Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Yerel Antalya’nın “Paçası” artık tescilli

Antalya’nın “Paçası” artık tescilli

Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, tarihi 1950’li yıllara uzanan, terbiyesiyle ünü sınırları aşan ve yöreye özgü ‘koşma’ simidiyle servis edilen Antalya Paça Çorbasının coğrafi işaret belgesi aldığını açıkladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Antalya’nın “Paçası” artık tescilli

    ‘Antalya Paça Çorbası’ Muratpaşa Belediyesi’nin yürüttüğü yoğun çalışmalar sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret belgesi aldı. Antalya Paça Çorbası ve belge tanıtım töreni Başkan Uysal’ın katılımıyla belediyenin Prof. Dr. Erdal İnönü Kent Parkı’nda gerçekleşti. Başkan Uysal, Antalya’nın doğal kaynakları, coğrafyası, insan yapısı, antik kentleri, hikayeleri, tarihi, şarkıları, manileri, efsaneleri, edebiyatı, şiiri ve yemekleriyle bir bütün olduğunu söyledi. Bu değerlerin bir arada tutulması, unutulmaması gerektiğini belirten Başkan Uysal, “Gelecek kuşaklara aktarılması gereken, şehrin kimliğini, karakterini farkını ifade eden değerler” dedi. 

 

"GASTRONOMİ TAKVİMİ HAZIRLANMALI"

Başkan Uysal, konuşmasında, “Antalya’mız dağları itibariyle hayvancılık memleketi. Yörük memleketi onun getirdiği üretim biçiminin, sosyoekonomik tablonun getirdiği detaylardan biri de Antalya paça çorbası. Bu çorba koşma simidiyle sunulur. Antalya'mıza özgü, pekmezsiz bir simit onunla sunulur. Terbiye tarifi farklıdır ve terbiyesi de servis sırasında eklenir. Et parçaları, kaynamış et suyu, terbiye apayrı tencerelerden, apayrı kapılardan gelir. Ve çok farklı bir lezzeti vardır” dedi. Antalya Paça Çorbasının gelecek kuşaklarımıza bir gastronomi değeri olarak devam etmesini istediklerini belirten Başkan Uysal,  Antalya için 10 yılı kapsayan bir gastronomi takvimi, iş planı hazırlanması gerektiğini söyledi.

 

Uysal, Antalya Paça Çorbası’yla kentin coğrafi işaretli ürün sayısının 15’e çıktığını da sözlerine ekledi.

ANTALYA PAÇA ÇORBASININ TARİFİ (20 kişilik)

1 büyükbaş hayvan kellesi

1 büyükbaş hayvan kaval kemiği

10 litre su

100 gr limon tuzu

150 gr kaya tuzu

Terbiyesi için:

5 litre kemik suyu

3 kg un

15 yumurta

100 gr limon tuzu

130 gr tuz

5-10 g safran

Büyükbaş hayvan kelle eti ve kaval kemiği, su, limon tuzu ve kaya tuzu bir tencerede yaklaşık 4 saat pişirilir. Kemik suyu ayrılır, kelle etleri 1.5 saat dinlendirilir. Kelle etleri kuşbaşı şeklinde doğranır ve kaynamış kemik suyuna eklenerek ısıtılır. Çorbanın terbiyesi için un, yumurta, tuz ve safran bir kapta çırpılarak karıştırılır. Karışıma kaynamış kemik suyu ve limon tuzu eklenir, 20-25 dakika kaynatılır. Servis tabağına önce koşma simidi sonra kemik suyunda ısıtılan kelle etleri koyulur. Üzerine terbiye ve tekrar kaynamış kemik suyu eklendikten sonra çorbanın servisi yapılır.

Haber Merkezi

 

 

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tesis asfaltlama işi yaptırılacak

Tesis asfaltlama işi yaptırılacak