2872 sayı çevre kanununun ilgili hükmünden hareket edilerek yayınlanan gürültü kirliliğini kontrol yönetmeliği gereğince belli bir ses yüksekliğini aşan gürültü çıkaran odaklarla ilgili tedbir alınmasına yönelik çalışmalar mevcuttur.

Ayrıca, özellikle şehir ve kasabalarda toplumun yaşadığı kalabalık alanlarda mantar tabancalarında kullanılan patlayıcı maddelerin satışı bile yasaklar arasındadır.

Gerek mantarların çıkardığı ses, gerek patlaması sırasında anı olarak basınçla yayılan mantar parçacıkların çocukların gözüne girerek bir kazaya sebebiyet verilmemesi bakımından bu küçük aletin oyuncak olarak kullanılması bir zamanlar yasaklanmış idi.

Diğer taraftan, yaz akşamları otellerin bahçelerinden fırlatılan havai fişekler, bir başka çevre sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.

İlgili kurumdan alınan bilgilere göre, bu oluşumlara 87/12028 sayılı tüzük izin veriyormuş. Ortada bir de 6136 sayılı kanun var. Kanun nedeniyle önceki yasaklama kararları ortadan kaldırılmış gibi görünüyor.

Şimdi aklımızı karıştıran husus şudur: ortada iki kanun bir tüzük ve bir de yönetmelik var. Hepsi de biri biriyle çelişiyor. Acaba bu kanun, tüzük ve yönetmelikler çıkarılıp yayınlanırken yasama kurumumuza

Danışmanlık yapan bir hukuk danışmanı ve bir teknik danışman yok mu, merak konusudur. Sonuç olarak; il ve ilçelerimiz düzeyinde emniyet müdürlüğü, sağlık müdürlüğü, çevre ve şehircilik ve iklim değişikliği il ve ilçe müdürlüklerinin, yetkili uzmanlarının bulunduğu bir çalışma grubu marifetiyle söz konusu gürültü kaynaklarının sürdürülebilir denetim ve otokontrol mekanizması oluşturularak halk ve çevre sağlığı gözetim altına alınmalıdır. 1593 sayılı UHK haricen korunarak yukarıdaki yasalar revize edilerek yaşama geçirilmelidir.

Çevre ve kamu sağlığının korunması adına