Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Turizmde kara tablo!

Turizmde kara tablo!

Uçak krizi ile 600 bin Rus turisti kaybeden Antalyalı turizmciler, en çok turisti ağırladıkları Almanya’dan gelen haberler sarsıldı. Bazı Alman tur şirketlerinin İstanbul Sultanahmet saldırısında Alman vatandaşlarının hedef seçilmesinin yarattığı tedirgi

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Turizmde kara tablo!
KAYNAK: DENİZ TOPKAYA

Uçak krizi ile 600 bin Rus turisti kaybeden Antalyalı turizmciler, en çok turisti ağırladıkları Almanya’dan gelen haberler sarsıldı.  Bazı Alman tur şirketlerinin İstanbul Sultanahmet saldırısında Alman vatandaşlarının hedef seçilmesinin yarattığı tedirginlik üzerine tatil paketlerinden Türkiye ve Antalya’yı çıkardıkları haberleri moralleri iyice bozdu..

SÖYLENTİLER YÜZÜNDEN BATAN ŞİRKETLER VAR

ATSO Başkanı Davut Çetin, Akdeniz GERÇEK’e yaptığı açıklamada, “İlk etapta bu tür ani tepkileri doğal karşılıyoruz. Süreç içinde tepkilerin normale dönüşeceğini düşünüyoruz” dedi. Çetin,  Olumsuz haber ve bin 300 otelin satışa çıkarıldığı şeklideki söylentilerin turizm sektöründe panik havası yarattığını söyledi. Çetin,  “Turizm tesisleri de sonuçta ticari işletmelerdir. Bazen abartılarak verilen olumsuz rakamlar sektörün tamamına  yansımakta ve ticari güvenilirliği sarsmaktadır. Ticari hayatta sırf söylentiler sonucu batan işletmeler var.”şeklinde konuştu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Başkanı Davut Osman Çetin, İstanbul Sultanahmet saldırısında 11 Alman turistin yaşamını yitirmesinden sonra Alman tur şirketlerinin Türkiye’ye ilişkin tatil  paketlerinin tümünü durdurduğu ve bin 300 otelin satılığa çıkarıldığı şeklindeki haberleri Akdeniz GERÇEK’e değerlendirdi.

Davut Çetin,’’ Antalya son yıllarda pazar çeşitlendirmesini yeterince geliştiremedi,  yaratamadı. Bugün geldiğimiz noktada Antalya turizminin yarısını Rusya ve Almanya’dan gelen konuklarımız oluşturuyor. Son dönemde hükümetler düzeyinde Rusya ile yaşadığımız gerginlik, maalesef önümüzdeki sezon için Rusya pazarında bir belirsizliğe neden oldu. Turizmcilerimiz de rotalarını ağırlıklı olarak Avrupa’ya ve en büyük pazarımız olan Almanya’ya çevirdiler. Ancak İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda Alman turistleri hedef alan terörist saldırı sonucunda Alman dostlarımızın da tedirginlik yaşadıklarını ve  birkaç tur firmasının Türkiye’yi tatil paketlerinden çıkardıklarını duyuyoruz. İlk etapta bu tür ani tepkileri doğal karşılıyoruz. Süreç içerisinde bu tepkilerin normale döneceğini düşünüyoruz’’diye konuştu.

MÜNFERİT OLAYLARIN GENELE YAYILMIŞ GİBİ YANSITILMAMASI GEREKİYOR

Münferit olayların özellikle uluslararası basına genele yayılmış gibi yansıtılmaması gerektiğine dikkat çeken Çetin,’’Turistik yörelerimizdeki güvenlikte Avrupa’daki herhangi bir kentin durumundan çok da farklı durumda değildir. Antalya’da, İstanbul’da, Ege’de turistleri herhangi bir güvenlik sorunu yaşamaksızın konaklatabilecek imkânlara sahibiz. Nitekim Antalya 2016 yılı yazında yine milyonlarca turiste, Nisan ayında da Türkiye’nin ilk EXPO’suna ev sahipliği yapacaktır. Medya organlarımızın da desteği ile bu mesajı son derece kuvvetli şekilde vermemiz gerekiyor’’diye konuştu.

2016’YA DÖNÜK GENEL BİR GELİŞMEDEN SÖZ ETMEK İÇİN ERKEN

Bazı yayın organlarında yer alan Ege ve Akdeniz Sahilinde bin 300 otelin satılığa çıkarıldığı yönünde çıkan haberleri değerlendiren Çetin,’’ Bu rakamın neye göre zikredildiğini bilemiyorum. Emlak sitelerinde her zaman 2 bin civarında satılık turistik tesis ilanı bulunur ve bunların 500 kadarının İstanbul'da, diğer önemli kısmının Antalya ve Muğla'da olduğunu ve çoğunlukla küçük oteller olduğunu görüyoruz. 2016'ya dönük büyük otelleri kapsayan genel bir gelişmeden söz etmek için henüz erken’’şeklinde konuştu.

RUSYA İLE İLİŞKİLERİN BİR AN ÖNCE NORMALE DÖNMESİ GEREKİYOR

Rusya’nın Türkiye için önemli bir pazar olduğunu ve ilişkilerin normale dönmemesi durumunda önümüzde ki sezonun zor geçeceğini vurgulan Davut  Çetin,’’ Ancak bu noktada bazı hassasiyetlere de dikkat etmek gerekiyor. Turizm tesisleri de sonuçta ticari işletmelerdir. Bazen abartılarak verilen olumsuz rakamlar sektörün tamamına  yansımakta ve ticari güvenilirliği sarsmaktadır. Ticari hayatta sırf söylentiler sonucu batan işletmeler var. Özellikle şu dönemde sektör sorunlarını dile getirirken çok daha hassas davranmak gerekiyor. Güçlü ve kendi geleneğini oluşturmuş bir turizm sektörümüz var. Geçtiğimiz hafta Turizm Bakanımız Sayın Mahir Ünal’ı ziyaret etme imkânı buldum. Hükümet düzeyinde de bu dönemin en az hasarla atlatılması yönünde yoğun çaba var. Biz uçak desteklerinin süresinin uzatılması ve sektöre istihdam desteği verilmesi konusunda ısrarcıyız. Bu önlemler alınırsa sıkıntı azalır. Bizim de önümüze bakmamız, sezona kadar hep birlikte yoğun şekilde ülke imajımızı yukarı çekmek için çalışmamız, tanıtım çalışmalarına odaklanmamız gerekiyor’’diye konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
AKP’den vefa gecesi

AKP’den vefa gecesi