Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Dünya Sri Lanka Yeni Devlet Başkanlarını Seçmek İçin Sandık Başına Gidiyor

Sri Lanka Yeni Devlet Başkanlarını Seçmek İçin Sandık Başına Gidiyor

Sri Lanka’da seçmenler, ekonomik kriz ve protestoların ardından yarın yapılacak seçimlerle yeni devlet başkanlarını belirleyecek.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sri Lanka Yeni Devlet Başkanlarını Seçmek İçin Sandık Başına Gidiyor
KAYNAK: Anadolu Ajansı

Sri Lanka'da 2022'de yaşanan büyük protestoların ardından ilk kez yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde 17 milyondan fazla kayıtlı seçmen oy kullanacak. 

22 milyon nüfuslu ada ülkesindeki bu seçim, protestolar nedeniyle görevi bırakan Gotabaya Rajapaksa'nın istifasından sonra yapılan ilk seçim olmasıyla dikkat çekiyor.

Adaylık Şartları ve Seçim Süreci

Sri Lanka anayasasına göre, devlet başkanları en fazla iki kez beş yıllık bir dönem için seçilebiliyor. Adayların 30 yaşını geçmiş, daha önce devlet başkanlığı görevinden alınmamış olması gerekiyor. Kazanmak için adayların oyların yüzde 50 artı birini alması şart. Eğer bu çoğunluk sağlanamazsa, en yüksek oyu alan iki aday arasında ikinci tur yapılacak.

Adaylar Arasında Rekor Katılım

Bu seçim, Sri Lanka tarihinin en karmaşık ve öngörülemez seçimlerinden biri olarak değerlendiriliyor. Rekor sayıda, 38 aday yarışıyor. İlk öne çıkan adaylar arasında mevcut Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe, muhalefet lideri Sajith Premadasa ve sol ittifakın lideri Anura Kumara Dissanayake bulunuyor. Ayrıca, eski başkan Mahinda Rajapaksa'nın en büyük oğlu Namal Rajapaksa da en genç aday olarak dikkat çekiyor.

Sri Lanka’da Krizin Etkileri Sürüyor

Ekonomik sıkıntılar, Sri Lanka'da 2022'de protestoların fitilini ateşleyen temel sorunlardan biriydi. Ülkede hala yakıt, ilaç ve gıda gibi temel ihtiyaç maddelerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Birleşmiş Milletler’e göre, 5,7 milyon kişi insani yardıma muhtaç durumda. Döviz sıkıntısı, enflasyonun yüzde 70’e ulaşması ve dış borçlar ülkede büyük ekonomik tahribat yarattı. Rajapaksa'nın istifasının ardından göreve gelen Wickremesinghe, bu krizle başa çıkmaya çalışıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mersin Erdemli'de TEKNOFEST İnsansız Deniz Aracı Yarışması

Mersin Erdemli'de TEKNOFEST İnsansız Deniz Aracı Yarışması