Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Siyaset MECLİS'İN AKBELEN UTANCI

MECLİS'İN AKBELEN UTANCI

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) CHP ve muhalefet partilerinin Akbelen Ormanı ile ilgili genel görüşme önergesinin görüşülmesi çağrısıyla olağanüstü toplandı. TBMM Genel Kurulu’nda toplantının başlatılması için yeter sayısı yoklaması alındığı sırada iki partinin milletvekili sıraları boş kaldı.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

CHP ve muhalefet partilerinin Akbelen Ormanı ile ilgili genel görüşme önergesinin görüşülmesi çağrısıyla olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda, toplantı yeter sayısına ulaşılarak çalışmalara başlandı. Yoklama sırasında AKP ve MHP milletvekilleri yeter sayısı yoklaması sırasında meclis dışında bekledi. Yeter sayısı yoklaması tamamlandığında AKP ve MHP milletvekileri içeri girdi. Yaşanan durumu kayda alan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan o anlar için "Bu utanç herkese yeter" yorumunu yaptı. 

3f37600d-1b19-4d44-a162-a640718c8d0e-w

CHP'Lİ VEKİLDEN UTANÇ TABLOSU YORUMU

AKP ve MHP’lilerin toplantı yeter sayısına ulaşınca mesclis sıralarında yerini aldı. AKP ve MHP milletvekillerinin salona giriş anlarını cep telefonuyla kaydeden CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan “Şu anda yoklama için son saniyeler. Görüldüğü gibi AKP sıraları bomboş. Eğer toplantı yeter sayısı yapılırsa kapının arkasında olan AKP milletvekilleri biraz sonra genel kurula girecekler. Bunu hep beraber göreceğiz. Bakın şu anda bomboş. Bakın, çoğunluğu sağladığımız için AKP milletvekilleri salona giriyorlar. Ne kadar üzücü bir durum. TBMM’de böyle bir tabloyla bu utancı yaşıyoruz. Bu utanç herkese yeter" dedi.

DAHA ÖNCE DE MECLİS'E GİRMEMİŞLERDİ

Meclis’in ekonomik kriz gündemiyle 25 Temmuz’daki olağanüstü toplantısı sırasında da AKP ve MHP’li milletvekilleri yoklama bitene kadar Genel Kurul’a girmemişti

İŞTE GENEL GÖRÜŞME ÖNERGESİ

Olağanüstü toplantı konusu olan 8/14 esas numaralı genel görüşme önergesinin ön görüşmesi yapıldı. Genel görüşme önergesinde CHP Afyonkarahisar Milletvekili Grup Başkanvekili Burcu Köksal, CHP İstanbul Milletvekili Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Mersin Milletvekili Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve CHP Manisa Milletvekili Grup Başkanvekili Özgür Özel'in imzası yer aldı. İşte önergenin detayları: "Anayasamızın 56'ncı maddesi, “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” hükmünü içermekte, çevreyi geliştirme, çevre sağlığını koruma ve çevre kirlenmesini önleme görevlerini Devletin ödevleri arasında sıralamaktadır. Anayasamızın 169'uncu maddesi ise, “Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz' hükmünü içermektedir.                       

Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı boyunca, Türkiye'nin 81 ilinde rant ve kar uğruna doğa ve çevre hiçe sayılmış, çok sayıda çevre suçu işlenmiştir. Kanadalı Alamos Gold Şirketi için Kaz Dağlarında, Kolin şirketi için Soma Yırca'da yaşanan ağaç katliamları, 12 bin 500 yıllık Hasankeyf'in Ilısu Barajı'nın suları altında kalması, Ergene, Büyük Menderes ve Sakarya gibi nehirlerimizin kirlilik tehdidiyle başbaşa bırakılması, Manisa'da Marmara Gölünün kuruması, Gümüşhane'de 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ün yok edilmesi İkizdere ve Cerattepe'de yaşananlar bu suçlardan yalnızca birkaçıdır. 

Muğla ilimizin Milas ilçesi İkizköy mevkiindeki Akbelen Ormanının Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerine kömür temin edilebilmesi amacıyla IC İçtaş Enerji ve Limak Enerji'nin yarı yarıya ortağı olduğu Yeniköy Kemerköy Enerji Şirketine verilmesi kamuoyunda büyük bir tartışma yaratmıştı. Kömür madenlerini genişletmek amacıyla yapılan işlemler hakkında hukuki süreç başlatıldı. 

24 Temmuz Pazartesi günü başlatılan ağaç kesim işlemi, bölgeden yükselen tüm itirazlara, aktivistlerin ve siyasi partilerin bölgeye gitmesine karşın devam etti. Bölgede bu işlemi protesto eden yurttaşlara yönelik kolluk güçlerinin orantısız müdahalesi de büyük tepki çekti. 

Ağaç katliamı devam ederken, Akbelen'de yapılan ağaç kesimlerine gerekçe olarak gösterilen orman kesim izninin süresinin Aralık 2021'de sona erdigi Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları (ÇEHAV) tarafından ortaya çıkarıldı. Bu durumun açığa çıkarılmasına rağmen izinsiz ağaç kesimine devam edildi. 

Tüm bu yaşananların Meclisimizde etraflıca ele alınması, doğanın ranta feda edilmemesi amacıyla alınabilecek önlemlerin degerlendirilmesi bir zorunluluktur.

Muğla İli, Milas ilçesi İkizköy rnevkindeki Akbelen Ormanında yaşanan anayasaya ve hukuka aykırı ağaç katliamının ele alınması, bu konu hakkında Parlamentonun ve kamuoyunun bilgilendirilmesi, benzer katliamlarının yaşanmasının önüne geçilebilmesi amacıyla yapılabileceklerin değerlendirilmesi maksadıyla Anayasa'nın 98'inci maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 101, 102 ve 103'üncü maddeleri gereğince Meclis Genel Görüşmesi açılmasını arz ederim."


NİHAT SARAÇ

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Manavgat’ta toplumsal farkındalık

Manavgat’ta toplumsal farkındalık