Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Siyaset "Avrupa Birliği'ne üyeliği İsveç mi engelliyordu"

"Avrupa Birliği'ne üyeliği İsveç mi engelliyordu"

Yeşil Sol Parti (YSP) Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç TBMM’de konuştu. Oluç  yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin Avrupa Birliğine üyeliğini İsveç engelliyordu, sanki vize serbestisi konusundaki engelleri İsveç çıkartıyordu, birdenbire dediniz ki: ‘Biz İsveç'in yolunu açalım. Yanlış yerden tutuyorsunuz” diye konuştu.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
"Avrupa Birliği'ne üyeliği İsveç mi engelliyordu"

Yeşil Sol Parti Antalya Milletvekili Hakkı Saruhan Oluç, “Genel Kurul’da 2022 bütçesini görüşüyorduk, daha bütçe görüşmeleri bitmeden biz o zaman demiştik ki yine bu kürsüde: ‘Bütçe kadük hâle geldi, 2022 bütçesi bu şekilde kullanılmaz hâle geldi.’ demiştik; ‘Yok.’ dediniz, sonra 2022 bütçesi için ek bütçe geldi biliyorsunuz. Sonra 2023 bütçesini konuşuyorduk yine bu Genel Kurulda, yine söyledik bunu ‘Bu bütçe gerçekleri yansıtmıyor.’ dedik, itiraz ettiniz; şimdi yine geldik, burada ek bütçeyi konuşuyoruz 2023 için. Yani ne demek oluyor bu biliyor musunuz? Sizin öngörüsüzlüğünüz sadece hazırladığınız orta vadeli ekonomik program vesaire gibi yerlerde değil, sadece Merkez Bankası'nın ve Hazine'nin öngörülerinin tutturulamamasında değil, hiçbir şeyde öngörüleriniz doğru çıkmadı. Şimdi, bunu bir kenara koyalım. Hiç düşünmüyorsunuz ya ‘Düğmeyi nerede yanlış ilikledik de bu hâle geldik?’ diye. Bu gidişle önümüzdeki ekim, kasım, aralık aylarında 2024 bütçesini tartışacağız, aynı durumla karşı karşıya kalınacak” dedi.

“SİL BAŞTAN”

Oluç, “Bakın, başka bir şey var, öngörüsüzlüğünüz sadece ekonomide değil, dış siyasette, dış ilişkilerde de böyle bir durum var ve bugün bir şeyler tartışılıyor, onun üzerine bazı cümleler kurmak istiyorum çünkü ekonomiyle doğrudan ilişkili. Ekonomide yaşanan krizin, sizin öngörüsüzlüğünüz ve yanlış politikalarınız yüzünden yaşanan krizin tabii ki bazı alanlarda yansımaları oluyor dış politika. Nedir? Birdenbire Avrupa Birliği'ne üyeliği keşfettiniz değil mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan birdenbire keşfetti bunu. Avrupa Birliği'ne üyelik önemli. Kendisi burada 2017 yılında Meclis’in açılış konuşmasını yapıyordu, 1 Ekim 2017’de dedi ki: ‘Bizim artık Avrupa Birliği'ne üyelik diye bir derdimiz, sorunumuz yok, kapattık o defteri.’ Aradan altı yıl geçti. Öngörüsüzlük böyle bir şey işte şimdi Avrupa Birliği'ne üyeliği tartışıyorsunuz. Şimdi, iyi bir şey böyle bir noktaya gelinmiş olması ama yanlış yerden tutuyorsunuz Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne üyeliğini İsveç engelliyordu, sanki vize serbestisi konusundaki engelleri İsveç çıkartıyordu, birdenbire dediniz ki: ‘Biz İsveç'in yolunu açalım, İsveç de Avrupa Birliği'ne üyeliği desteklesin ve vize serbestisi konusundaki adımlarımızı desteklesin.’ İsveç mi engelliyordu bunu? Yine yanlış yerden bakıyorsunuz meseleye. Şimdi, bir de üstelik NATO'yla bunu ilişkilendirmeye kalkıştınız. Yahu el insaf yani NATO 1949’da, Avrupa Ekonomik Topluluğu 1959 kurulmuş, 1958’de Roma Anlaşması yapılmış, Türkiye 1999’da yani bundan tam kırk yıl sonra aday ülke hâline gelmiş, müzakereler başlamış, böyle bir durumla karşı karşıyayız. 1999’dan bugüne kadar yirmi dört yıl geçmiş, şimdi tekrardan sil baştan” şeklinde konuştu.

“İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜK”

Oluç, “Avrupa Parlamentosunda ve dolayısıyla Avrupa Birliği içinde gündeme getirilmek üzere ısıtılıyor. İmtiyazlı ortaklık ne, biliyor musunuz? Rencide edici bir şey. Yani diyorlar ki: ‘Biz size çok iyi imtiyazlar vereceğiz ama Avrupa Birliği'ne almayacağız.’ İlk önce Almanya'da Hristiyan Sosyal Birlikte, Hristiyan Demokrat Partisi'nin kardeş kuruluşunda bu fikir ortaya çıktı, sonra Hristiyan Demokrat Parti bunu benimsedi, sonra Merkel iktidar oldu, Almanya'ya bunu benimsetti, sonra Merkel, Avrupa Birliği içinde bunu Fransa'ya benimsetti; bu tehlike demokrasinin kılıcı gibi sallanıyor. İnsan hak ve özgürlüklerinin, evrensel olan insan hak ve özgürlüklerinin hepsinin bu ülkede uygulanması gerekiyor yani demokratikleşmeye ihtiyaç var, hukukun üstünlüğüne ihtiyaç var, kuvvetler ayrılığına ihtiyaç var, Kürt sorununda demokratik, barışçı çözüme ihtiyaç var. Demokratikleşmeyle Kürt sorununda barışçı demokratik çözümün birbirinden ayrılamaz, birbirine içkin olan konular olduğunu hepimiz biliyoruz, bunlara ihtiyaç var. Eğer buraya tekrardan dönecekse iktidar biz her türlü desteği Meclis içinde ve Meclis dışında vermeye hazırız. Yeter ki samimi, tutarlı ve kararlı olun” dedi.

Haber Merkezi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Akademisyen Türkmen, görevine döndü

Akademisyen Türkmen, görevine döndü