Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Dünya 21'inci yüzyılda köle pazarı kuruldu

21'inci yüzyılda köle pazarı kuruldu

Etiyopya'da çekilen görüntüler şaşkınlık yarattı. Erkekler tarafından köle olarak satılan kadınların görüntüsü kan dondurdu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
21'inci yüzyılda köle pazarı kuruldu

SÜLEYTMAN GEZİCİ / HABER

Ekran görüntüsü 2023-08-17 095001

Batısından doğusuna tüm Afrika'da yüzyıllar boyu Batılı güçler tarafından yapılan köle ticareti, kıtada hala izlerini koruyor. Birleşmiş Milletler (BM), 2 Aralık 1949'da insan ticareti, cinsel istismar, çocuk işçi çalıştırma ve zorla evlendirme gibi köleliğin çağdaş formlarını yok etmeyi amaçlayan yasa tasarısını kabul etti ve 2 Aralık dünya genelinde "Köleliğin Kaldırılması Günü" olarak kutlanıyor. 

BATI'ININ KİRLİ GEÇMİŞİ AFRİKA'DA YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR

Sosyal medyaya çokça paylaşılan ve tepki toplayan görüntülerin kaynağı Afrika ve kölelik sistemi oldu. Erkekler tarafından onlarca kadının koyun gibi bir araya getirilip pazarda satılma anı kan dondurdu. 

Ekran görüntüsü 2023-08-17 095016

KÖLELİK NASIL BAŞLADI?

Afrika'nın pek çok ülkesinde geçmişi milattan öncesine kadar uzanan köle ticareti, genellikle savaşlarda ya da yerli halk arasından esir edilerek varlıklı ailelere hizmet etmek için satılan kölelerden oluşuyordu. Afrika kıtasına Avrupalıların ayak basmasıyla kıtalar arası özelliğe kavuşan ve gemilerle kitlesel köle ticaretinin başladığı dönem 15'inci yüzyıl oldu. 15. yüzyıla kadar Doğu ve Kuzey Afrika'daki limanlardan hizmetçi olarak gönderilen ve görece birçok hakka sahip olan köleler, Portekizlilerin Batı Afrika kıyılarında yakaladıkları kişileri köle olarak satmaya başlaması ve düzenli seferler düzenlemesiyle yeni bir ticaret şeklini aldı. Amerika'nın keşfi sonrasında ve Hollanda, İspanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin sömürge yarışına girmesiyle köleler zamanla ana ticaret ögelerinden biri haline geldi. Kölelerin hem okyanusu geçerken hem de vardıkları topraklarda gördükleri insanlık dışı muamele zamanla köleliğe karşı tepkilerin artmasına ve 19'uncu yüzyılın sonuna doğru köleliğin yasaklanmasına yol açtı. Batı Afrika kıyılarında köle ticareti için en fazla kullanılan limanlar Benin, Gana, Senegal, Gambiya, Kongo, Nijerya ve Angola'daydı. Batı Afrika'dan kölelerin taşınmasında baş rolü İspanyollar ve Portekizliler oynarken bu ülkelere sonraki yüzyıllarda Hollanda ve İngiltere eklendi. Portekizlilerin, Batı Afrika sahillerinden alarak taşıdıkları kölelerin son durağı ise sıklıkla Brezilya, Karayip Adaları ya da Kuzey Amerika oluyordu.

Etiyop'da çekildiği iddia edilen görüntülerde kurulan köle pazarı şaşkınlığa uğrattı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Otobüs denize düştü

Otobüs denize düştü