Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Dünya Demir Kubbe arızasına soruşturma açıldı

Demir Kubbe arızasına soruşturma açıldı

İsrail’de 'Demir Kubbe' hava savunma sistemi arızalandı. Füze ülkenin ortasına düştü.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Demir Kubbe arızasına soruşturma açıldı
KAYNAK: Haber Merkezi

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nden atılan roketlere karşılık 'Demir Kubbe' hava savunma sisteminden ateşlenen füzenin ülkenin orta kesimlerine düştüğü görüntülerin ardından soruşturma başlattı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “Demir Kubbe önleme füzesinin başarısız olduğu ve İsrail’in orta kesimlerine düştüğüne dair görüntülerden sonra soruşturma başlatıldı' ifadesi kullanıldı.

Demir Kubbe arızasına soruşturma açıldı

Savunma sistemi Demir Kubbe’de 'teknik bir arızanın' olabileceği ihtimaline işaret edilen açıklamada, olayda herhangi bir zayiatın yaşanmadığı belirtildi. Times of Israel gazetesinin haberinde önleme füzesinin, Gazze Şeridi’nden Tel Aviv’e doğru fırlatılan çok sayıdaki rokete karşı ateşlendiğine işaret edildi.

Bu olay, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların ortasında gerçekleşti. Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail’in abluka altındaki Gazze Şeridi’nde sivillere yönelik saldırılarına karşılık Tel Aviv’e çok sayıda roket fırlattığını duyurmuştu.

İsrail ordusu, Gazze’deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldüğünü belirtti. Gazze’deki hükümete göre, 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150’den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bin 207’ye yükseldi.

Bu olaylar, İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde gerçekleşti ve bölgedeki durumun daha da karmaşık hale gelmesine neden oldu. İsrail ordusunun, Demir Kubbe hava savunma sistemindeki potansiyel teknik arızayı araştırması bekleniyor.

Demir Kubbe nedir?

Demir Kubbe, İsrailli Rafael Advanced Defense Systems şirketi ve İsrail Havacılık ve Uzay Endüstrisi tarafından geliştirilmiş, taşınabilir bir hava savunma sistemidir. Düzenek, 4 kilometre ila 70 kilometre uzaklıktan ateşlenen ve yörüngesi, İsrail'in yaşam merkezinin dışına çıkartılacak olan kısa menzilli roketleri ve top mermilerini durdurmak ve imha etmek için tasarlanmıştır.

Demir Kubbe sisteminin bir parçası
İsrail'in, Gazze ve Batı Şeria'dan gelebilecek roket ya da diğer hava saldırılarına karşı oluşturduğu gelişmiş bir hava savunma sistemidir. İsrail, Hamas'ın ve diğer direniş gruplarının attığı roketlerin verdiği zararı ve can kaybını en aza indirmek için 2011 yılında bu sistemi tamamlamış ve hizmete açmıştır. Temeli ise 2005'te atılmıştır; Hizbullah ve Hamas saldırılarının yoğun olduğu bir dönemde, vatandaşları korumak için çalışmalar yapılmıştır. 2011 yılında hizmete girmiştir. 7 Nisan 2011 tarihinde sistem ilk kez Gazze'den fırlatılan bir BM-21 Grad'ı başarıyla durdurdu. 10 Mart 2012'de The Jerusalem Post, sistemin Gazze'den fırlatılan ve yerleşim yeri olan bölgelere inen roketlerin %90'ını düşürdüğünü bildirdi. Kasım 2012'ye kadar, resmi açıklamalar 400'den fazla roketi durdurduğunu gösterdi. Ekim 2014'ün sonlarına doğru, Iron Dome sistemleri 1200'den fazla roketi durdurdu. Çalışma şekli ise atılan füzeyi tanımlamak, hedefe kilitlenmek ve roketi veya füzeyi havadayken imha etmektir. Sistem, hizmete girdiği 2011 yılından bu yana atılan her 10 füzeden 8 tanesini havada vurmuştur. Günümüzde de kullanılmaktadır.

2011'den 2021'e kadar ABD, Demir Kubbe savunma sistemine toplam 1,6 milyar ABD doları katkıda bulundu. 2022'de ABD Kongresi, 1 milyar $ ek destek paketi sunulması kararını onaylamıştır.

Gelecekte bataryalar Sa'ar 6 sınıfı denizde korvetlere konuşlandırılacak ve İsrail'in Barak 8 füze sistemi ile birlikte açık denizdeki gaz platformlarını koruyacak.

Demir Kubbe, Arrow 2, Arrow 3, Demir ışın, Barak 8 ve Davud Sapanı'nın da içinde bulunduğu, İsrail'in geliştirmekte olduğu çok katmanlı füze savunma sisteminin bir parçasıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İcradan satılık 2013 Model Mercedes Benz marka araç

İcradan satılık 2013 Model Mercedes Benz marka araç