Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık “Hastanede doktor, eczanede ilaç bulamadık”

“Hastanede doktor, eczanede ilaç bulamadık”

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’na bağlı Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş) Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, “2022 yılında yurttaş; MHRS’de randevu, hastanede doktor, eczanede ilaç bulamadı. Tüm bunların sorumlusu gibi hedef gösterilmekten kendini kurtaramayan sağlık çalışanı ise 2022 yılında da değer göremedi” dedi

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
“Hastanede doktor,  eczanede ilaç bulamadık”

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur, 2022’nin son açıklamasında şunları kaydetti: “Yurttaşların sağlık hizmetlerine ulaşamadığı, tedavisinin düzenlenemediği, ilacına ulaşamadığı bir yıl geride kalmıştır. 2022 yılında yurttaş, MHRS’yi aradı, randevu alamadı, hekime ulaşamadı. Hekime ulaştı; hekim tetkik istedi, tetkik için yakın bir tarihe randevu alamadı. Tetkik yapıldı, teşhis kondu ameliyat olması gerekti, ameliyata gün alamadı. Kamuda özellikli ameliyatlara girecek hekim bulunamadı. Ortopedi ve beyin cerrahisi ameliyatları için gerekli malzemesi olmayan hastanelerin yenisini de tedarik edemediği için bu alandaki ameliyatlar yapılamadı. Hastanın tedavisi düzenlendi, ilaç bulunamadı. 2022 yılında döviz kurlarındaki artış, tanı ve tedaviye yönelik tıbbi teknolojik ürünlerin özellikle de ilaç fiyatlarının yükselmesi ve hatta kimi ilaçların bulunamaması sorununu beraberinde getirdi. Tıbbi teknoloji, ilaç ve aşı üretimi konusunda dışarıya bağımlı olunmasının bedelini 2022 yılında yurttaş, sağlığı ile ödedi.”

10 AYDA 2417 İSTİFA

Genel Sağlık-İş’in açıklamasında istifa eden hekimlere ilişkin de şunlar kaydedildi: “ Toplumun sağlığını korumak, insanları sağlığına kavuşturmak, can kurtarmak için hizmet üreten sağlık çalışanları, mesleklerinin değersizleştirilmesi, sağlıkta şiddet ve ekonomik nedenler olmak üzere yaşadığı sorunlar nedeniyle istifa yolunu seçti. İstifa eden, yurt dışına giden hekim ve deneyimli sağlık personeli sayısında 2022 yılında büyük artış yaşandı.  İyi Hal Belgesi için yapılan başvuru sayısı, 2022 yılının ilk on ayında 2417’yi buldu. 2022 yılında İyi Hal Belgesi alanların bin 227’si uzman hekim, bin 190’ı ise pratisyen hekimlerden oluştu.”

SAĞLIK ÇALIŞANI GEÇİM DERDİNDE

2022 yılında 24 sağlık çalışanı Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Neredeyse bir salgına dönüşen sağlıkta şiddet ise 2 sağlık çalışanını aramızdan aldı. Konya Şehir Hastanesi'nde görevli Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ekrem Karakaya, hasta yakını tarafından odasında ateşli silahla katledildi. İstanbul Esenyurt Devlet Hastanesi güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan sessiz olun uyarısı yaptığı için uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.”

 “2022 yılında açlığa mahkûm edilen sağlık çalışanları, geçim derdine düştü. Çalıştıkları kurumlarda şiddetsiz gün geçmeyen, mesleki saygınlığı zedelenen sağlık çalışanları; sağlıksız çalışma şartlarında sağlık hizmeti sunmaya çalışırken tükendi. Her geçen gün net bir şekilde yükselen enflasyona karşın; ay sonunda ne kadar maaş alacağını bilmediği bir teşvik-taban-sabit ödeme sisteminde hizmet üreten sağlık çalışanları, yoksulluğa mahkûm edildi.”

Haber Merkezi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tarıma 143 milyonluk destek

Tarıma 143 milyonluk destek