Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Ispanakla karıştırmayın! Hastanelik olabilirsiniz

Ispanakla karıştırmayın! Hastanelik olabilirsiniz

Güzelavrat otu, ıspanakla benzer görünümü nedeniyle yanlışlıkla tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ispanakla karıştırmayın! Hastanelik olabilirsiniz
KAYNAK: İHA

Güzelavrat otu, ıspanak ile benzer yaprak yapısına sahip olması nedeniyle yanlışlıkla tüketildiğinde ölümcül sonuçlara yol açabiliyor. Halk arasında güzelavrat otu olarak bilinen bitki, bilimsel adı Huperzia serrata olup, ıspanakla karıştırılarak zehirlenmelere neden olabiliyor.

 Özellikle Eylül ayında ıspanakların tezgâhlarda yerini almasıyla birlikte, vatandaşlar bu iki bitki arasındaki ayrımı yapmakta zorlanabiliyor. Yanlışlıkla tüketilen güzelavrat otu, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi ve ciddi zehirlenme belirtilerine yol açabiliyor.

Güzelavrat Otu ile Ispanak nasıl ayırt edilir?

Sivas’ta sebze esnafı olarak 30 yıldır faaliyet gösteren Ahmet Şarkışla, “Bugünden itibaren ıspanak sezonu açıldı. Bilinçsiz toplanan ıspanakta farklı otlar olabilir. Güzelavrat otu ıspanağa benziyor ama bunun üstadı neyin ne olduğunu bilir. Bu iki otun ayrımı köklerinden belli olur. Bizim sattıklarımızda kesinlikle yabani ot olmaz ama vatandaş kendi toplarken farkında olmadan yanlış ot toplayabilir” dedi.

Tüketmeden uzmana danışın

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, “Doğada farklı familyalardan oluşan ancak birbirine benzeyen bitkiler, aynı şey zannedilerek tüketilebiliyor. Özellikle güzelavrat otu gibi bitkiler, pancar zannedilerek tüketildiğinde zehirlenme vakalarına yol açabiliyor. Bu bitkiler tüketilirken uzmanlara danışılmalı. Ayrıca vatandaşların yol kenarından toplayıp tüketmeye çalıştıkları bitkiler, egzoz gazları, lastik ve asfalt kalıntılarıyla kirlenebilir. Bu nedenle bitkiler son derece sağlıksız hale gelebiliyor” ifadelerine yer verdi.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yüzde 25 sınırı kalktı: Eylül kira artış oranı enflasyonla belirlendi

Yüzde 25 sınırı kalktı: Eylül kira artış oranı enflasyonla belirlendi