Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Dünya İsrail ile savaşın fitilini ateşleyen o isim ‘Misafir’

İsrail ile savaşın fitilini ateşleyen o isim ‘Misafir’

Hamas'ın İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" adı verilen saldırısının ardındaki gizemli isim olan "Misafir" kod adlı Muhammed Deif, İngiliz basınında yer aldı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
İsrail ile savaşın fitilini ateşleyen o isim ‘Misafir’
MUHABİR: NİHAT SARAÇ

Hamas'ın İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" adı verilen saldırısının ardındaki gizemli isim olan "Misafir" kod adlı Muhammed Deif, İngiliz basınında detaylı bir şekilde ele alındı. Muhammed Deif'in, saldırının ardından yayınladığı videoda sesinin yumuşak tonda olduğu ve "Misafir" lakabını İsrail istihbaratından kaçmak için her gece başka bir Filistinlinin evinde konakladığı iddia ediliyor. Bu gelişme, saldırının arkasındaki ismin kimliği ve güvenlik önlemlerinin ne kadar sıkı olduğunu gösteriyor.

SAVAŞTAN GELEN BİR GELİŞME

Sözcü'nün aktardığı habere göre, binlerce kişinin hayatını kaybettiği olayların başlangıcını tetikleyen Hamas'ın askeri kanadı lideri Muhammed Deif ile ilgili detaylı bir haber, İngiliz Financial Times tarafından yayınlandı. Gazete, "Misafir: İsrail'e düzenlenen ölümcül saldırının arkasındaki beyin" başlığını kullanarak, Cumartesi günüki saldırıdan sonra yayınlanan videoda Muhammed Deif'in sesinin daha yumuşak olduğunu belirtti.

Videoda Deif, "Halkımıza yönelik işlenen suçlar, işgalin devamı ve uluslararası hukuk ve kararların ihlali, Amerika ve Batı'nın desteği ile artık düşmanın hesap vermeden devam edemeyeceğini anlaması için tüm bu faktörlere son verme kararı aldık" ifadelerini kullanmıştı.

ÖLÜM TEHLİKESİNDEN KURTULDU

Yaklaşık 20 yıl önce, İsrail'in hava saldırısından ölümden dönerek bir kol ve bir bacağını kaybeden Muhammed Deif, Hamas ve Filistin topluluğu tarafından büyük saygı gören bir figür haline geldi. Financial Times'a konuşan Filistinli profesör Mkhaimar Abusada, "Bu saldırıdan önce Deif kutsal bir kişiydi ve hem Hamas hem de Filistinliler tarafından saygı duyuluyordu. İsrail'e karşı gerçekleştirdiği son operasyon onu neredeyse tanrısal bir figür haline getirecektir" dedi.

SAVAŞ ÖNCESİ REHİNE FAKTÖRÜ

Hamas'ın gerçekleştirdiği saldırının en büyük kazanımı, kaçırılan İsrailliler oldu. Hamas, çok sayıda İsrailli rehineyi sınırdan geçirerek Gazze'ye götürdü. Bu durum, Hamas'ın elini rahatlatabilir çünkü İsrail daha önce Gilad Shalit adlı askerin serbest bırakılması karşılığında Hamas'a binlerce Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı. Bir diplomat, "Hamas, İsrailli esirler meselesinde sabrın en önemli unsur olduğunu biliyor. Zaman içinde İsrail kamuoyu hükümete baskı yapacaktır. Hamas'ın beklemesi gerekecek" dedi.

Uzmanlara göre Muhammed Deif, sessiz bir karakter olup Filistin içinde gölgeler içinde yaşıyor. Ancak başarı için şiddeti kullanmaktan kaçınmadığı belirtiliyor. Ayrıca Deif'in Gazze'nin altındaki tünellerin inşasının da mimarı olduğu ve bu projeyi onlarca yıl boyunca yönettiği ifade ediliyor. Gerçek ismi bile bilinmeyen Deif'in tek bir eski fotoğrafı bulunuyor.

HEDEFİ BELİRLENDİ

Ayrıca İsrailli yetkililer, Cumartesi günkü saldırıda Muhammed Deif'in odaklandığı hedefleri de açıkladı. Buna göre, Deif yüksek etki yaratacak hedeflere odaklanmıştı, bu hedefler arasında yerleşimciler ve işgal altındaki topraklarda bulunan askerler bulunuyordu. Ayrıca Kudüs ve Tel Aviv'deki otobüsler de potansiyel hedefler arasındaydı.

İsrailli bir yetkili, Cumartesi günkü saldırı hakkında şunları söyledi: "Artık barış görüşmeleri olmayacak, misilleme olacak." Financial Times ise bu açıklamaları şu şekilde yorumladı: "Bu da tam olarak Muhammed Deif'in istediği bir şeydi."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da para aracının altında kaldı! Acı haber geldi

Antalya'da para aracının altında kaldı! Acı haber geldi