3194 sayılı İmar Kanunun 18’inci maddesi ile düzenlenmiş, Arazi ve Arsa Düzenlemelerinin öncelikli politika olarak ele alınıp mevcut aksaklıkların -gerekli yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra- ‘değer esaslı’ uygulamaya geçilerek ortadan kaldırılması ile sağlanabilir. Tabi ki bu politikalar uygulanırken verimli tarım topraklarını ortadan kaldırarak değil, sorunu arazi yönetimi ölçeğinde ele alıp kentsel ve tarımsal alanların doğru bir planlama ile kesin çizgilerle ayrılarak sürekli gelişiminin sağlanabilmesi oldukça önemlidir” dedi.

YABANCILARDA TALEP ÇOK

Konut talebinin hızla artması ve yabancı alıcıların ikamet veya vatandaşlık talebi ile konut yatırımı yapması ve bu talebin küresel gelişmelere bağlı olarak hızla artmasının fiyatların artış nedenlerinden biri olduğunun altını çizen Okan Hançer, “Antalya’da Ekim 2022 itibari ile satılan toplam 61 bin 389 adet satışın 16 bin 779 adet yüzde 27 oranında yabancılara satış olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı Ekim ayında yabancı satış oranı yüzde 39 iken 2022 Ekim ayında yüzde 27 ye gerilemiştir” diye ifade etti.

YAPI RUHSATI İZİNLERİ AZALDI

Konut üretim maliyetlerinde inşa maliyetine bağlı olarak son iki yılda 4 – 5 katında artan fiyatların, kira fiyatlarında artışın sebep olduğu söyleyen Hançer, yapılan değişikliklerle birlikte inşaat müteahhitlerinin sınıflandırılması düzenlemesi ile konut üretiminin kısıtlanması yeni konut arzının düşmesine sebep olduğunu belirtti. Okan Hançer, son açıklanan verilere göre ülke genelinde yapı ruhsatı izinleri yüzde 22 oranında azaldığını açıkladı.

ORTAK AKIL YÜRÜTMELİYİZ

Konut satış fiyatı ve kiralarında yaşanan fahiş artışların önüne geçebilmek için ülke genelinde arsa arzını dengeleyecek Arazi ve Arsa Düzenlemesi politikalarının Arazi Yönetimi ölçeğinde öncelikle ele alınarak, ülkenin Konut Finansman Modeli ile ilgili acilen yapısal değişiklikler yapılması gerektiğinin önemini vurgulayan Okan Hançer, “Konut üretimine ve buna bağlı fiyatların yükselmesine etki eden yakın zamanda yapılan düzenlemeler tekrar ele alınması gerektiğini söyledi. Hançer, “Konut değerleri şeffaf olarak belirlenerek ölçülmesine imkan verecek bir Taşınmaz Değerleme Sistemi kurulmalıdır ve ilgili sivil toplum kuruluşları, odalar ve sektör temsilcileri ile bir araya gelerek ortak akıl üretilmelidir” dedi.

ACİL TEDBİR ALINMALI

Okan Hançer, gayrimenkul sektörüne yönelik gerekli müdahaleler yapılmadan tedbir alınmaması durumunda, en başta Antalya olmak ve 5 – 10 katına varan değer artışlarının yaşandığı şehirler başta olmak üzere birçok şehirde satılık/kiralık daire bulamama, insanların barınma ihtiyacını karşılayamaması ve buna bağlı kaçak yapılaşma gibi sorunlarla karşı karşıya kalınacağının kuvvetli bir ihtimal olacağını açıkladı. HABER MERKEZ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
“ÖĞRETMENİN SORUMLULUKLARI ÇOK BÜYÜKTÜR”

“ÖĞRETMENİN SORUMLULUKLARI ÇOK BÜYÜKTÜR”