Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Ev sahipleri dikkat! TBMM kararıyla yeni zorunluluk! 30 günde bildirim şart

Ev sahipleri dikkat! TBMM kararıyla yeni zorunluluk! 30 günde bildirim şart

Ev sahiplerini ilgilendiren zorunlu karar TBMM'den geçti. Artık 30 gün içinde tüm belgeler eksiksiz bildirilmeli, aksi takdirde ev sahipleri cezalandırılacak.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ev sahipleri dikkat! TBMM kararıyla yeni zorunluluk! 30 günde bildirim şart
KAYNAK: Haber Merkezi

Ev sahipleri dikkat! Meclis tarafından onaylanan yeni konut kiralama düzenlemeleri yürürlüğe girdi. Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren bu kanun teklifi, konut kiralamaya yönelik önemli değişiklikleri içeriyor. İşte bu düzenlemelerle ilgili detaylar:

Zorunlu Bildirim:

Artık ev sahipleri için konut kiralama işlemlerini 30 gün içinde belgeleri eksiksiz bir şekilde bildirmek zorunlu hale geldi. Aksi takdirde, idari para cezası uygulanacak.

Ülke Genelinde Konut Fiyatları Artacak Mı İşte 3. Çeyrek Raporu

Konut Kiralama İzin Belgesi:

Konut kiralama izin belgesi almak artık Bakanlık tarafından verilecek. Başvurular sırasında, turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümle ilgili tüm kat maliklerinin oy birliğiyle aldığı kararın ibrazı gerekmektedir. İzin belgesi alma sorumluluğu kiraya verene aittir.

Başvuru Süresi:

İzin belgesi sahipleri için başvuru süresi belirlenmiştir. Gerçek kişi izin belgesi sahiplerinin ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde mirasçıların başvurmaması veya tüzel kişi izin belgesi sahiplerinin tüzel kişiliğin sona ermesi durumunda izin belgesi geçersiz sayılacak, ancak kullanıcı hakları sözleşme süresi sonuna kadar devam edecek.

Belgelendirme İşlemleri

Turistik kiralama faaliyetini yürütenler için belgelendirme, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na göre belirlenmiş A grup seyahat acentaları aracılığıyla yapılacak.

Konut (2)

Para Cezaları:

İzin belgesi olmadan turistik amaçla konut kiralayanlara her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. 15 gün içinde izin belgesi alınması için süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi almadan devam edenlere 500 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Diğer Cezalar:

İzin belgesi sahibinden kiralanan konutu kendi adına üçüncü kişilere kiraya verenlere her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. İzinsiz kiralama faaliyetlerine devam edenlere ve bir yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiralayanlara bir milyon lira idari para cezası kesilecek.

Bildirim Yükümlülüğü:

30 gün içinde istenen bilgileri göndermeyen, eksik gönderen veya yanıltıcı bilgi verenlere 50 bin lira idari para cezası uygulanacak. Turizm payının ödenmesine ilişkin belgeyi 30 gün içinde ibraz etmeyenlere veya denetimde belgeyi sunmayanlara 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Konut (1)-1

Yanıltıcı Tanıtım ve Taahhüt Edilen Koşullar:

Turistik amaçlı kiralanan konutların yanıltıcı şekilde tanıtılması veya taahhüt edilen koşulların sağlanmaması durumunda 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Sözleşmeye uygun teslim edilmeyen konutlar için 100 bin lira, ödemenin iadesinin yapılmaması durumunda 200 bin lira idari para cezası kesilecek.

Plaket Düzenlemeleri:

Bakanlık tarafından düzenlenen plaketin konuta asılmaması halinde 100 bin lira idari para cezası verilecek ve asılması için 15 gün süre tanınacak. Bu sürede plaket asılmazsa 500 bin lira idari para cezası uygulanacak. Denetimde, konutun izin belgesi niteliklerini taşımadığının tespiti durumunda uygulanacak idari para cezası tutarı 100 bin lira olacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Resmi Gazete'de Yeni Karar! 15 Ocak 2024 Pazartesi bugünün kararları neler?

Resmi Gazete'de Yeni Karar! 15 Ocak 2024 Pazartesi bugünün kararları neler?