Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Romatoloji uzmanı uyardı: Sigara artrit riskini artırıyor

Romatoloji uzmanı uyardı: Sigara artrit riskini artırıyor

12 Ekim Dünya Artrit Günü'nde romatoloji uzmanları, eklem ağrıları olarak da bilinen artrit hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Romatoloji uzmanı uyardı: Sigara artrit riskini artırıyor
KAYNAK: İHA

Romatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Emin Derin ve Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla artrit hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Uzmanlar, artritin erken teşhisinin önemine ve toplumda farkındalığın artırılmasına dikkat çekti.

Romatoloji Uzmanı Dr. Mehmet Emin Derin, artritin eklem iltihabına verilen genel bir isim olduğunu belirterek, “Artrit, eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık ve hareket kısıtlılığı ile kendini belli eder. Tedavi edilmediği takdirde eklem harabiyetine yol açabilir” dedi. Ayrıca, artritin 50 yaşından önce daha sık görüldüğünü vurgulayan Dr. Derin, iltihaplı artritlerin, eklemde sabah katılığı ve hareketle azalan ağrı ile kendini gösterdiğini ifade etti.

Romatizmal Hastalıklar Yaygın

Dr. Mehmet Emin Derin, "150'den fazla romatizmal hastalık tanımlanmıştır. En sık görülen iltihaplı artrit romatoid artrittir. Romatoid artrit daha çok el parmak ve bilek eklemlerini etkilerken, ülkemizde sık görülen Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF) büyük eklemleri tutabilir” şeklinde konuştu. Ayrıca, sigaranın romatoid artrit gelişiminde önemli bir etken olduğuna dikkat çekti ve aktif iltihap dönemlerinde kaplıca tedavisinin önerilmediğini belirtti.

Artrit çeşitleri neler?

Romatoloji Uzmanı Dr. Şule Ketenci Ertaş ise, artritin tek başına bir hastalık olmadığını, kronik romatizmal hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabildiğini ifade etti. "Artrit, grip, COVID-19 ve enfeksiyonlar sonrasında da gelişebilir, ancak bu tür artritler genellikle geçicidir. Kronik romatizmal hastalıklara bağlı artritler ise kalıcı hasara yol açabilir” dedi.

"Artrit, tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlara yol açabilir"

Dr. Şule Ketenci Ertaş, "Artrit, tedavi edilmediğinde kalıcı hasarlara yol açabilir. Bu nedenle 12 Ekim Dünya Artrit Günü, hastalığa dair farkındalığı artırmak ve erken teşhisle kalıcı hasarların önlenmesini sağlamak amacıyla ilan edilmiştir" ifadelerini kullandı. Ayrıca, artritin yalnızca kas-iskelet sistemiyle sınırlı olmadığını, damarları, böbrekleri, cildi ve tükürük bezlerini de etkileyebilen hastalıklarla ilişkili olabileceğini belirtti.

Artrit Nedir?

Ağrıya, şişmeye ve hareket kabiliyetinde sınırlamalara neden olabilen yaygın görülen bir hastalık olan artrit, eklemlerde kızarıklık ve şişlik (iltihaplanma) anlamına geliyor. Artrit hastalığının 100'den fazla tipi bulunuyor. Romatizmal hastalıklar eklemlerde, kaslarda, tendonlarda, bağlarda veya kemiklerde ağrıya, sertliğe ve şişmeye neden oluyor. Genellikle kronik görülen artrit ve diğer romatizmal hastalıklar kadınlarda erkeklerden daha yaygın görülüyor. Hastalık yaşlı insanlarda daha yaygın görülmesine rağmen her yaştan insanı etkileyebiliyor.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İstiklal Caddesi'nde Polis Memuruna Bıçaklı Saldırı!

İstiklal Caddesi'nde Polis Memuruna Bıçaklı Saldırı!