Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Dünya Hamas-İsrail savaşının 5'inci gününde kan donduran detay

Hamas-İsrail savaşının 5'inci gününde kan donduran detay

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın, İsrail’e yönelik ‘Aksa Tufanı’ adıyla saldırılarının ardından başlayan olaylarda 5. güne girildi. İ

7 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Hamas-İsrail savaşının 5'inci gününde kan donduran detay
MUHABİR: Süleyman Gezici

İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim sabahı İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği 'Aksa Tufanı' adlı saldırılar sonrasında bölgedeki gerginlik devam ediyor. Olaylar 5'inci gününde sürerken, İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki Bayt Hanun bölgesini gece boyunca hedef aldı. Her iki tarafın açıklamalarına göre, bu süre zarfında bin 55 Filistinli ve bin 200 İsrailli hayatını kaybetti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Gazze'ye kara saldırısı olasılığı üzerine görüştüklerini açıkladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e gitmeyi planladığını bildirdi. Gazze'de elektrik kesintileri yaşanırken, bölgede tek enerji kaynağı bugün biteceği öğrenildi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Kasım'da İsrail'e yönelik başlattığı saldırılar sonucunda çatışma tırmanmış durumda. İki taraf arasında çıkan çatışmalarda birçok can kaybı yaşanırken, her iki taraf da önemli kayıplar verdi. Dördüncü gün sonunda, İsrail basını, Hamas'ın saldırılarının 1,200 İsrailli'nin hayatını kaybetmesine neden olduğunu iddia ederken, İsrail operasyonlarının ise 1,055 Filistinlinin ölümüne yol açtığını açıkladı.

"HAMAS PİŞMAN OLACAK"

İsrail ordusu, hava saldırılarına ek olarak kara harekatı için hazırlıklara başladı ve sınıra yakın bölgelere birliklerini yığmaya devam ediyor. İsrail ordusuna ait obüsler ve toplar, sınır bölgelerine konuşlandırıldı ve Gazze'ye namluları çevrildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze sınırındaki birliklere taarruz emri verdi. Gallant, "Tüm kısıtlamaları kaldırdım, bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirdik ve tam taarruza geçiyoruz" ifadelerini kullanarak, "Burada gerçeği değiştirme yeteneğine sahip olacaksın. Hamas, Gazze'de bir değişiklik istedi, düşündüğünden 180 derece değişecek" dedi.

Gallant, Hamas'ın pişmanlık duyacağını ve Gazze'nin artık eski haline dönemeyeceğini belirtti. Çatışmanın tırmanması ve taraflar arasındaki gerilimin artması, bölgedeki durumu daha da karmaşık hale getiriyor.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Günün ilk saatlerinde, İsrail ordusu, Gazze Şeridi yakınlarındaki Aşkelon kentinde çıkan çatışmalarda İsrail güçlerinin 3 Filistinliyi öldürdüğünü açıkladı. Olay sırasında bölgede yangın çıktığı ve itfaiye ekiplerinin yangına müdahale ettiği belirtilen açıklamada, İsrail askerlerinin de bölgede arama çalışmalarını sürdürdüğü aktarıldı.

Doğu Kudüs’ün Silvan beldesinde çıkan olaylarda, İsrail güçlerinin müdahalesi sonucu iki Filistinli hayatını kaybetti. İsrail polisi, bölgede önlemler aldı.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlenen hava saldırısı sonucu bölgeden alev ve dumanlar yükseldi.

ABD BAKANI İSRAİL’E GİDİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada, “Yarın, İsrailli ortaklarımızla sahadaki durum hakkında doğrudan temaslarda bulunmak ve bu terörist saldırılara karşı mücadelede onları desteklemeye nasıl devam edebileceğimizi görüşmek üzere İsrail’e hareket edeceğim. İsrail’e desteğimiz sarsılmaz bir şekilde devam etmektedir.” ifadelerini kullandı. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları sözcüsünün faaliyet yürüttüğünü iddia ettiği bir binayı bombalayarak yıktığını bir video kaydıyla duyurdu.

ABD DESTEĞİ ARTIRDI

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, “ABD, Demir Kubbe için mühimmat ve önleyicileri artırdı. Başkan (Joe Biden) kısa bir süre önce İsrail’in ihtiyaç duyacağı ek yetenekler hakkında konuşmak üzere Başbakan Netanyahu ile görüştü. Ve şimdi Başkan’ın talimatıyla, İsrail’in şehirlerini, vatandaşlarını ve ayrıca İsrail’de çalışan ve seyahat eden birçok ABD vatandaşını savunmak için bu kritik varlıkların tedarikini sürdürmesini sağlamak amacıyla Kongre ile birlikte çalışıyoruz.” dedi.

Sullivan, ABD ordusunun, ‘caydırıcılığı güçlendirmek için’, uçak gemisi saldırı grubunun Doğu Akdeniz’e hareketi de dahil olmak üzere, bölgedeki duruşunu güçlendirdiğine ve gerektiğinde ek varlıkları hareket ettirmeye hazır olduğunu belirtti. Biden’ın, ABD uçaklarının ‘gelecek günlerde bu yeteneklerle İsrail’e ineceği’ sözünü verdiğini belirten Sullivan, hayatını kaybeden İsrail vatandaşları için, “1000’den fazla erkek, kadın ve çocuk öldürüldü. Evlerinde, sokaklarında, ıssız tarlalarda katledildiler.” ifadelerini kullandı.

Hamas saldırılarında en az 14 ABD’linin öldüğünü anımsatan Sullivan, 20’nin üzerinde ABD vatandaşından ise henüz haber alınamadığını kaydetti.

NETANYAHU VE BİDEN KONUŞMASI

Sullivan, ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze’ye ‘kara saldırısı olasılığı’ üzerine konuştuğu ve bunun Gazze’de bulunan ABD’li rehineleri nasıl etkileyeceği konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Sullivan, ‘gizliliğin korunması’ için iki lider arasındaki operasyonla ilgili tartışmalara girmeyeceğini ifade etti.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ayrıca ABD’nin, İsrailli ve Mısırlı yetkililerde, “Gazze’den ayrılmak isteyen sivillerin sorunlarıyla nasıl başa çıkılacağına” dair istişarelerde bulunduğunu kaydetti.

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

13:00 - bin 55 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in saldırılarında hayatını kaybedenlerin 1.055’e yükseldiğini bildirdi. Yaralı sayısının ise 5 bin 184 olduğunu duyurdu.

12:09 - 169 İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana öldürülen askerlerinin sayısının 169 olduğunu duyurdu.

11.34 - GAZZE’NİN TEK ENERJİ KAYNAĞI TÜKENİYOR

Filistin Enerji Kurumu Başkanı, Gazze elektrik santralindeki yakıtın 10-12 saat içerisinde tükeneceğini ifade etmişti. Gazze Enerji Kurumu, elektriklerin kesilmesi ile ilgili bilgiyi güncelledi ve elektrik santralindeki yakıtın 14.00 itibariyle biteceğini bildirdi.

10:56 - İSRAİL LÜBNAN’I VURDU

İsrail ordusu, Lübnan sınırı yakınlarındaki bir İsrail mevzisine tanksavar füzeleri ateşlendiğini duyurdu. Yerel medya, tanksavar füzesine İsrail birliklerinin misillemede bulunduğunu ve Lübnan topraklarındaki bir kasabanın bombalandığını bildiriyor.Uluslararası haber ajansları Lübnan sınırındaki askeri yığınaktan onlarca fotoğrafı dünyaya servis ederken, The Jerusalem Post yaşananları ‘Tanklar dizildi, dükkanlar kapalı: İsrail’in kuzeyi savaşa hazırlanıyor’ başlığıyla özetledi.

09.36 - İSRAİL ORDUSU: ÇATIŞMALAR SERTLEŞECEK

Hem İsrail’de hem de Gazze’de ölü sayısı artmaya devam ederken İsrail ordusu, çatışmaların sertleşeceği uyarısında bulundu. İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Yarbay Jonathan Conricus yayımladığı video güncellemesinde, “Oldukça ağır kayıplar verdik… Ancak bu bizi caydırmayacak ve kararlılığımızı zayıflatmayacak” ifadelerini kullandı.

Conricus çatışmaların yoğunlaşmasından sonra bile İsrail’e verilen desteğin devam edeceğini umduğunu sözlerine ekledi:

“Çatışmalar yoğunlaşıp Gazze Şeridi’nden anlaması ve başa çıkması daha zor görüntüler geldiğinde bile bu durumun böyle kalmasını umuyoruz” dedi.

09.10 - HAMAS‘IN UÇAK GÖZLEM KULESİ YOK EDİLDİ

Açıklamaya göre Hamas, vurulan hedefi Gazze Şeridi’nin üzerinde uçan uçakları gözlemek için kullanıyordu.

İsrail ordusu, eğitim ve silah depolamak için kullanılan iki tesisin daha vurulduğunu ifade etti.

08.23 - İSRAİL, ÜNİVERSİTE BOMBALADI

İsrail ait savaş uçakları, Gazze’deki İslam Üniversitesi’ni hedef aldı. AFP’de yer alan habere göre, Üniversite yetkilisi Ahmed Orabi, “Yoğun hava saldırıları üniversitenin bazı binalarını tamamen tahrip etti” dedi.

03.50 - HAMAS: İSRAİLLİ ESİRLER İNSANİ MUAMELE GÖRÜYOR

Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalına konuşan Hamas yöneticilerinden Talal Nassar, ele geçirilen İsrailli esirlere işkence yapıldığı ya da öldürüldüğünün doğru olmadığını söyleyerek, şunları açıkladı.

“Direnişin İsrailli esirleri öldürmesi, onlara işkence yapması mümkün değildir. Eli kanlı ve gerçek suçlular, gerçekleri çarpıtan işgalcilerdir. Direniş güçleri, esirlere tüm insani şekliyle muamele ediyor. İşgal güçlerinin, toprağın sahipleri olan Filistinlilerden korktukları için Gazze’ye kara harekatına kalkışacağını beklemiyorum. Aksa Tufanı operasyonunu yapmaktan dolayı pişman olmadık. Hedefimiz, toprağımızı kurtarmak, bedelinin pahalı olduğunu biliyoruz. İşgal güçlerinin engel olmak için büyük uğraşısına rağmen, Gazz

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Isparta'yı ve MHP'yi yasa boğan ölüm!

Isparta'yı ve MHP'yi yasa boğan ölüm!