Çocukluğumuzda, 1 Nisanlarda arkadaşlarımızı aldatmaya çalışarak eğlenirdik. Çeşitli şakalar yapar, adına 1 nisan şakası derdik. Kimse neden 1 Nisanda şaka yapıldığını araştırmazdı. Günümüzde de 1 Nisan şakalarının nereden kaynaklandığını  bilenlerin çok fazla olduğunu sanmıyorum.


İlk "1 Nisan" şakaları 1564 1 Nisanında Fransa'da yapılmaya başlanmış.  Bu yıl değiştirilen takvime göre, eski yılbaşı sayılan 1 Nisan'ın, yerini yeni yılbaşı 1 Ocak olmuş. Nisan'ın ilk günü yeni yıl kutlamaya alışmış olan Fransa halkı, yeni takvim uygulamasını önce şaka sanmış.


İsmet paşa komutasındaki Türk birlikleri 1921 1 Nisan günü, Metristepe'deki 10'uncu Yunan Tümeni'nin geri çekilmesinin ardından taarruza geçerek, İkinci İnönü Muharebesi'ni kazanarak, işgalcilere adeta 1 Nisan şakası yapmış.


Humeyni’nin İran İslam Cumhuriyeti'ni 1979 1 Nisanında ilan etmesi, birçok ülkeye ve  Türkiye’ye 1 Nisan şakası gibi olmuştu.


En güzel 1 Nisan olayı, 1979 1 Nisanında, balıkçıların 1 Nisanı Balık Bayramı ilan etmesi olmuş. Kumkapı'da 2 saat içinde halka 1,5 ton balık dağıtılmış.

 


1 Nisan 2001de Hollanda, eşcinsel evliliği yasallaştıran ülke olarak  dünyaya şaka yapmış oldu. Aynı Hollanda bir şaka daha yaparak 2002 1 Nisan tarihinde ötanaziyi yasallaştırıyor.


1 Nisan'da Antalya’da covid 19 sebebiyle çok riskli bölge ilan edilmesi dışında, şaka gibi sayılacak başka olaylar olmadı. Çok şükür bizi yönetenlerden de şok edici bir karar duymadık.  Aslında devamlı şaka gibi kararlara alıştık. Masum şakalar hayatımızı renklendirir ama şok eden uygulamaları  kabullenmek gerçekten zor oluyor.


Belki 2021 1 Mayıs'ında bizi yönetenler, andımızı geri getirerek, tüm yönetim kadrolarında liyakatlı kişilere görev vererek, ülkemiz insanları arasında ayırım yapmadan, adil ve eşit davranacak uygulamalar yaparak bizlere 1 Nisan şakası yapabilirler.


Hoşça kalın, bir ömür şaka yapıp neşeyle kalın.