Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Mesane tümörü görülme yaşı 16'ya düştü

Mesane tümörü görülme yaşı 16'ya düştü

Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen mesane tümörü, artan sigara kullanımı ve çevresel etkenlerle birlikte 16 yaşındaki gençlerde dahi görülmeye başladı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Mesane tümörü görülme yaşı 16'ya düştü
KAYNAK: DHA

Mesane tümörü, genellikle erkeklerde kadınlara oranla 3-4 kat daha sık görülüyor. 50’li yaşlarda daha yaygın olarak gözlemlenen bu hastalık, günümüzde artan sigara kullanımı, sigara içilen ortamlarda bulunma, düşük sıvı tüketimi ve katkı maddeli yiyecek tüketimi gibi nedenlerle daha genç yaşlarda da görülmeye başlandı. Sigara ve tütün ürünlerinin, mesane tümörünün oluşumunda neredeyse yüzde 50 etkiye sahip olduğu belirtiliyor.

Genç Yaşlarda Mesane Tümörü Vakaları

16 yaşındaki gençlerde mesane tümörü vakaları gözlemlenmeye başladı. Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tunç Özdemir, bu durumun sigara kullanımının ve sigara içilen ortamların etkisiyle ilişkili olduğunu vurguladı. Özdemir, “Son dönemde sigara kullanımı yaş ortalaması çok düştü. Geçmişte 50’li yaşlarda daha sık gördüğümüz bu hastalık, şimdi 16 yaşında çocuklarda bile görülmeye başladı. Sadece sigara kullanımı değil, çocukların sigara içilen ortamlarda bulunması da bu hastalığı tetikliyor” dedi.

Sağlıksız Yağ Tüketimi ve Mesane Tümörü

Günümüzde tüketilen birçok yağ, paketli ürünler ve işlenmiş gıdalar, sağlığı olumsuz etkileyebilir. Özellikle pamuk yağı ve palmiye yağı gibi yağlarla karıştırılan zeytinyağları, mesane tümörünü tetikleyebilir. Prof. Dr. Özdemir, zeytinyağlarının organik olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Marketlerden alınan uygun fiyatlı zeytinyağları, kimyasal işlemler sonucu kanserojen hale gelebiliyor. Bu yağlar, çeşitli hastalıklara neden olabilir. Sağlıklı zeytinyağı tercih etmek için cam şişelerde satılan ürünleri seçmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Mesane Tümörünün Belirtileri ve Tedavi Önerileri

Mesane tümörünün en yaygın belirtisi idrarda kanama olarak görülüyor. Prof. Dr. Özdemir, diğer belirtiler arasında sık sık idrara çıkma, kasık ağrısı, acil idrar yapma ihtiyacı, sırt ağrısı, kilo kaybı ve halsizliği sıraladı. “İdrarda kanama yaşayan herkes, mesane tümörü riski taşıyabilir. Bu belirtileri taşıyan kişilerin en kısa zamanda bir uzman tarafından değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hafriyat Antalyaspor’u karıştırdı

Hafriyat Antalyaspor’u karıştırdı