İç ve dış politik gündem çok yoğun. Bu durum kimi zaman önemli projelerin , çalışmaların yeterince fark edilmemesi sonucunu doğuruyor. Bu ortamda sessiz sedasız işine odaklanan belediyelerin önemli çalışmaları, projeleri gözden kaçabiliyor. Fark edilmiyor. Bu Büyükşehir Belediyeleri için de, ilçe Belediyeleri için de geçerli. Geçende özel sohbette görüştüğüm Kemer Belediyesi'nden bir dostum , "yaptığımız pek çok güzel çalışma fark edilmiyor" diye yakınıyordu. Sosyal medya sayesinde Ankara Büyükşehir Belediyesinin önemli bir projesi dikkatimi çekti.: BAKAP / Başkent Ankara Kırsal Kalkınma Projesi. BAKAP mahsullerini yüksek fiyata mal edip, düşük fiyata satmak zorunda kalan Ankaralı üreticiyi, kent ekonomisini canlandıran kırsal kalkınma projeleriyle bu döngüden çıkarıp yeniden ayağa kaldırma projesi. Ankara Büyükşehir Belediyesi 3 bin 500 dekarlık alana kurulu BAKAP Tarım Kampüsü'nde yetiştirdiği çeşitli tarım ürünlerini yerli üreticilere ve küçük aile işletmelerine ücretsiz dağıtarak ekonomilerine katkı sağlamakta. Türkiye'nin en büyüğü olan bu kampüsün halka açık olması sayesinde Ankaralıların doğayla, doğal ürünle buluşması ve dört mevsim yaşayan bir sosyal yaşam merkezine dönüşmesi hedeflenmekte.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "AZ LAF ÇOK İŞ" sloganı ile "Türkiye'nin En Büyük Kampüsü Ve Rekreasyon Alanı" hakkında şu bilgileri paylaşmakta:

3,5 milyon metrekarelik alanda yapımını tamamladığı BAKAP (Başkent Ankara Kalkınma Projesi) Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı, Gölbaşı ilçesi Karaoğlan Mahallesi’ndeki atıl bir arazinin yeniden üretime kazandırıldı. 45 bin metrekarelik alana mangalın da yakılabileceği bir piknik alanı kuruldu. 18 bin metrekarelik bir alan çadır kamp alanı olarak ayrıldı. 28 araçlık karavan alanı ile 30 adet de glamping bulunuyor. 39 kilometrelik yürüyüş ve 19 kilometrelik bisiklet yolunun bulunduğu BAKAP’ta tenis, voleybol, plaj voleybolu, basketbol ve futbol olmak üzere toplamda 12 adet spor sahası ile yoga meditasyon alanları ile zen bahçesi yapıldı. kütüphanesinin yanı sıra sera, mini hayvanat bahçesi, doğal çocuk oyun alanı, festival alanı, mini go-kart alanı, konferans salonu, at çiftliği, arı hane, tarım akademisi, aktar ve keçi üretim tesisi bulunacak.

-Kampus içerisinde 10 kilometrelik bir araç yolu ve 5 bin araçlık bir de otoparkı bulunuyor.

-30 adet Glamping, Çocuk Eğitim Serası, Arıhane, Sera, Keçi Üretim Tesisi, Kurutma Tesisi, Kompost Tesisi, Depolama Tesisi, 2 adet Meydan Kafe, Lavanta Kafe, 6 adet Kafeler, Aktar, Bakkal, 2 adet Satış Birimi, Güvenlik Birimi, 20 adet WC – 2 adet duş WC-Duş, Soyunma Birimi var...

BAKAP' ı tanıtan bir videonun sosyal medyada dolaşmaya başlamasının ardından kimi yorumlar dikkatimi çekti. Yapılan bir yorumda " Bu müthiş bir proje. En kısa zamanda her vilayette yapılması gereken bir iş. Kötü tarafı kimsenin bundan haberi yok. Yeri göğü yıkmak gerekir bunun için." deniliyordu. Bir başka yorumda " Örnek proje olarak, başka vilayetlerde de uygulanmalı" görüşüne yer veriliyordu. "Muhteşem bir proje! Ve de uygulama! Yok edilen Atatürk Orman Çiftliğinin modern teknoloji, araç, gereç, bilgi eğitim desteğiyle planlı bir şekilde yeniden can bulması. Mansur Yavaş sessiz sedasız mükemmel projeler geliştiriyor" yazmış bir başkası da.

Pek çok kişi Mansur Yavaş'ın uzun vadeli planlar yaptığını ve uyguladığını ifade ile Başkana övgüler yağdırmış. Bir Ankaralı olarak, Ankara'nın bozkırında ranta yönelik olmayan böyle projeler üzerinde çalışılmasını memnunlukla karşıladım. Yapılan yorumlardan da esinlenerek, benzer projelerin Antalya dahil başka vilayetlerde uygulanma şansının olup olmadığını Mülkiye'den sınıf arkadaşım eski Çevre Bakanlığı Müsteşarı Prof.

Dr. Firuz Demir Yaşamış'a sordum. Şunları yazdı:

"Biliyorsun 3 tip yerel yönetim var. İl Özel İdareleri. Belediyeler ve BŞB'leri ve köyler. ...Kırsal ve tarımsal kalkınma projeleri il özel yönetimleri ve köy yönetimleri için idealdir. İÖİ'nin başında vali var. Valiler ise merkezi yönetimin ve iktidar partisinin emrinde. Köyler ise mühür basmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Belediyeler kentsel projeler geliştirmeli.81 ilden 30' u BŞB. Buralarda İÖİ ve köy yok artık. Köyler mahalle oldu. BŞB kırsal mahalleler için elbette proje geliştirebilir. Ancak BŞB'lerin önde gelen kent gereksinimleri var. Normal ve iklimsel afetlere karşı dirençli kent nasıl olacak? Atık sular nasıl arıtılacak? Kaldırımlar, yol, kitle ulaşımı, akıllı kentler vsç Konut ve gecekondu sorunu...Bu konularda projeler geliştirmeli belediyeler. Önce vizyon, sonra misyon. Çok çok karmaşık ve ayrıntılı. Hangi örgütsel yapı, nitelikli personel ve finansal kaynakla bu işi yapacaklar?

Prof. Yaşamış bunları yazdı. Bu konuların uzmanı. Binlerce sayfalık kitabı, raporu, makaleleri var. Belediyelerin ve CHP'nin bundan haberi olduğunu sanmıyorum. Günümüzde ehliyetli, nitelikli insanlar kenarlarda, köşelerde, Yetkileri yok. Yetkileri olanlar ne denli bilgili, donanımlı dersiniz?