Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Vertigo bir hastalık değil semptom!

Vertigo bir hastalık değil semptom!

Prof. Dr. Ülkü Tuncer, santral denge bozukluklarının aciliyetine dikkat çekiyor! Baş dönmesi ve denge kaybıyla ilgili merak edilenler haberimizde...

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Vertigo bir hastalık değil semptom!
KAYNAK: İHA

Kulak Burun Boğaz Hekimi Prof. Dr. Ülkü Tuncer, vertigonun sadece bir hastalık olmadığını, aslında bir semptom olduğunu vurguladı. Latince kökenli olan vertigonun 'dönmek' anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Tuncer, hastaların çoğu zaman bu durumu bir hastalık olarak algıladığını, ancak aslında bir hastalık bulgusu olduğunu açıkladı. Baş dönmesi, bulantı, kusma, terleme gibi belirtilerle birlikte ortaya çıkan vertigonun, çeşitli sebeplere bağlı olarak gelişebileceğini ifade etti.

Santral Denge Bozuklukları ve Aciliyeti

Hareket halindeyken veya hareketsiz dururken dengenin sağlanmasının, beynin gözlerden, iç kulaktaki denge merkezlerinden, kas, eklem ve tendonlardan gelen derin duyu bilgilerini koordine etmesiyle mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Tuncer, baş dönmesi ve denge kaybı yaşayan hastaların öncelikle patolojinin kaynağını belirlemesi gerektiğini söyledi. İç kulaktaki denge merkezlerinin hastalıklarının genellikle baş dönmesine neden olduğunu dile getiren Tuncer, bu durumun iç kulaktaki denge sistemleri ile ilgili olduğunu ve tedavinin bu doğrultuda belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Periferik Vertigo: Kulak Kristallerinin Yer Değiştirmesi

Genç ve orta yaş grubunda sıkça görülen periferik vertigonun nedeninin, halk arasında 'kulak kristallerinin yer değiştirmesi' olarak bilinen benign paroksismal pozisyonel vertigo olduğunu belirten Prof. Dr. Tuncer, hastalığın genellikle iç kulaktaki denge merkezleri ile ilgili olduğunu söyledi. Viral enfeksiyonlar, D vitamini eksikliği, yaşlanmaya bağlı kemik erimesi gibi faktörlerin hastalığa neden olabileceğini ifade eden Tuncer, hastaların genellikle hareketsizken herhangi bir sorun yaşamadığını, ancak kalkma veya dönme esnasında şiddetli baş dönmesi atakları yaşadığını belirtti.

Meniere Hastalığı ve Şiddetli Baş Dönmesi Atakları

İç kulak sıvısının bilinmeyen bir nedenle basıncının artması sonucu ortaya çıkan Meniere hastalığının da şiddetli baş dönmesi ataklarına sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tuncer, hastalarda ataklar sırasında yaşanan şiddetli baş dönmesi, bulantı, kusma, kulakta basınç hissi ve işitme kaybının belirgin olduğunu açıkladı. Meniere hastalığına sahip bireylerde ataklar arasında geçen sürenin değişkenlik gösterebileceğini belirten Tuncer, tedavinin ataklar sırasındaki belirtileri hafifletmeyi ve sonrasında atakların sayısını azaltmayı hedeflediğini söyledi.

Vestibüler Migren: Baş Dönmesi ve Ciddi Baş Ağrısı İlişkisi

Baş dönmesinin vestibüler sinire yayılan enfeksiyon sonucu oluşan vestibüler nöronit hastalığına işaret eden Prof. Dr. Tuncer, bu tip vertigonun ani başladığını ve şiddetli bulantı ve kusmaya neden olabileceğini belirtti. Vestibüler migren hastalığından bahseden Tuncer, sıklıkla orta yaşlı kadınlarda görülen bu durumun, baş dönmesi, denge kaybı, kulak çınlaması gibi belirtilerle birlikte veya ayrı ayrı ortaya çıkabileceğini ifade etti. Vestibüler migrenin, uzun süren ciddi baş ağrısı atakları ve baş dönmesinin bir arada görüldüğü bir durum olduğunu söyleyen Tuncer, tanı konulan hastaların nöroloji uzmanları tarafından takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kuyumcudaki Hırsızlık Anı Güvenlik Kamerasına Yansıdı

Kuyumcudaki Hırsızlık Anı Güvenlik Kamerasına Yansıdı