Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Yerel Akdeniz'de deniz suyu ısınması tür değişimini hızlandırıyor

Akdeniz'de deniz suyu ısınması tür değişimini hızlandırıyor

Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, Akdeniz'deki deniz suyu sıcaklıklarının artmasıyla tür değişim sürecinin hızlandığını belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Akdeniz'de deniz suyu ısınması tür değişimini hızlandırıyor
KAYNAK: İHA

Doğu Akdeniz'de meydana gelen sıcak hava akımları, deniz yüzeyindeki sıcaklıkları artırarak tropikalleşme sürecini hızlandırıyor. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, "Sıcak hava akımları deniz yüzeyini ısıtarak, var olan türlerin göçünü hızlandırıyor. Bu değişimin her yıl daha da hızlanmasını bekliyoruz" dedi. Sıcak hava dalgalarının, deniz yüzey suyu sıcaklıklarını artırarak biyolojik çeşitliliği etkilediğini vurguladı.

Deniz Çayırları ve Diğer Habitat Oluşturan Türler Üzerindeki Etkiler

Prof. Dr. Ayas, sıcak hava akımlarının Posidonia oceanica gibi deniz çayırları, makro algler, süngerler ve mercanlar gibi habitat oluşturan türlerin popülasyonlarını daralttığını belirtti. Bu türlerin ekosistem için kritik önem taşıdığını ve biyoçeşitliliği desteklediğini ifade etti.

Süveyş Kanalı ve Tropik Türlerin Yayılması

Süveyş Kanalı'nın açılmasıyla birlikte İndo-Pasifik kökenli türler Akdeniz'e giriş yaptı. Prof. Dr. Ayas, sıcak hava akımlarının deniz yüzeyi sıcaklıklarını artırarak yeni türlerin yayılmasını hızlandırdığını söyledi. Sıcak yıllardan sonra yapılan araştırmalarda tropik türlerin daha fazla görüldüğünü belirtti.

Habitat Kaybı ve Tür Değişimi

Prof. Dr. Ayas, deniz çayırları ve makro algler gibi habitat oluşturan türlerin azalmasının, ekosistem dengesi üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Sıcaklık artışının, yerli türlerin yerini tropik türlerin almasına neden olduğunu vurguladı. Bu durumun biyoçeşitliliği ve ekosistem sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
e-Devlet'te yeni dönem: "Kolay Adres Sorgulama" hizmeti başladı

e-Devlet'te yeni dönem: "Kolay Adres Sorgulama" hizmeti başladı