Sayın Özgür Özel siyasi hamlelerinde çok dikkatli olmalıdır!
Alevilerle zulmetmekle tarihe geçen Yavuz Sultan Selim köprüsü adında inat ve ısrar edenlerle hangi konuda uzlaşacaktır?
CHP 'Taliban'la frekans uyumu içindeyiz herhangi bir görüş ayrılığımız yoktur!' diyenlerle mi uzlaşacaktır?
Yoksa uzlaşma Anayasa'nın ilk dört maddesini ortadan kaldırma konusunda mı olacak?
Teyit edilmesi mümkün olmayan ancak yaygın iddialara konu olan AKP'nin ünlü gizli ajandasında neler olduğu konusunda çok sayıda fısıltı var!
Anıtkabir'i bulunduğu yerden taşımak!
İş Bankası'na el koymak!
Fenerbahçe kulübünü ele geçirmek!
Pazar günü tatilini Cuma olarak değiştirmek!
Haremlik selamlık düzenine geçmek!
Erdoğan'ı hayatta aldığı sürece Cumhurbaşkanlığında tutmak!
Kemal Kılıçdaroğlu'nu zindana atmak!
(Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2 yıl dört ay boyunca cezaevine atılması isteniyor!)
Taksim'in 1 Mayıs yasağını sürdürmek için on yıllardır inatlaşanlarla hangi uzlaşma olabilir ki?
Anayasanın ilk 4 maddesi nedir? Anayasanın değişmez maddeleri neler?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası bugüne kadar yirmi bir kez değişikliğe uğradı. Anayasanın ilk 4 maddesi ise değiştirilemez maddeler arasında yer alıyor. Devletin şekli, Cumhuriyetin niteliği, devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkentini ortaya koyan maddelerin değiştirilmesi ihtimalinin önüne dördüncü madde ile geçildi.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası veya 1982 Anayasası, 9 Kasım 1982'den bu yana geçerli olarak yürürlükte yer alıyor. Anayasa; Başlangıç, Genel Esaslar, Temel Haklar ve Ödevler, Cumhuriyetin Temel Organları, Mali ve Ekonomik Hükümler, Çeşitli Hükümler, Geçici Hükümler ve Son Hükümler olmak üzere toplam yedi bölümden oluşuyor. Anayasa'nın ilk 4 maddesi ise değiştirilemez.
ANAYASANIN İLK 4 MADDESİ NEDİR?
I. Devletin şekli
MADDE 1- Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir.
II. Cumhuriyetin nitelikleri
MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti
MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir.
Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır.
Millî marşı “İstiklal Marşı”dır.
Başkenti Ankara’dır.
IV. Değiştirilemeyecek hükümler
MADDE 4- Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
T.C. ANAYASA İÇERİĞİ NEDİR?
Başlangıç kısmı Anayasanın dayandığı temel görüş ve ilkeleri belirtir ve Anayasa metnine dahildir. Anayasa'nın nasıl yorumlanacağını ve yurttaşların vatan ve millet sevgisine emanet ve tevdi olunduğunu ifade eden bölümüdür.
Genel Esaslar ise devlet ile ilgili tanımları içerir ve 'Türk Milleti' olarak tanımlanan vatandaşların egemenlik haklarından anayasal devlet organlarına verdiği yetkileri tanımlar. İlk üç madde 4. maddede belirtildiği üzere değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.
Cumhuriyetin Temel Organları olarak belirlenmiş ve kuvvetler ayrılığı prensibi ile hareket etme zorunluluğu olan Yasama, Yürütme ve Yargı organlarına verilen yetkileri ve bunların görevlerini tanımlar.
Malî ve Ekonomik Hükümler devletin hareket edeceği temel mali ekonomik politikaları ve kuralları belirler.
Çeşitli Hükümler kısmında Başlangıç'ta da belirtilen İnkılâp kanunlarının korunması ile ilgili durum daha önceki anayasalarda yer alan kanunlar sıralanarak detaylı biçimde açıklanır.
Geçici Hükümler kısmında anayasa değişiklikleri sırasında ortaya çıkan geçici durumlar yer alır.
Son Hükümler Anayasa değişikliğinin nasıl yapılabileceğini ve bu anayasa metni içeriği ile ilgili teknik bilgileri içerir.