Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Yerel Samandağ'da incir hasadının yarısı domuzlara gitti!

Samandağ'da incir hasadının yarısı domuzlara gitti!

Hataylı çiftçi, hasadını yaptığı incirleri kurutup 300 - 350 TL arasında satıyor. Ancak incirlerinin yarısını domuzlarla paylaşmak zorunda kalıyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Samandağ'da incir hasadının yarısı domuzlara gitti!
KAYNAK: İHA

Hatay'ın Samandağ ilçesinde çiftçilik yapan Gökmen Ekiz, hasadını yaptığı incirleri evinin çatısında kurutarak satıyor. Kuruttuğu incirleri 200 ila 350 TL arasında değişen fiyatlarla satarak aile bütçesine önemli bir katkı sağlıyor. Ancak Ekiz, incirlerin bir kısmını domuzlarla paylaşmak zorunda kaldığını belirtiyor.

Domuzlar İncir Hasadını Yarıya İndiriyor

Sonbahar mevsimiyle birlikte incir hasadında sona gelinirken, Gökmen Ekiz’in incir bahçesinde işler tam anlamıyla bitmiş değil. Ağaç diplerine düşen incirlerin yarısını domuzlarla paylaşmak zorunda kaldığını belirten Ekiz, “Gündüz düşen incirleri biz toplarken, gece düşen incirleri domuzlar topluyor. Hasadı neredeyse ikiye böldük” dedi.

Kuru İncir 300-350 TL’den Satılıyor

Gökmen Ekiz, topladığı incirleri evinin çatısında kurutuyor ve kuru incirleri yemişlik, pekmez veya incir ekmeği olarak değerlendiriyor. Yemişlik incirlerin kilosunu 300 ila 350 TL’den, pekmez ve incir ekmeği için kurutulan incirleri ise 200 ila 250 TL’den sattığını belirtiyor. Ekiz, kuru incirin maliyetinin düşük olduğunu ve bu durumun, satışlardaki düşüşe rağmen kendisi için kâr sağladığını ifade ediyor.

Kuru İncirin Satış Süreci ve Hazırlık Aşamaları

İncirlerin kurutulması, toplama aşamasından sonra başlıyor. Gökmen Ekiz, incirlerin kurutulurken tozlardan arındırılması için sıcak suyla temizlendiğini belirtiyor. Kurutulan incirlerin yemişlik olarak seçildiğini, kalan kısmının ise pekmez veya incir ekmeği yapımında kullanıldığını anlatıyor. “Kuru inciri haşlamadan, pekmeze veya incir ekmeği yapmak için alan kişilere 200 ila 250 TL’den satıyoruz” diyen Ekiz, incir hasadının ve satışının detaylarını paylaşıyor.

İncir Hasadı Aile Bütçesine Katkı Sağlıyor

Gökmen Ekiz, incir hasadının fazla maliyetli olmadığını ve bu yüzden hasattan elde ettiği gelirin aile bütçesine önemli bir katkı sağladığını belirtiyor. “Bahçe kenarlarında yetişen incir ağaçlarından ne kadar toplarsak, o kadar kâr sağlıyoruz. Domuzlardan ne kadar inciri kurtarırsak, o kadar bizim için faydalı oluyor” şeklinde konuşan Ekiz, incir hasadının zorluklarına rağmen bu işten memnun olduğunu ifade ediyor.

Kuru İncirin Faydaları Neler?

Kuru incir, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde sağlığımıza birçok fayda sağlar. Kalp damar hastalıklarından sindirim sistemine, cilt bakımından kemik sağlığına kadar birçok alanda destekleyici ve koruyucu etkileri bulunan bu doğal besin, düzenli tüketildiğinde vücut direncini artırır ve hastalıklara karşı koruma sağlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
TÜİK Ağustos 2024 Motorlu Kara Taşıtları Verilerini Açıkladı

TÜİK Ağustos 2024 Motorlu Kara Taşıtları Verilerini Açıkladı