Et, süt, yoğurt, peynir gibi gıdaları, gönül rahatlığı ile tüketebilmenin adresi yörüklerdir. 

Toros’larda az da olsa halen sürdürülen Yörük göçlerine rastlarsanız ellerinde kalmış ne gibi gıda maddesi varsa satın alın. 

Satın alacak fazla bir şey bulamazsanız, yörüklerin yaylalardan inip kırsaldaki yerleşkelerinin adresini öğrenip sık sık gidip misafir olun ve ürettikleri her türlü gıdayı satın alın. Doğal otlarla beslenmiş keçi etindeki lezzeti tatmamış olanınız varsa muhakkak tatsın. Etinizi, sütünüzü, balınızı, kaymağınızı, peynirinizi, hatta kurbanlığınızı gönül rahatlığıyla alabilirsiniz. 

Yörüklerin rahatsız olduğu bir konu da yayla yollarında sıkıntılar yaşamaları. Yaylaya çıkışlarında bazı önlemelerin olduğu anlatılıyor. Hatta keçilerin ormana girmesinin yasak olması sebebiyle cezalara maruz kaldıklarını haberlerden öğreniyoruz.

ORMANDAN YER KİRALAYIP, VİLLA YAPMAK SERBEST, KEÇİ YASAK.

5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. Maddeleri, İçişleri Bakanlığı’nın 2023/5 sayılı genelgesi uyarınca, keçilerin 1 Temmuz ile 15 Eylül arasında ormana girişleri yasaklandı. Şimdi yasak kalkmış ama yörüklerin ceza yeme korkusu devam ediyor.

Şehirde yaşayıp dağları ve yaylaları evinin penceresinden gören, kırsaldaki ve yaylalardaki yaşamı televizyonlarda bile izlememiş şehirde yetiştirilenlerin çıkardığı yasa, küçükbaş hayvancılığı gerilettiği gibi Türkiye’nin ekonomisine zarar vermektedir. Neyse ki yasa yumuşatılmış, değişikliğe uğramış ve kabahat nevinden bir yasaklama olmuş. 

Bu konuda en çok mücadele veren, Sarıkeçililer Dernek Başkanı Pervin Çoban Savran olmuştur. Birçok haberlere konu olan Sarıkeçililer, tarihi alışkanlıklarını terk etmeyerek yaylalara uzun kuyruklar halinde günümüzde de göçmeye devam etmektedirler. 

Yetkililerin ormanları kiralarken, yörüklerin de üretim yapmalarını önlememeleri gerekir.

Şimdilerde devlet yetkilileri hayvancılığı destekleme kararı aldı, belediyelere yem desteği vermeye başladı. Geç oldu ama sürekli olursa itirazımız da olmaz. Yörüklerin hayvanlarını sorunsuz yetiştirmelerini talep etmelerinden başka istekleri de yok. Tek sıkıntıları, keçilerini ormana sokamamış olmakmış. Keçiler, ağaçlara zarar verdiği için ormanlara sokulmuyormuş. Oysa keçiler, ağaçların büyük olduğu ormanlık alana zarar vermez. Yerden belli yükseklikte olan dallarını yiyerek yere dökülecek yaprak sayısını azaltmasının yanında bir çeşit budama görevi de yapar. Ormanlık alanlarda, yangın çıksa bile yerde tutuşacak fazla atık ve yere yakın dal kalmadığı için yangının yayılmasını kısmen de olsa engellemiş olurlar.

Keçi sütü, güçlü bir gıda maddesidir. Keçi eti, en yararlı etlerdendir. Keçi peynirinden, bahsetmeye gerek var mı bilmem. Çok çeşitli keçi türlerimiz olmasına rağmen, keçi sayısı, ülkemizdeki koyun sayısının çok altındadır.

Hoşça kalın, yörüklerin ürettiği gıdalardan bolca alın.