Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Antalya Alanya'da 17 bin dekarlık alanda avokado hasadı başladı

Alanya'da 17 bin dekarlık alanda avokado hasadı başladı

Antalya'nın Alanya ilçesinde 17 bin dekar alanda yetiştirilen avokado hasadı başladı. Alanya'da 2.700 avokado üreticisi bulunuyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Alanya'da 17 bin dekarlık alanda avokado hasadı başladı
KAYNAK: İHA

Türkiye'de avokado üretiminin yaklaşık yüzde 80'ini karşılayan Antalya'nın Alanya ilçesinde 17 bin dekarlık alanda yetiştirilen avokado hasadına başlandı. Bu yıl 150 milyon adet üretimi hedeflenen avokado, Rusya, Gürcistan ve İran gibi ülkelere de gönderiliyor.

Alanya'da 2 Bin 700 Avokado Üreticisi Bulunuyor

Avokado hasadı hakkında bilgi veren Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, ilçede 2.700 avokado üreticisi bulunduğunu belirterek, "Bizler bugün 2 bin 700 avokado üreticisiyle birlikte ilçemizin verimli topraklarında bıkmadan usanmadan tarladan sofraya en güvenilir gıdayı taşımak için mücadele ediyoruz. Bizim özellikle üretici sayısıyla baktığımızda şu anda ilçemizde 17 bin dekar alanda avokado üretimi yapılıyor. Bunun yanında bir ihracat potansiyeli oluşturduk. Bu ihracat potansiyelinde de bizler öncelikle Rusya'ya, Ukrayna ve diğer komşu ülkelere ihracat yapıyoruz. Şu anda Avrupa pazarı başlamış durumda. Avrupa pazarına da ürettiğimiz ürünleri güvenilir gıda olarak gönderiyoruz. Güvenilir gıda hususuna çok önem veriyoruz. Hem birçok bahçede iyi tarım uygulaması yapıyoruz. Burada devlet desteğinin de çok ciddi katkısı var. Bizler de Alanya Ziraat Odası olarak devlet desteğini yaygınlaştırıyoruz. Bireysel iyi tarım uygulamasında şu anda 2025-2027 yılını kapsayacak şekilde devletimizin ciddi destekleri var. Odamız olarak iyi tarım uygulamasına dahil olmuş üreticilerimize organik argon mineral gübre hediye ediyoruz. Geçen yıl baktığımızda 55 milyon adet avokado ihracatımız varken bu yıl hedefimiz yaklaşık 100 milyon adet dolaylarında olacak" şeklinde konuştu.

Avokado Üreticileri Birliği Başkanı: "Verim Artacak, Hedef 150 Milyon Adet"

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, hasadın başladığını belirterek, "Avokado hasadımız, Ağustos ayı sonu ve Eylül ayı itibariyle ilk olarak clifton cinsiyle başladı. Bu sene yüzde 30 oranında clifton cinsi avokado üretiminde düşüş söz konusu oldu. Bununla beraber fiyatlar biraz yüksek seyir ediyor. Ama önümüzdeki günlerde zutano, bacon ve fuerte cinslerinde hasadına başlayacağız. Şu an avokado ihracat sezonumuzda açılmış durumda, Rusya, Gürcistan ve İran'a ilk sevkiyatımızı gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde Bulgaristan'a bir ihracatımız olacak. Bu sene verim erkenci cinsler de düşük ama Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yetişen cinslerde verimimiz giderek artacak. Geçen yıl 100 milyon adet olarak avokado üretimizi gerçekleştirdik, bu seneki hedefimiz ise 150 milyon adet civarında olacak” dedi.

Avokado Üreticileri Tüketicileri Dikkatli Olmaları Konusunda Uyardı

Tüketicileri doğru ürünü satın almaları konusunda uyararak açıklamalarda bulunan Sevilgen, "Türkiye'de avokadonun çok çeşitli cinsleri üretiliyor ve her ay farklı bir cinsin hasadı oluyor. Bu yüzden tüketicilerin en çok dikkat etmesi gereken husus hangi ayda ise o ayın ürününü tüketmesi lazım. Bazı üreticiler erken hasat yapıyor. Erken hasat ürünü ise olgunlaşıp yenilecek kıvama gelmeden çürüyor. Daha sonra bu konuyla alakalı bize de çeşitli şikayetler geliyor. Bu konuda daha da duyarlı olmalarını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Taha Akgül Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı'na Aday Oldu

Taha Akgül Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı'na Aday Oldu