Türkiye Ekim 2021'de ABD'den 40 adet F-16 Blok 70 savaş uçağı ve 79 adet modernizasyon kiti satın almak üzere talep mektubunu iletti...İki yıldır ABD bu talebi karşılamayı reddediyor...ABD Türkiye Rusya'dan S-400 Füze Savunma Sistemi satın aldığı için Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarını vermiyor!

Türk halkı, kamuoyu ve Türk devleti PKK'nın terör örgütü olduğunu biliyor...Türk hükümeti Hamas'ı terör örgütü olarak kabul etmiyor...ABD PKK ve uzantılarını on milyarlarca dolarlık ağır silah yardımı yaparak on yıllardır destekliyor; ABD Hamas'ı terör örgütü olarak tanımlıyor...

ABD Genelkurmayı Pentagon'dan özellikle sızdırılan Türkiye ilgili açıklamaları bir araya getirmeye çalıştım...İşte Washington'un Ankara hükümeti için gerçek (diplomatik olmayan) düşünceleri:

"Türkiye NATO'nun genişleme planlarını bloke ederek, Finlandiya'nın NATO üyeliğini çok nazlanarak onayladığından, İsveç'in NATO üyeliğini parlamentosunda onaylatmayarak,  Ukrayna'nın yaklaşık beşte birini işgal eden Rusya'ya karşı ambargoları , yaptırımları uygulamayarak,  Rusya'ya karşı ambargoları ve yaptırımları sürekli olarak delerek, ABD'nin IŞİD terör örgütüne karşı kullandığı  paralı askerleri haline gelen PKK ve PKK'nın uzantısı olan diğer silahlı örgütlere (YPG, PYD, SDG) karşı sürekli olarak operasyonlar yaparak, Hamas'a terör örgütü muamelesi yapmayarak, Hamas liderlerinin Türkiye'yi üs olarak kullanmasına izin vererek, Hamas'a roket imali için gereken malzemeleri tedarik, transfer ederek, yollayarak ABD'nin stratejik ortağı olma özelliğini kaybetmiştir...Türkiye ABD'ne hasmane (düşmanca) muamele etmektedir...Türkiye'de Nisan 2017 anayasa referandumundan sonra parlamento tüm yetkilerini Cumhurbaşkanına devretmiş olduğundan, son altı yılda ABD'ne karşı Türkiye'nin hasmane tavrının arkasında kimin olduğunu da kolaylıkla tahmin edebiliyoruz, "

Bu bilgi kırıntıları bir araya getirildiğinde, Türkiye'nin ABD'nden hiçbir zaman F-35  ya da F-16 alamayacağı ortaya çıkmaktadır...

Joe Biden: "Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'deki eylemleri ABD ulusal güvenliği için tehdit"

ABD Başkanı Suriye dolayısıyla 2019'da ilan edilen "ulusal acil durum"u bir yıl daha uzatırken Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'deki saldırılarının "ABD ulusal güvenliği için tehdit" oluşturduğunu söyledi...ABD Başkanı Joe Biden 12 Ekim 2023 Perşembe Beyaz Saray'dan yayımladığı "Suriye'deki ve Suriye ile ilgili durum itibarıyla ulusal acil durumun 1 yıl uzatılması" kararına "özellikle Türkiye Hükümeti'nin kuzeydoğu Suriye'ye askeri saldırı düzenleme eylemleri"nin "ABD'nin ulusal güvenliği ve dış politikası için olağandışı ve olağanüstü bir tehdit oluşturmaya devam etmesi"ni gerekçe gösterdi....Biden duyurusunda 14 Ekim 2019'da, dönemin Başkanı'nın, "13894 sayılı Başkanlık Kararnamesi ile [...] Uluslararası Acil Ekonomik Yetki Yasası (50 U.S.C. 1701 ve devamı) uyarınca, Suriye'deki ve Suriye ile ilgili durumun ABD'nin ulusal güvenliğine ve dış politikasına yönelik olarak doğurduğu olağandışı ve olağanüstü tehditle başa çıkmak için ulusal acil durum ilan ettiğini" anımsattı...ABD Başkanı, uzatma kararını ve gerekçesini de şöyle ifade etti: "Suriye'deki ve Suriye ile ilgili durum ve özellikle Türkiye Hükümeti'nin kuzeydoğu Suriye'ye askeri saldırı düzenleme eylemleri, Irak ve Şam İslam Devleti'ni (IŞİD) yenilgiye uğratma kampanyasını baltalamakta, sivilleri tehlikeye atmakta ve bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı baltalamakla tehdit etmekte ve ABD'nin ulusal güvenliği ve dış politikası için olağandışı ve olağanüstü bir tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Bu nedenle, 14 Ekim 2019 tarih ve 13894 sayılı Başkanlık Kararnamesi ile ilan edilen ulusal acil durum[un], 14 Ekim 2023'ten sonra da yürürlükte kalma[sı gerekmektedir]. Bu nedenle, Ulusal Acil Durumlar Yasası'nın (50 U.S.C. 1622(d)) 202(d) bölümü uyarınca, Suriye'deki ve Suriye ile ilgili durumla ilgili olarak 13894 sayılı Başkanlık Kararnamesi'yle ilan edilen ulusal acil durumu 1 yıl daha sürdürüyorum..."Bu bildirim Federal Sicil'de yayınlanacak ve Kongre'ye iletilecektir. JOSEPH R. BIDEN JR.

1970'lerin ikinci yarısında Yunanistan'ın NATO üyeliğine dönmesine Süleyman Demirel & Bülent Ecevit karşı çıktı...

Şöyle dediler: "Bunun karşılığında Türkiye ne elde edecek? Yunanistan'ın NATO'ya dönüşünü karşılıksız olarak onaylayamayız.Biz vatansever insanlarız"

Mevcut, şu an ki ABD Başkanı 1980'de ABD senatörüydü...ABD Senatörü Joe Biden (1942) 12 Eylül 1980 darbesinden kısa bir süre önce Demirel ve Ecevit'i tehdit etmek için Türkiye'ye geldi ve şunları söyledi:

"Yunanistan'ın NATO'ya dönüşüne engel olmanız Amerika Birleşik Devletleri'ne savaş açmaktan farksız bir eylemdir...Başınıza her an çok fena, çok berbat, çok kötü şeyler gelebilir...Salvador Allende'den ve Che'den beter olabilirsiniz...Bizden söylemesi!"

12 Eylül 1980 faşist askeri darbesini yapanların ilk işi Yunanistan'ın NATO'ya dönüşüne karşılığında hiçbir taviz almadan kabul etmek oldu... 

15 Eylül 2023 haberi: İsrail Gümrük İdaresi, temmuz ayında Türkiye'den Gazze'ye gönderilen iki konteynerde arama yapıldığını açıkladı. Açıklamaya göre 54 ton alçı bulunması gereken konteynerlerden alınan örneklere laboratuvarda test yapıldı. Gümrük yetkilileri, torbaların bazılarında amonyum klorür bulunduğunu ve bu malzemenin Gazze'deki gruplar tarafından roket yapımında kullanıldığını duyurdu.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım ise raporu "yalan" olarak nitelendirdi.Reuters'e konuşan Kasım, "İsrail Gazze'ye yönelik ablukayı sıkılaştırmak için yalan uyduruyor" ifadelerini kullandı.Bu ayın başında İsrail, patlayıcı kaçakçılığı girişimi olduğu iddiasıyla Gazze'den ticari mal ihracatını birkaç gün süreyle dondurmuştu.

F-16 uçakları Türk Hava Kuvvetlerinin asli unsuru niteliğinde olup ana vurucu gücünü teşkil ediyor. 1987 ile 2012 yılları arasında Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri'nden 270 adet çeşitli modellerde F-16 uçakları satın aldı. Halihazırda Türkiye, ABD ve İsrail'den sonra en fazla F-16 uçağına sahip ülke konumunda. Başta terörle mücadele olmak üzere karşılaştığı güvenlik sorunları nedeniyle Türkiye, söz konusu uçakların en aktif kullanıcılarından biri oldu. Dolayısıyla Türk Hava Kuvvetlerinin uçak üzerinde ciddi bir deneyime ve bilgi birikimine sahip olması, yeni ve gelişmiş F-16'ların hizmete alınmasını rasyonel bir seçim kılıyor.Diğer taraftan, Türkiye'nin envanterindeki F-16 uçaklarının birçoğunun eskimeye yüz tutması yeni uçak tedarikini gerektiriyor. Türkiye’nin F-16 envanteri Blok 30, Blok 40, Blok 50 ve Blok 50+ konfigürasyonlarından oluşuyor. Türkiye'nin F-16 filosunun büyük kısmının (Blok 30 ve Blok 40 konfigürasyonlarında 160 uçak) 1987 ile 1995 yılları arasında hizmete girdiği düşünüldüğünde durum daha net anlaşılabilir. Hava kuvvetlerinin en modern F-16'sı olan Blok 50+ uçakları ise yaklaşık 10 yıldır hizmette bulunuyor. Dolayısıyla beşinci nesil uçakların bazı özelliklerine de sahip olan en yeni model F-16 Blok 70 satın alınmak isteniyor.Benzer şekilde, Türk savunma sanayisinin de F-16 uçaklarıyla uzun bir geçmişi bulunuyor. Türk firmalar geçtiğimiz yıllarda uçaklara yapısal ve aviyonik modernizasyon programları uyguladı. Bu şekilde uçakların uçuş ömürleri uzatıldı ve daha modern ekipmanlarla donatıldı. Diğer taraftan, Türkiye'nin 1987 ile 1995 arasında alımını yaptığı 160 F-16'nın ilk 8 uçağı hariç kalanının Türkiye'de üretildiği de belirtilmelidir. Benzer şekilde Mısır'a ihraç edilen 46 F-16, 1993-1995 yılları arasında Türkiye'de üretildi. Ayrıca, Türkiye geçtiğimiz 20 yıl içinde Pakistan ve Ürdün'e ait F-16'ların modernizasyonunu da gerçekleştirdi. Türkiye, yeni uçakların yanında 79 adet modernizasyon kiti de talep ederek, elindeki diğer F-16'ları Blok 70 seviyesine kendisi yükseltmeyi amaçlıyor.