Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Dünya Mitsotakis: Deniz Parkı Planımız Türkiye'yi İlgilendirmez

Mitsotakis: Deniz Parkı Planımız Türkiye'yi İlgilendirmez

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Ege Denizi'nde bir deniz parkı oluşturma planlarına, Türkiye'nin itirazlarına rağmen devam edeceklerini açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mitsotakis: Deniz Parkı Planımız Türkiye'yi İlgilendirmez
KAYNAK: Haber Merkezi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, Ege Denizi'nde bir deniz parkı oluşturma planlarına, Türkiye'nin itirazlarına rağmen devam edeceklerini açıkladı.

Mitsotakis, Action24 televizyon kanalına verdiği mülakatta, "Bu parklar bizim karasularımız içinde bulunacak. Bu konuda gereksiz tartışmalar yapıldı. Ancak bu, Türkiye'yi ilgilendirmez. Eğer Türkiye kendi karasularında parklar oluşturmak istiyorsa, bu beni ilgilendirmez" şeklinde konuştu.

Bilimsel izleme ve gözetleme sistemi

Nisan ayında, Yunanistan başkenti Atina'da gerçekleştirilen Okyanuslarımız Konferansı'nda, Yunanistan'ın biyoçeşitliliği korumak ve deniz ekosistemlerini korumak amacıyla iki yeni deniz parkı oluşturma planlarını duyurmuştu. Mitsotakis, bu parkların, deniz dibindeki trol avcılığını yasaklayacağını, plastik ve mikroplastik kirliliğiyle mücadele edeceğini ifade etti. Yunanistan'ın planına göre, 2026'dan itibaren deniz koruma alanlarını izlemek için insansız hava araçları, uydular ve yapay zeka tabanlı bir "bilimsel izleme ve gözetleme sistemi" devreye girecek.

Türk Dışişleri Bakanlığından Tepki

Türk Dışişleri Bakanlığı ise Atina'nın bu adımına tepki gösterdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "Yunanistan'ın, Ege sorunları bağlamında hemen her fırsattan yararlanmaya çalıştığı bilinmektedir. İlişkilerdeki son yumuşama dönemine rağmen, Yunanistan'ın çevre meselelerini de istismar ettiği görülmektedir" denildi. Açıklamada, "Ege sorunlarını ve egemenliği uluslararası anlaşmalarla Yunanistan'a devredilmemiş bazı ada, adacık ve kayalıkların statüsünü kendi gündemine almadan Yunanistan'a tavsiye ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

'Ege'de gri bölgeler yoktur'

Mitsotakis, aynı röportajda, Ankara ile Atina arasındaki Ege'deki kıta sahanlığı anlaşmazlığına da değindi. "Yunanistan için Ege'de 'gri bölgeler' yoktur. Ege'deki egemenlik meseleleri - bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da ilettim - Lozan Antlaşması ile tanımlanmıştır" şeklinde konuşan Mitsotakis, ilişkilerin zor olabileceğini ancak samimi bir iletişim kodu bulduklarını belirtti. Mitsotakis, ayrıca Yunanistan'ın savunmasını güçlendirmeye yönelik planlarına ilişkin de bilgi verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
SGK Darbesine Basın ilan Yönetim Kurulu Üyesinden Tepki

SGK Darbesine Basın ilan Yönetim Kurulu Üyesinden Tepki