Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Siyaset Türkiye'nin iltica başvurularında yükselişi endişe veriyor

Türkiye'nin iltica başvurularında yükselişi endişe veriyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan, Avrupa Birliği ülkelerine yapılan iltica başvurularında Türkiye’nin üçüncü sıraya yükselmesinin vahim bir tablo olduğunu belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye'nin iltica başvurularında yükselişi endişe veriyor

"CHP Genel Başkan Yardımcısı Tahsin Tarhan, Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkelerine yapılan iltica başvurularında üçüncü sıraya yükselmesini vahim bir tablo olarak değerlendirdi. Tarhan, bugün yazılı bir açıklama yaparak, "2022 yılında 58 bin Türk vatandaşı AB ülkelerine ilk kez iltica başvurusu yaptı. Başvuru oranında yüzde 150 artış var. 2021 yılında 20 bin civarındaydı. Başvuru sıralamasında beşinci sıradan üçe yükseldik. Suriye ve Afganistan’dan sonra Türkiye geliyor. Sene başından itibaren yapılan başvuruların da şimdiden 26 bine ulaştığını görüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Tarhan'ın açıklamasında şu noktalar da vurgulandı: "Almanya'ya yapılan iltica başvuruları altı yılda 4 kat arttı. 58 bin başvurunun 20 bini Almanya'ya dönük. Oysa 2016’da 5 bindi. Göç edenlerin eğitim seviyesi yüksek; bürokraside, kamuda, özel sektörde ve sağlık sektöründe çalışan insanlar da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda çalışanlar bulunmaktadır. Bazıları bilim insanları ve akademik kariyer yapanlardan oluşuyor. Bu durum, nitelikli insan kaynağının ülkeden göç etmeye çalıştığını gösteriyor ve ülkenin beşerî sermayesini kaybettiğine işaret ediyor."

Tarhan, metninde ayrıca şunları da belirtti: "TUİK'in yaşam kalitesi araştırmasına göre, Türkiye'de yaşayan fertlerin büyük bir bölümü maddi yetersizlik ve zamansızlık nedeniyle kitap okuma ve sosyal etkinliklere katılımda sıkıntı çekiyor. Nüfusun yüzde 76'sı daha ucuz tüketmeye çalışıyor. Göç İdaresi'nin verileri, bin 169 mahallede yabancı sayısının Türk nüfusunu yüzde 20 aştığını gösteriyor. Bu durum sosyo-kültürel dönüşümlere neden oluyor ve düzensiz göçmen sorunu da artıyor. Hükümetin işsizlik ve adaletsizlikle mücadele etmesi ve nitelikli nüfusun istihdamı için altyapı oluşturması gerekmektedir."

Son olarak Tarhan, "Böyle bir ortamda, iltica başvurularında üçüncü sıraya yükseldik, hatta birinci de olabiliriz" diye ekledi.

ANKA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
"SUSMA HAYKIR ASGARİ YAŞAMA HAYIR!"

"SUSMA HAYKIR ASGARİ YAŞAMA HAYIR!"