‘Antalya Paça Çorbası’ Muratpaşa Belediyesi’nin yürüttüğü yoğun çalışmalar sonucunda Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret belgesi aldı. Antalya Paça Çorbası ve belge tanıtım töreni Başkan Uysal’ın katılımıyla belediyenin Prof. Dr. Erdal İnönü Kent Parkı’nda gerçekleşti. Başkan Uysal, Antalya’nın doğal kaynakları, coğrafyası, insan yapısı, antik kentleri, hikayeleri, tarihi, şarkıları, manileri, efsaneleri, edebiyatı, şiiri ve yemekleriyle bir bütün olduğunu söyledi. Bu değerlerin bir arada tutulması, unutulmaması gerektiğini belirten Başkan Uysal, “Gelecek kuşaklara aktarılması gereken, şehrin kimliğini, karakterini farkını ifade eden değerler” dedi.
"GASTRONOMİ TAKVİMİ HAZIRLANMALI"
Başkan
Uysal, konuşmasında, “Antalya’mız dağları itibariyle hayvancılık memleketi.
Yörük memleketi onun getirdiği üretim biçiminin, sosyoekonomik tablonun
getirdiği detaylardan biri de Antalya paça çorbası. Bu çorba koşma simidiyle
sunulur. Antalya'mıza özgü, pekmezsiz bir simit onunla sunulur. Terbiye tarifi
farklıdır ve terbiyesi de servis sırasında eklenir. Et parçaları, kaynamış et
suyu, terbiye apayrı tencerelerden, apayrı kapılardan gelir. Ve çok farklı bir
lezzeti vardır” dedi. Antalya Paça Çorbasının gelecek kuşaklarımıza bir
gastronomi değeri olarak devam etmesini istediklerini belirten Başkan
Uysal, Antalya için 10 yılı kapsayan bir
gastronomi takvimi, iş planı hazırlanması gerektiğini söyledi.
Uysal,
Antalya Paça Çorbası’yla kentin coğrafi işaretli ürün sayısının 15’e çıktığını da
sözlerine ekledi.
ANTALYA PAÇA ÇORBASININ TARİFİ (20
kişilik)
1 büyükbaş
hayvan kellesi
1 büyükbaş
hayvan kaval kemiği
10 litre
su
100 gr
limon tuzu
150 gr
kaya tuzu
Terbiyesi
için:
5 litre
kemik suyu
3 kg un
15 yumurta
100 gr
limon tuzu
130 gr tuz
5-10 g
safran
Büyükbaş
hayvan kelle eti ve kaval kemiği, su, limon tuzu ve kaya tuzu bir tencerede
yaklaşık 4 saat pişirilir. Kemik suyu ayrılır, kelle etleri 1.5 saat
dinlendirilir. Kelle etleri kuşbaşı şeklinde doğranır ve kaynamış kemik suyuna
eklenerek ısıtılır. Çorbanın terbiyesi için un, yumurta, tuz ve safran bir
kapta çırpılarak karıştırılır. Karışıma kaynamış kemik suyu ve limon tuzu
eklenir, 20-25 dakika kaynatılır. Servis tabağına önce koşma simidi sonra kemik
suyunda ısıtılan kelle etleri koyulur. Üzerine terbiye ve tekrar kaynamış kemik
suyu eklendikten sonra çorbanın servisi yapılır.
Haber Merkezi