Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle gündeme gelen konulardan biri de depremzede çocuklar. Büyük felakette en büyük mağduriyeti çocuklar yaşıyor. On binlerce çocuk öksüz ya da yetim kalırken, bir o kadarı da akrabalarını, yakınlarını, arkadaşlarını kaybetti.
Depremin ilk günlerinden bu yana bazı depremzede çocuklara devlet tarafından yeterince sahip çıkılmadığı iddia ediliyor. Bu iddialara ilişkin açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ailesine ulaşılamayan depremzede çocuklar konusunda tek yetkili kurumun Bakanlık olduğunu hatırlattı.
Depremzede çocukların akibeti konusunda bazı kaygılar dile getiriliyor. Bu çerçevede. deprem bölgesindeki refakatsiz çocukların tarikatlar tarafından kaçırıldığı ileri sürülüyor. Kendilerini aileleri olarak tarafından kişilere veya organ mafyalarına teslim edildiği ileri sürülüyor. Aile Bakanlığı bu tür iddiaları yalanladı ise de, kamuoyunun tatmin olması için doğruluk derecelerin ciddiyetle araştırılması ve konunun yakından takibi gerekiyor. Depremzede çocuklardaki travmaların etkisini de en aza indirmek gerekiyor. Öncelikle çocukların güvenliklerinin, sağlıklı gıdaya erişmelerinin , mümkünse tanıdıkları kişilerle barınmalarının ve eğitimlerine devam etmelerinin sağlanması önemli. Depremzede çocukları koruyucu aile olmak isteyenlerin sayısı da hayli yüksek. Koruyucu aile olmak için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına yapılan toplam başvuru sayısı 190 bine ulaşmış.
Bu arada umut verici bir gelişme yaşanıyor. İstanbul’daki tarihi Darüşşafaka Lisesi (1863) kapılarını depremzede çocuklarımıza açıyor. Anne veya babası hayatta olmayan yetenekli çocukları 10 yaşından itibaren sınavla kabul ederek modern bir eğitim veren Darüşşafaka, bu kez istisnai bir karar aldı. Yaşanılan felaketin yaralarını sarmaya katkıda bulunma yolunda önemli bir adım attı. Darüşşafaka Cemiyeti tarafından geçen hafta yapılan, “Depremzede Öğrencilerimizin Kardeşlerine de Kapılarımızı Açıyoruz” başlıklı açıklamada, ” Cemiyetimiz öncelikle afet bölgesinde yaşayan ve depremden etkilenen öğrencilerimizin 5. Sınıftan 12. Sınıfa kadar eğitimlerine devam eden kardeşlerine, Darüşşafaka’nın kapılarını açma kararı aldı. Depremzede öğrencilerimizin kardeşleri,2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı sonuna kadar eğitimlerine, geçici öğrenci olarak Okulumuzda devam edeceklerdir. Misafir öğrencilerimizin bu süre içindeki tüm eğitim ve yaşam ihtiyaçları Cemiyetimiz tarafından karşılanacaktır. ” Denildi.
Sürdürülen çalışmaların ardından 20 Şubat’ta yapılan yeni bir açıklamada da, “Darüşşafaka Cemiyeti, deprem bölgesinde ebeveyn kaybı yaşayan çocuklara nitelikli eğitim sunmak için Türkiye İş Bankası’nın verdiği destekle okulun imkanları dahilinde öğrenci kabul kontenjanları artırıldı. Yapılan iş birliğiyle depremzede çocuklar, Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nda 5’nci sınıftan başlayıp 12’nci sınıftan mezun oluncaya kadar 8 yıl boyunca tam burslu, yatılı ve nitelikli eğitim alacak. İş Bankası’nın öğrencilerin eğitimine katkısı üniversite hayatlarında da dem edecek.” Denildi.
Darüşşafaka’nın depremzede çocuklara bu şekilde kucak açması alkışlanacak bir karar. Tabii İş Bankası da alkışlanmalı. Depremzedelere yardım amacıyla nereye bağışta bulunacağına henüz karar vermemiş olanlara bir öneri. Depremzede çocuklarımıza kapılarını açan ,mezunu olmaktan gurur duyduğum, Darüşşafaka’ya* bağışlarınızla destek verebilirsiniz. Bu bağışlar çocuklarımızın eğitimine değerli katkı sağlayacak.
Sosyal medyada gördüm. Efsane NBA koçu Gregg Popoviç Socrates, depremzedelere yardım amaçlı video yayınının sonunda, “ Yardım edecek durumdaysanız bunun yolunu bulun. Ben annesi veya babası hayatta olmayan çocuklar için eğitim imkanı sağlayan Darüşşafaka’yla devam edeceğim. Darüşşafaka, yüzyılı aşkın bir süredir bu çocuklara eğitim veren harika bir kurumdur.” Diyor. Doğru diyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanından sınavla seçilen anne veya babası vefat etmiş 930 öğrenci, şefkat yuvasında 8 yıl boyunca tam burslu ve yatılı okuyor. Bu harika kurumda, yabancı dil ağırlıklı kaliteli, bir eğitim sürecinden geçen öğrenciler, sosyal ve kültürel anlamda tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.