Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi TBMM'den 'Torba kanun' teklifinin ilk 29 maddesi onay aldı

TBMM'den 'Torba kanun' teklifinin ilk 29 maddesi onay aldı

AKP'nin "torba kanun" teklifiyle kabul edilen ilk 29 madde kapsamında, vergi borçlarına karşılık gayrimenkul alınmasının süresi 31 Aralık 2028'e kadar uzatıldı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
TBMM'den 'Torba kanun' teklifinin ilk 29 maddesi onay aldı
KAYNAK: Haber Merkezi

AKP'nin "torba kanun" teklifinin birinci bölümünde yer alan ilk 29 madde, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Bu değişikliklere göre:

  1. Vergi borçlarına karşılık gayrimenkul alınmasına ilişkin düzenlemenin süresi 31 Aralık 2028'e uzatılıyor.
  2. Haciz zaptı elektronik ortamda düzenlenebilecek.
  3. Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi istisnası, ilk konut hariç kaldırılıyor.
  4. İl ve ilçe seçim kurullarında bulunan siyasi partilerden alınan üyeler haricindeki kurul üyelerinin görev süresi, 2025 yılı Ocak ayının son haftasında yapılacak yeni oluşuma kadar uzayacak.
  5. Genel hayata etkili afet bölgesi kabul edilen illerdeki seyahat acentelerinden 2023 ve 2024 için yıllık aidat alınmayacak.

Teklifin birinci bölümünde kabul edilen diğer maddeler şu şekildedir:

  1. Türkiye limanları arasında kabotaj yapan gemilerin kaptanlarına ve yabancılara ait deniz taşıtlarının sahiplerine uygulanacak idari para cezasının üst sınırı artırılacak.
  2. Denizde Can ve Mal Koruma Hakkında Kanun'da bulunan tutarlar güncellenecek.
  3. Gemilerde izinsiz yolcu taşınması ile taşıma haddinden fazla yolcu ve yük taşınmasına yönelik cezalar artırılacak.
  4. Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yapılacak değişiklikle, haciz zaptı elektronik ortamda düzenlenebilecek. Vergi borçlarına karşılık gayrimenkul alınmasına ilişkin maddenin uygulama süresi 31 Aralık 2028'e uzatılıyor.
  5. Gerçek kişilerin internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden sosyal içerik üreticilerinden elde ettikleri kazançlar ile diğer belirli hizmetlerden sağlanan kazançlar gelir vergisinden müstesna olacak.
  6. Gerçek kişilerce, Türkiye dışında bulunan anonim ve limited şirketlere ait kar paylarının bir kısmı gelir vergisinden muaf olacak.
  7. Mükelleflerin ihracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık işleri ile ilgili giderlerine karşılık hasılatın indirim konusu yapabilmesine yönelik düzenleme yürürlükten kaldırılıyor.
  8. Yurt dışında verilen bazı hizmetlerden elde edilen kazançların tamamının Türkiye'ye transfer edilmesi şartı getirilerek, indirim oranı artırılıyor. Cumhurbaşkanına transfer edilmesi gereken kazanç tutarını belirleme yetkisi veriliyor.
  9. Yıllara sari inşaat işlerinde tevkifat oranının belirlenmesi, işin nevine göre ayırım yapılabilmesi ile mevduat, katılım ve döviz tevdiat hesapları için uygulanabilecek tevkifat oranları için Cumhurbaşkanına yetki veriliyor.
  10. Yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan gelirler ve döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri ve kar payları üzerinden yapılacak vergi tevkifatına ilişkin oranı artırma yetkisi Cumhurbaşkanına veriliyor.
  11. Sporcu ücretlerinin vergilendirilmesi ve ücret gelirlerinin beyan edilmesine ilişkin uygulamanın süresi 31 Aralık 2028'e kadar uzatılıyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanına oranları artırma ve azaltma yetkisi veriliyor.
  12. Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinden kaynaklanan kazançlara istisna süresi 31 Aralık 2028'e kadar uzatılıyor.
  13. Makine ve teçhizat uygulanacak amortisman süresi 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılıyor.
  14. Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminde yer alan bilgilerin paylaşılması karşılığında "katılma payı" alınacak.
  15. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşlarından "katılma payı" alınmaması veya daha düşük tutarlı alınması konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı'na yetki veriliyor.
  16. Damga vergisi, ihale sözleşmesinin yararlanılmayan kısmı için iade edilebilecek.
  17. İlgililerin bir kusuru olmaksızın nüfus idarelerinden kaynaklanan hatalar nedeniyle ticaret sicilinde ve tapu kayıtlarında yapılan düzeltmeler harçlardan istisna tutulacak.
  18. Harçlar Kanunu'nda yer alan "yola elverişlilik belgeleri" ibareleri "liman çıkış belgeleri" şeklinde değiştiriliyor.
  19. Cari yıl yatırım programında yer alan kamu yatırımlarındaki uluslararası ihaleye çıkarılma şartına bağlı harç istisnası, yalnızca döviz girişine hizmet eden yabancı para ile finanse edilen yatırımlar yönünden devam edecek.
  20. Denizcilik mevzuatında yer alan diğer sörvey belgeleri harç kapsamına alınıyor ve harç tutarları yeniden belirleniyor.
  21. Bağlama kütüğü harçları artırılarak yıllık alınacak.
  22. 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde faaliyet gösteren seyahat acentelerinden 2023 ve 2024 yıllarına ilişkin yıllık aidatlar alınmayacak.
  23. Türk Sivil Havacılık Kanunu'nda yapılan değişiklikle, kiralanan yabancı tescilli hava araçlarıyla Türkiye içinde ticari amaçla yolcu, posta ve yük taşımaları yapılmasına imkan tanınıyor.
  24. Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu kapsamındaki şirketler ile diğer belirli kuruluşların 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde yapacakları enflasyon düzeltmesi sonucu oluşacak kar veya zararlar, kazancın tespitinde dikkate alınmayacak. Ayrıca, Cumhurbaşkanına, anılan kurumlarca 2026 hesap döneminde enflasyon düzeltmesi yapılması durumunda, enflasyon düzeltmesi sonucu oluşacak kar veya zararların kazancın tespitinde dikkate alınmaması yönünde düzenleme yapma yetkisi veriliyor.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kemer Belediye Başkan Adayı Kim Olsun?

Kemer Belediye Başkan Adayı Kim Olsun?