Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Dünya Tunus'ta Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi Açlık Grevine Başladı

Tunus'ta Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi Açlık Grevine Başladı

Tunus’un başlıca muhalefet partisi Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi'nin cezaevinde açlık grevine başladığı açıklandı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tunus'ta Nahda Hareketi Lideri Raşid el-Gannuşi Açlık Grevine Başladı
KAYNAK: İHA

Tunus’un başlıca muhalefet partisi Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi'nin cezaevinde açlık grevine başladığı açıklandı. Parti sözcüsü Imed Khemiri, 82 yaşındaki Gannuşi'nin, siyasi mahkumların yaşadığı zorluklara ve özgürlük ihlallerine dikkat çekmek amacıyla dün açlık grevine başladığını belirtti. Gannuşi'nin ayrıca ülkede demokrasinin yeniden tesis edilmesini talep ettiği ifade edildi.

Tunus'ta 2011 devriminden sonra iktidara gelen Nahda Hareketi'nin lideri olan Gannuşi, "devletin güvenliğine karşı komplo kurmak" suçlamasıyla tutuklanmıştı. Aynı soruşturma kapsamında tutuklu bulunan altı muhalif siyasetçinin geçtiğimiz hafta "tutuksuz yargılanma" talebiyle açlık grevine başladığı belirtildi. Gannuşi ayrıca 2019'daki seçim kampanyaları sırasında dış finansman aldığı gerekçesiyle 1 Şubat'ta 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Tunus'ta Siyasi Durum Gerilirken

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de "ülkenin tehlikede olduğu" gerekçesiyle dönemin başbakanını görevden almış ve parlamentonun yetkilerini askıya almıştı. Said, 22 Eylül 2021'de imzaladığı bir kararname ile yetkilerini genişleterek yürütme organını da kendi kontrolü altına almıştı. Şubat 2022'de Yüksek Yargı Konseyinin feshedildiğini duyuran Said, 25 Temmuz 2022'de anayasa değişikliği referandumu yapılacağını açıklamıştı. Referandumda, yeni anayasa yüzde 94,6 "evet" oyuyla kabul edilmişti. Anayasanın değişmesiyle birlikte parlamentonun yetkileri de kısıtlanmıştı.

Muhalifler Anayasa Değişikliğine Karşı

Said'i basını susturmak ve otoriter bir yönetim kurmakla suçlayan muhalefet, anayasa değişikliğinin 2011 devriminden sonra kurulan demokrasiyi yok ettiğini iddia ediyor. Said ise eleştirenleri suçlayarak onları vatan haini ve terörist ilan etmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gaziantep İşi Nakışı UNESCO Listesine Giriyor!

Gaziantep İşi Nakışı UNESCO Listesine Giriyor!