Yorgunluk, uykusuzluk ve uyku sorunları birbiri ile bağlantılı birbirinin sonucu ve nedeni olan durumlardır. Genellikle uykusuzluğun yorgunluk yaptığı belirtilse de son yapmış olduğumuz bilimsel araştırmada elde ettiğimiz sonuçlar yorgunluğun da uyku kalitesini düşürdüğünü göstermiştir.
Yurt dışında önemli bir dergide makale olarak yayınlanmış olan bu araştırmamızın sonuçlarına göre uyku kalitesi 7 puan ve altında olan kişilerde kronik yorgunluk sendromu, uyku kalitesi 7 puan ve üstünde olan kişilere göre daha yüksek derecelere sahiptir. Aynı şekilde gecelik uyku süresi de yorgunluk üzerinde etkilidir.
Yorgunluk seviyesi yüksek olan kişilerde ise uyku kalitesi ve süresi düşmektedir. Bilimsel araştırmada elde ettiğimiz bu veriler bizleri şu sonuca getirmektedir: Uyku kalitesi, süresi ve yorgunluk arasında karşılıklı etkileşim ve kısır döngüye sahip bir halka vardır. Biri bozulunca diğeri bozulmakta bozulan karşıdakini de bozmaktadır.
Aşağıdaki şekil bu ilişkiyi görsel olarak sunmaktadır.
Bu kısır döngünün bir yerden kırılması gereklidir. İşte tam da bu noktada ilaç tedavisi öncesi uyku sorunlarının ve yorgunluk durumunun nedenleri tespit edilmek zorundadır. Bu sorunlardan bir tanesi düzeltildiği anda diğerlerinin daha iyi bir duruma getirilmesi kolaylaşacaktır.
İlk adım kişinin kendi özel yaşam koşullarına göre yorgunluk ve uykusuzluk sebeplerinin tespit edilmesidir. Kişinin bu sorunlarla ilgili tıbbi sorgulaması geniş bir çerçevede yapılmalıdır. Özellikle uyku sorunları sadece yatak değiştirerek, gece süt içerek ya da sakinleştirici bitkisel çaylarla çözülebilecek bir sorun değildir. Bazı çözümler anlık olarak yardımcı olsa da yaşam kalitesini artıracak köklü değişimler sağlayamaz. Tüm neden olabilecek faktörler tek tek ve gruplar halinde ele alınmalıdır.
Yorgunluk durumu için yaklaşımda ise uyku sorunları dışında yorgunluğa sebep olabilecek diğer nedenler de araştırılmalı ve giderilmeye çalışılmalıdır.
İki açıdan yapılacak sorgulamalar ve müdahaleler ile uyku ve yorgunluğun karşılıklı olarak bir diğerini olumsuz etkilediği gibi sorunlar çözüldükçe karşılıklı olumlu etkileşim de başlayacaktır.
Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta bu sorunların çözümü için kişinin istekli, sabırlı ve çaba gösterici olması gerektiğidir.
Çalışma için otomotiv sektöründe çalışan 300 kişiye anket iletilmiş olup 276 kişi cevaplamıştır. Yapılmış olan bu araştırmanın sonuçları yukarıda sadeleştirilmiş olan uyku kalitesi, uyku süresi ve yorgunluk arasındaki etkileşimin varlığını istatistiksel olarak göstermiştir.
Araştırma ve sonucunda yazılmış olan makale bu üçlüyü bu kadar ayrıntılı ve istatistiksel analiz ile incelemiş olan ilk çalışma olarak kabul edilebilir.
Sağlık ve sağlıklı olmak bir bütündür ve insan vücudunun tüm parçaları ve eylemleri bu bütün için etkilidir.