Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Ekonomi Enflasyon vatandaşı vurdu!

Enflasyon vatandaşı vurdu!

TÜİK’e göre yüzde 67,9 olan gıda enflasyonunu, ENAG yüzde 112,2 olarak açıkladı. Gıda enflasyonundaki ciddi artış sebebi ile vatandaş açlık ile karşı karşıya kaldı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Enflasyon vatandaşı vurdu!

‘Tarımsal destekleme için ayrılan kaynak, gayrisafi milli hasılanın (GSMH) yüzde 1'inden az olamaz’ kanunu yerine getirmeyen AKP iktidarının yarattığı yüksek enflasyon ile ilgili Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Dursun Büyüktaş, “Gerçek bir enflasyon düşüşü için üretim maliyetlerini en aza indirmek gerekir ki gerçek enflasyonda düşüş sağlanabilsin. Spekülatif önlemler hiçbir işe yaramaz” dedi.

aica_2022090102-1

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, mevsimsel bir süreç yaşandığını belirterek, “Bu mevsimde bu rakam biraz düşüş yaşayacaktır ama eylülden sonra gıda enflasyonu artacak. Bu konu biraz da bilinçli olarak yapılıyor ENAG’ın açıkladığı yüzde 112 enflasyon oranı gibi bir oran açıklansa temmuz ayında yapılacak zamlara da etki edecek. Her insan marketten aşşağı yukarı aynı gıda malzemelerini alır ama hiçbir zaman aynı parayı vermez. Yaşanılan enflasyon TÜİK’in açıkladığı değil ENAG’ın verdiği rakam daha doğru. Gıda enflasyonu sezonluk olarak düşüş trendinde ama asıl enflasyonu yaratan nedenleri ortadan kaldırmadan bu sorun çözülmez, asıl enflasyonu yaratan değer girdi maliyetlerinin yüksekliği. Üretim maliyetlerini düşürmedikçe fiyatlarda düşüş olması mümkün değil. Sadece üretilen ürünün bolluğundan dolayı yaşanan kısa süreli olarak düşüş olabilir; gerçek bir enflasyon düşüşü için üretim maliyetlerini düşürmek lazım ki gerçek enflasyonda düşüş sağlanabilsin. Spekülatif önlemler hiçbir işe yaramaz” diye konuştu.

iJUNYjar_400x400

MALİYETLER BEL BÜKÜYOR

Muratpaşa Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ise, “Gıda enflasyonunun yüksekliği üreticiden kaynaklanan bir olay değil. Üretici malını üretiyor ve tüketiciye arz ediyor ama girdilerimiz çok yüksek, gübre, ilaç, mazot çok yüksek seviyelerde. Fiyatlara bakıldığında bunu nasıl yetiştiriyorsunuz diyorlar. Gübre 2 bin 500 TL, ilaç ise 4 bin TL, işçi yevmiyeleri 330 TL. Şu an domates halde 8-10 TL. Şu an tüccar arz talepe bakıyor. Satamayacağı malı tüccar almıyor. Para çiftçinin cebine girmiyor. Maliyetler sürekli yükseliyor. Mağdur olan tüketici. Evine 3 kilo domates alan bir aile yarım kilogram ile idare etmek zorunda kalıyor. Çiftçi bu kadar yüksek maliyetlerle ekim yapamaz. Çiftçi para kazanmıyorsa tarlasını ekmez. Çiftçiyi tarımdan kaçırmadan desteklemek gerek. Çiftçi tarımdan kaçarsa, bir daha geri dönmez. Bu durum böyle gitmez. Gıdayı kaç gün ithal edebiliriz. Kendi malımızı üretmemiz lazım. Biz tarlamızı bırakmak istemiyoruz. Bizi desteklesinler üretmeye devam edelim” ifadelerini kullandı.

son-1-yillik-gida-enflasyonu-15-yilin-en-yuksek-rakamina-ulasti-516683-5

“TARIMA DESTEK YÜZDE 2’YE ÇIKSIN”

Türkiye’de 90 milyon insanın gıdaya ihtiyacı olduğunu aktaran Başkan Nazif Alp, “Bu gıdayı dışarıdan almaya gerek yok. Hayvancılığı da, çiftçiliği de yapmak zorundayız. İthal edilen malın parası çiftçiye verilsin, en iyisi yetişsin. Devlet nasıl karar alıp sabit fiyat uygulaması getirdiyse, gübrede, ilaçta indirime gidelim. 90 milyon insan aç kalmasın. Tarımda eli nasırlı insanlar tarımdan kaçtığı sürece ithal etmeye devam ederiz ama hangi parayla edeceğiz? Biz ülke milliyetçisiyiz, siyasi parti ayrımı yapmıyoruz tek derdimiz insanlara gıdayı ulaştırmak. Biz desteklenmek istiyoruz, desteklenelim ki insanlarımıza gıdayı ulaştıralım. Çiftçiye destek var ama yeterli değil. Gayrisafi milli hasıladan yüzde 1 tarıma destek verilmesi gerektiği kanunda yazıyor ama çiftçi yüzde 2 istiyor. Cumhuriyet kurulduğunda, Osmanlı’dan kalan borcu tarım ile ödedik, yine bu ülkenin kalkınması tarımla olacak. Çiftçi, hayvancı üretmezse fabrikalar, neyi işleyecekler? Bu durum birden fazla sektörel alana zarar veriyor. Gayrisafi Milli Hasıladan yüzde 2 tarıma destek verilmeli. Antalya olarak sebze üzerine 12 ay tarım yapıyoruz bize destek verilirse Türkiye’yi sırtlarız. Tarım yürüyecekse çiftçi göz ardı edilmemeli” dedi.

Arda KIR

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Köylüler mera alanına GES istemiyor!

Köylüler mera alanına GES istemiyor!