Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Yerel ANSİAD, Başkan Sönmez’i ağırladı

ANSİAD, Başkan Sönmez’i ağırladı

Antalya Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD), 2023 Faaliyet Dönemi 6. Olağan Toplantısı 11 Nisan Salı günü Akra Otel’de gerçekleşti. “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Hayalimizdeki Türkiye” temasıyla düzenlenen toplantının konuğu TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez oldu.

6 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
ANSİAD, Başkan Sönmez’i ağırladı

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman SÖNMEZ, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı & ANSİAD Yüksek Denetim Kurulu Başkanı Ali EROĞLU, BAKSİFED Yönetim Kurulu Başkanı & ANSİAD Geçmiş Dönem Başkanı Abdullah ERDOĞAN, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı & ANSİAD Üyesi Ahmet ÖZTÜRK, Antalya Ticaret Borsası Başkanı (ATB) Ali ÇANDIR, Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı İdris TAŞ, İyi Parti Kalkınma Politikaları Başkan Yardımcısı Aykut KAYA, BAKSİFED & ANSİAD Geçmiş Dönem Başkanı Ergin CİVAN ve çok sayıda ANSİAD Üyesinin katılım gösterdiği toplantının başkanlığını ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın AKINCI yaptı.

ANSİAD’a yeni katılan üyeler için düzenlenen “Üye Alımı Töreni” ile başlayan toplantıda ANSİAD’ın  yeni üyeleri İnoktek Bina Teknolojileri ve Enerji Danışmanlığı şirketinin sahibi Emrah İNCE, MES Marine Yatçılık’ın sahibi Mustafa Emre Şandan ve YGAT İnşaat Mimarlık Mühendislik şirketinin sahibi Yiğit Atmaca’ya TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman SÖNMEZ ve ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın AKINCI tarafından rozet takıldı. Açılış konuşmasını yapan Akın Akıncı, Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılında Hayalimizdeki Türkiye ve Antalya konusunu devamlı olarak çalışacak ve gündemde tutacaklarının altını çizdi. Akıncı, Toplum olarak Cumhuriyetin ve 100. yılın önemini yeterince idrak etmiş olduğumuzdan emin değilim, bu nedenle bugün ilk olarak bu noktaya dikkat çekmek istiyorum. Türk milleti Cumhuriyetten önce millet değildi, ümmet ve halktı. Cumhuriyet, Türk milletinin millet olmasının temelidir. Cumhuriyet, Türk halkına milli devlet kurumları, milli tarih, dil, hukuk bilinci vererek millet olmanın yolunu açmıştır.  Atatürk’ün ve Cumhuriyetimizin kurucularının açtığı çağdaş uygarlık yolunda ilerleseydik bugün bu tarih bilincine sahip olur ve milletçe 100. Yıl coşkusunu her gün birlikte yaşardık. Maalesef, toplum olarak Cumhuriyet kültürünü, çağdaş uygarlığın ne olduğunu kavrayamadık ve o yolda ilerleyemedik. Okullarımızda, yurtlarımızda gençlere Cumhuriyetin ne anlama geldiğini öğretemedik. Demokrasi ve hukuk sistemimizdeki sorunlar ve siyasi kutuplaşma yüzünden millet olma vasfımızı bile kaybetmeye başladık” dedi.

“Seçimler, seviyeli fikir tartışması şeklinde yapılmalıdır.”

Deprem felaketinde vatandaşların yardımlaşma seferberliği haricinde siyasetteki ayrışma ve kutuplaşmanın önlenemediğini belirten Akıncı, “Deprem kayıplarının büyüklüğü karşısında sorumluluk almadığımız gibi, gerilim, hakaret, tehdit dolu bir seçim sürecine girdik. Türkiye Cumhuriyeti, milli bir hukuk devletiyse ve demokrasi varsa seçimler gerginlik, hakaret, tehdit, çatışma içerisinde değil, seviyeli fikir tartışması şeklinde yapılmalıdır. Bunu yapamıyorsak gerçek bir hukuk devleti ve demokrasi olmadığımız anlamına gelir ki bu ülkede hiç kimse bunu vatanımıza ve milletimize yakıştıramaz” dedi.

Akıncı, konuşmasına şu şekilde devam etti, “Çağdaş ve gelişmiş ülkelerde iş insanları kalkınmanın öncüsüdürler, dünya ile rekabet ederken ülkelerine de vizyon kazandırır, örnek olurlar. Cumhuriyet tarihimizde bu şekilde örnek olmuş çok sayıda iş insanı bulunmaktadır. Vehbi Koç, Sakıp Sabancı bizim de hatırladığımız, ülkenin sorunlarına kafa yoran, görüşlerini her dönem cesaretle kamuoyu ile paylaşan rol model insanlardı. Üzülerek söylemek durumundayım ki Türk iş dünyası, son yıllarda bu özelliğini kaybetmeye başladı. İş insanları, ihale, kredi, tahsis, teşvik peşinde koşan, ama hukuk, demokrasi, sosyal adalet, kalkınma meselelerini tartışmayan bir kesim olarak görülmeye başlandı. TÜRKONFED ve ANSİAD bu konularda örnek çalışmalar yapsa da özel sektörün geniş kesimi, iş dünyası STK’ları ve meslek örgütlerinin çoğunluğu bu konulara ilgi göstermediği için yeterli ilerleme olmadı. Bu açıdan iş dünyası olarak Mustafa Kemal Atatürk’e, Cumhuriyetimizin kurucularına ve Türkiye’nin gelecek nesillerine bir özür borçlu olduğumuza inanıyorum.”

“İş dünyası olarak en hakiki mürşidin bilim olduğunu anlatamadık”

Bugüne kadar hep yatırım, ihracat, altyapı, teşvik, ekonomik büyüme, cari açık gibi kısa vadeli sorunları konuşarak uzun vadeli yapısal konuları ve gelecek vizyonun unutulduğuna dikkat çeken AKINCI, “İş dünyası olarak en hakiki mürşidin bilim olduğunu anlatamadık. İş dünyası olarak hukuk olmadan millet ve devlet olmayacağını anlatamadık. İş dünyası olarak kalkınmanın ve refahın özgürlük, hukuk ve demokrasi anlamına geldiğini yeterince anlatamadık. İş dünyası olarak Atatürk’ün 100 yıl önce İzmir İktisat Kongresi’nde söylediği sözleri, kalemin kılıçtan keskin olduğunu, karasabanın toptan ve tüfekten güçlü olduğunu anlayamadık ve anlatamadık. Bunun sonucunda Cumhuriyetimizin 100. Yılında, kişi başı gelirde dünyada neredeyse 80.  sıradayız. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde 71. Sıradayız.   Demokrat partinin iktidara gelişinden 73 yıl sonra Türkiye dünya demokrasi sıralamasında 103. Sıradadır. Özgürlük sıralamasında 130’uncu, basın özgürlüğünde 149. Sıradayız.  Dolayısıyla artık kendimizi hamasetle kandıramayız. Artık kendimizi 2023 olmadı, 2123’e bakalım diyerek kandıramayız. Demokrasi, insan hakları, özgürlük önemli değil, uçak gemisi yapacağız, Mars’a gideceğiz, Çin gibi olacağız diyerek de kendimizi kandıramayız” dedi. 

 “Antalya’nın coğrafik olarak taşıma kapasitesi dolmuştur.”
 

“Antalya siyasetinde siyaset ve ticaret arasına duvar örmeliyiz” diyen AKINCI, “Antalya basını siyasetten ve ticaretten bağımsız olmalıdır. Antalya’da kentlilik bilinci, kentlilik sorumluluğunu güçlendirmeliyiz.  Siyasi ayrışmanın, grup siyasetinin kenti parçalamasına, ahlaki ve kültürel yozlaşma yaratmasına engel olmalıyız. Antalya’nın coğrafik olarak taşıma kapasitesi dolmuştur. Buna rağmen plansız, altyapısız, aşırı yapılaşma ve imar tadilatları halen devam etmektedir. Bu nedenle Antalya’da göçü ve nüfus artışını azaltacak ve nitelik kazandıracak gerçek bir şehir ve imar planı olmalıdır.  Yabancılara konut satışı üzerinden vatandaşlık verilmesi uygulamasından vazgeçilmeli veya vatandaşlık koşulları ağırlaştırılmalıdır. Antalya, sürdürülebilir kalkınma ve çevre hedeflerinde AB hedeflerini esas alarak uygulamaya başlamalıdır. Antalya ekonomisi artık tamamen yüksek teknoloji yatırımlarıyla büyümeli, bütün tahsisler bu çerçevede yapılmalıdır. Bu yönde daha pek çok şey söylemek, gelecek hayalleri ve hedefleri belirlemek mümkündür, fakat önce yanlış gidişe bir dur dememiz, Antalyalı olmanın, Antalya’yı temsil etmenin şartlarını belirleyerek başlamamız gerekiyor.” diye konuştu. 

AKINCI, “Cumhuriyetin ikinci yüzyılı 100 sonrası değildir, yarındır, gelecek aydır, 2023 yılıdır. Ya 1923’e layık olacağız ya da kendimizi kandırmaya devam edeceğiz. 1923’e layık bir Türkiye ve Antalya dileyerek sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.

 

Haber Merkezi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Selvi Kılıçdaroğlu, aile albümünden bir fotoğraf paylaştı

Selvi Kılıçdaroğlu, aile albümünden bir fotoğraf paylaştı