1
Almanya eski başbakanı Şansölyesi Merkel "Suriyelileri Avrupaya yollamaması için Türkiye'ye 3 milyar 173 milyon dolar ödedik... Ancak Türkiye Suriyelilere 40 milyar dolar harcadı" diyor...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 2011 Suriye iç savaşı sonrasında Türkiye'ye gelen Suriye'de asker kaçağı durumunda olan Suriyeliler ve onların aileleriyle ilgili olarak "Suriyelilere 40 milyar dolar harcadık evelallah bir 40 milyar dolar daha harcarız" demişti...
2
Suriyeliler için yapılanları Sağlık eski Bakanı Fahrettin Koca’dan dinleyin:
“97 Milyon poliklinik hizmeti verdik.
4 Bin sağlık çalışanını işe aldık,
3 Milyon yataklı tedavi yaptık.
2 Milyon kişiyi ameliyat ettik,
754 Bin Suriyeli bebeğimiz doğdu”
3
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye'nin bitkisel ve hayvansal üretim ihtiyaçlarını belirleyerek destek olacaklarını belirterek, "14 kişilik bir ekip kurduk, bir eylem planı hazırlamak üzere çalışmalarımıza başladık." dedi.Yumaklı: Suriye'nin kendini toparlaması için tarım ve hayvancılıkta destek olacağız."
"Suriye'nin halihazırda tarım ve doğal kaynaklarının dışında başka bir gelir potansiyeli yok. (...) Bakanlığımız uhdesinde Suriye'nin tekrar kendini toparlaması adına çok önemli bir başlık olan tarımsal üretim konusunda, hem bitkisel üretim hem hayvansal üretimde ihtiyaçları tespit ederek mutlaka onların yanında olacağız," diye konuştu.
4
Bakan Uraloğlu, Suriye'de yapılacakları açıkladı...
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu,
Uraloğlu, Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptıklarını belirterek, "İlk etapta Şam Havalimanı'nı ayağa kaldırmayla ilgili Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile beraber bir vaziyet alacağız." dedi.
"Suriye'nin her şeye ihtiyacı var"
Bakan Uraloğlu, Türkiye ve dünya gündemindeki Suriye hakkında da açıklamalarda bulundu.
Suriye'nin her şeye ihtiyacı olduğunu anlatan Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:
"6 Şubat depremlerinden sonra aileler önce yakınlarını nasıl çıkarır, nasıl defneder, vesaire, bununla uğraşıyor. Sonra bir çadıra nasıl girebilir, sonra bir konteynere nasıl girebilir? Sonra da eve. Şimdi o çadırları gezerken bizim arkadaşlarımızdan bir tanesi oradaki bir bacımıza şöyle bir soru sordu: 'Abla bir şeye ihtiyacınız var mı?' Cevap şu: Çadırda olanın neye ihtiyacı olmaz? Cevap bu kadar ve mükemmel bir cevap. Şimdi Suriye'de olanın neye ihtiyacı olmaz? Yani her şeye ihtiyacı var gerçekten. İlk etaptaki aldığımız bilgiler bunlar."
"Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptık"
Bakan Uraloğlu, ulaştırma konusuna ilişkin ise şu bilgileri verdi:
5 tane havalimanı var Suriye'de. 2 tane havalimanı ön plana çıkmış ve son zamanlara kadar da işletilen havalimanları. Şam ve Halep. Şam Havalimanı'nda geçen sene 100 bin civarında bir yolculuk olmuş. İstanbul Havalimanı'nın işte 5-6 saatlik seyahat trafiği. Halep'te 50-60 bin civarında bir seyahat olmuş. Bir ekip gönderdik. Şam ve Halep havalimanlarında gerekli tespitleri yaptık. Bir kere hiçbir radar sistemi yok. Bizim cep telefonlarından takip ettiğimiz hava radar uygulaması var. Düşünün, o cep telefonu aplikasyonundan yönetmeye çalışıyorlarmış.
Bakan Uraloğlu, 1990'lı yıllardaki tüplü bilgisayarların söz konusu havalimanlarında kullanılmaya devam edildiği bilgisini de paylaştı.
Uraloğlu, "Doğru dürüst bu x-ray cihazları, dedektörler doğru dürüst hiçbir şey yok. Pistlerde ciddi eskimeler var ve şu anda oradaki ilk yapılan Şam ve Halep seferi tamamen pilotların inisiyatifiyle yapılmış. Yani görerek şartlarda hiçbir sistem olmaksızın yapıldı, onun için arkadaşlarımız bir tespit yaptı. Bir eylem planı ortaya koyduk." dedi.
Uraloğlu, ilk etapta Şam Havalimanı'nı ayağa kaldırma ile ilgili DHMİ Genel Müdürlüğü ile vaziyet alacaklarını kaydederek "Orada Türkiye'den çıkıp Hicaz'a kadar giden demir yollarının parçaları var. Oralarda belli bir bütünün parçaları olarak uzun zamandır çalıştırılmadığını biliyoruz. Hızlıca tespiti yapıp demir yolu bütünlüğünü yine Şam'a kadar ilk etapta sağlama ile ilgili bir vaziyet alacağız. 2009-2010'larda oraya yolcu trenlerini uğurlamışız, bir yolculuk yapmışız. Orada bir altyapı var. Bazı bölgelerde, mesela Irak'ta, demir yollarının raylarını sıfırdan demir olarak çalınıp satıldığını biliyoruz Suriye'de de bununla karşılaşabiliriz." diye konuştu.
"Yıkılan köprüleri tamir ettiğimizi söyleyebilirim"
Terör operasyonlarını anımsatan Bakan Uraloğlu, "Suriye'deki iç dinamiklerde olsun, M4 kara yolu hem M5 kara yolu hep konuşuldu. Yani bir kara yolu ülkenin siyasetinde bu kadar etki edebilecek durumda. Onun için o kara yollarında da durum nedir? Onlara bir vaziyet ediyoruz ama Türkiye'nin operasyon yaptığı bölgeleri zaten biliyoruz ve oralarda da birçok iş yaptığımızı söylemek isterim, özellikle kara yolları noktasında. Karayolları Genel Müdürlüğümüzün eliyle olsun. Yine Milli Savunma Bakanlığımızın eliyle olsun. Orada birçok iş yaptığımızı birçok yıkılan köprüleri tamir ettiğimizi söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.
"Suriye haberleşme noktasında Türkiye'nin 20-30 yıl gerisinde"
Suriye'nin haberleşme açısından Türkiye'nin 20-30 yıl gerisinde olduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, birçok noktada cep telefonu ile iletişimin sağlanamadığını kaydetti.
Uraloğlu, "Bunlarla ilgili gerekli tespitleri yapacağız ve biz Bakanlık olarak bunları hayata geçirmeye çalışacağız ki orada dediğim gibi her şeye ihtiyaç var. Yani bir para basımı ya da Suriye'nin parasının ne olacağından düşünün. Mesela Suriye'nin parasının Rusya tarafından basıldığını biliyor muydunuz? Düşünün, bir ülkenin parasını bir başka ülke basıyor. Şu anda Afrika'da birçok ülkenin de benzer konumda, bazı gelişmiş ülkelerin onların paralarını basıyor. Türkiye bu noktada da muhtemelen oraya bir destek verme noktasında olacak." diye konuştu.
"Limanlarının neredeyse hiç gelişmediğini biliyoruz"
Suriye'nin Akdeniz'e açılan önemli bir kapı olduğunu kaydeden Uraloğlu, "Limanlarının neredeyse hiç gelişmediğini biliyoruz. Oralara muhtemelen belli yatırımların yapılması noktasında tespitlerimiz ve gayretlerimiz olacak. Tabii, bir Deniz Yetki Anlaşması, muhtemelen, hani yapalım diye Doğu Akdeniz'deki çıkarlarımızın korunması ve Mavi Vatan konusunda günü geldiğinde orada ilgili kurumlarımız vaziyet alacaktır. Ticaret noktasında esasında Şam'ın Suriye'nin bir tarihi var. Onu yeniden canlandırma adına biz de elimizden geleni yapacağız." ifadelerini kullandı.
Böyle bir anlaşmanın hem Suriye'nin hem Türkiye'nin etkinlik ve yetkinliğini artıracağını belirten Uraloğlu, "Oradaki petrol ve hidrokarbon arama noktasında, uluslararası hukuku da dikkate alarak, her türlü yetkiyi iki ülke olarak paylaşmış oluruz ya da genişletmiş oluruz. Tabii, orada öncelikle bir otoritenin kurulması lazım. Bakın orada memurların maaşlarının verilmesi lazım. Silahlı grupların silah bırakması ile ilgili gündem var. Bu, kesinlikle gündemde olur ama bugünün gündemi olduğunu söylersek çok doğru olmaz." dedi.
5
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beşşar Esad diktatörlüğünün devrilmesinin ardından Türkiye'nin Etiyopya, Mali, Çad, Nijer, Burkina Faso, Libya, Somali, Moritanya, Sudan gibi Afrika ülkelerindeki ekonomik faaliyetlerini ve yatırımlarını hatırlatarak şöyle konuştu:
"Kimse Türkiye'yi kendi sınırları içerisine hapsedemez. Türkiye kısıtlanamaz, kaçınılmaz kaderinden uzak tutulamaz. Türkiye sadece 780 bin kilometrekarelik alan ile sınırlı bir nokta değil...Tarihin, millet olarak bize yüklediği misyonu görmek, kabul etmek ve buna göre davranmak mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin Libya'da, Somali'de ne işi var diyenler, Türkiye'nin bu misyonunu idrak edemeyebilir, geçirdiği dönüşümleri, yaşadığımız gelişmeleri göremiyor olabilir. Onlarla vakit kaybetmeyeceğiz ve hedeflerimize odaklanacağız."
Türkiye uzun menzilli füze denemeleri ve uzay araştırmaları alanında da gelişme kaydetmek istiyor...
Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye'nin 6 milyar dolarlık projesine (Somali topraklarında bir uydu fırlatma üssü kurmasına) izin verdiklerini açıkladı.Türkiye'nin Somali de bir de askeri üssü var...
Türkiye kendi toprakları dışındaki en büyük askeri üssünü Somali başkenti Mogadişu'nun güneyinde Hint Okyanusu kıyısında inşa etmişti...(2017)
Oruç Reis Sondaj ve Araştırma Gemisi, Somali açıklarında petrol ve doğalgaz arama faaliyetleri yapıyor...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2015'teki ziyareti sırasında da Türkiye'nin sponsorluğunda Doğu Afrika'nın en büyük hastahanesi açıldı...(Somali'nin başkenti Mogadişu'da)
Türkiye'nin Etiyopya'daki yatırımları bu yıl 3,3 milyar dolara ulaştı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Etiyopya, Mali, Çad, Nijer, Burkina Faso, Libya, Somali, Moritanya, Sudan gibi Afrika ülkeşerindeki faaliyetlerini hatırlatarak şöyle konuştu:
"Kimse Türkiye'yi kendi sınırları içerisine hapsedemez. Türkiye kısıtlanamaz, kaçınılmaz kaderinden uzak tutulamaz. Türkiye sadece 780 bin kilometrekarelik alan ile sınırlı bir nokta değil...Tarihin, millet olarak bize yüklediği misyonu görmek, kabul etmek ve buna göre davranmak mecburiyetindeyiz. Türkiye'nin Libya'da, Somali'de ne işi var diyenler, Türkiye'nin bu misyonunu idrak edemeyebilir, geçirdiği dönüşümleri, yaşadığımız gelişmeleri göremiyor olabilir. Onlarla vakit kaybetmeyeceğiz ve hedeflerimize odaklanacağız."
6
KEMAL KILIÇDAROĞLU NE DEMİŞTİ?
CHP eski lideri Kemal Kılıçdaroğlu: 2 trilyon dolar vergi topladın, niye soğan kuyruğuna mahkum ettin?" demişti...
Kemal Kılıçdaroğlu, "2 trilyon dolar vergi topladın, 70 milyar dolarlık özelleştirme yaptın, 500 milyar dolar borçlandın. Soru şu, beni niye soğan kuyruğuna mahkum ettin? Bunu herkesin sorması lazım" dedi.
Kılıçdaroğlu: 17 yılda 2 trilyon dolar vergi, 70 milyar dolar özelleştirme, 500 milyar dolar borç, bütün bu paralar nereye gitti? Hiçbir hükümetin Cumhuriyet tarihinde toplayamadığı vergiden daha fazla vergi topladılar. 2 trilyon dolar vergi, 70 milyar dolar özelleştirme, 500 milyar dolar borç. Soru şu, bütün bu paralar nereye gitti?" diye konuştu.
KEMAL KILIÇDAROĞLU:
Hiçbir hükümetin Cumhuriyet tarihinde toplayamadığı vergiden daha fazla vergi topladılar. Sonra, 70 milyar dolarlık özelleştirme yaptılar. Şeker fabrikası, SEKA kağıt fabrikaları, ETİ, Sümer Banklar. Ne varsa sattılar, 70 milyar dolar. Başka, 500 milyar dolar da devleti borçlandırdılar. 2 trilyon dolar vergi, 70 milyar dolar özelleştirme, 500 milyar dolar borç. Soru şu, bütün bu paralar nereye gitti? Ben bu soruyu özellikle AK Parti'ye oy veren kardeşlerime soruyorum?
KEMAL KILIÇDAROĞLU:
'ALDIĞIMIZ NEFES DIŞINDA HER ŞEY VERGİYE TABİ'
"Bir tek aldığımız nefes karşılığında şimdilik vergi vermiyoruz." diyen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti: "Onun için de vergi gelir mi? Bilmem… Samimi düşüncem aldığımız nefes dışında her şey vergiye tabi. Peki, niye vergi öderiz? Vergi öderiz ki devlet planlama yapsın, fabrikalar kurulsun, sosyal destek yapılsın, fındık, çay üreticisi mağdur edilmesin. Vergi öderiz ki Türkiye'nin üretimde şanı dünyaya yayılsın. Bütün bunlar olunca işsizlik olmaz. Yeni fabrika kurarsanız işsizlik olmaz. Çiftçi üretirse işsizlik olmaz. Oteller, sosyal tesisler kurulursa işsizlik olmaz. Cumhuriyet tarihinde ilk kez 8 milyona yaklaşan işsizimiz var" demişti.