Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık HAREKETSİZLİK YILDA 3 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

HAREKETSİZLİK YILDA 3 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı verilerine göre yılda 3 milyondan fazla kişi yetersiz fiziksel aktivite ve hareketsizliğe bağlı olarak hayatını kaybediyor. Dünya genelindeki ölüm nedenlerine baktığımızda hareketsizlik dördüncü sırada yer alıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
HAREKETSİZLİK YILDA 3 MİLYON KİŞİYİ ÖLDÜRÜYOR

Süleyman Gezici

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı verilere göre yılda 3 milyondan fazla insan hareketsizlik nedeniyle hayatını kaybediyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzamnı Prof. Dr. Nurzat Elmalı hareketsizlik nedeniyle hayatını kaybedenşerin sayısının dikkat çekici rakamlara ulaştığını söyledi. Uzmanlar bu konudaki araştırmalarını yoğunlaştırdı. Sağlıklı yaşam için 2 bin 500 adın, 4 bin üstü adım ise ölüm riskini yüzde 15 azaltıyor. 20 bin adımda ise en fazla fayda sağlanıyor.

Düzenli spor şart

Uzmanlar yürüyüş, düzenli spor, fiziksel açıdan hareketli bir yaşamın birçok sağlık sorununun önüne geçtiğini gösteren çalışmalar ortaya koyuyor. Her gün atılması gereken adım sayısı düşünülenden daha az olduğu ortaya çıktı. Avrupa Önleyici Kardiyoloji Dergisi’nde yayınlanan yaklaşık 227 bin kişilik analize göre, herhangi bir nedene bağlı ölümleri önemli ölçüde azaltmak için günde 4 bin adım kadar az bir adımın gerekli olduğu ortaya kondu. Hatta günde sadece 2 bin 500 adım atmanın bile kardiyovasküler hastalıklardan (kalp ve damar hastalıkları) ölme riskini azalttığını belirledi. Prof. Dr. Maciej Banach ve ekibinin gerçekleştirdiği yeni bir çalışma, sağlık için faydalı olması için günde 4 bin adım gibi az bir sayıyla başlanabileceğini buldu. Sağlıklı yaşam sadece iki bin 500 adım uzakta Günde 4 bin adım üzerine atılan her bin adım herhangi bir nedenden ölme riskini yüzde 15 oranında azaltır. Söz konusu çalışma aynı zamanda günde 500 adımlık artışın kalp damar hastalıklarından ölüm riskini yüzde 7 oranında azalttığını gösterdi. Bu risk üzerindeki en büyük etki, günde 7 bin adımdan fazla yüründüğünde meydana geldi ve en fazla fayda yaklaşık 20 bin adımda meydana geldi. Bu çalışmada günde 20 bin adım atmanın sağlığa olan faydalarının artarak devam ettiğini gösterdiğini ancak henüz bir üst sınır belirlenmediği bulundu.

Erken ölüm riskinde yüzde 42 azalma 

Söz konusu araştırmanın bu alanda gerçekleştirilen ilk bilimsel çalışma olması açısından çok önemli. Yaklaşık 7 yıl boyunca devam eden bu araştırma ayrıca şu sonuçları da ortaya koyuyor: 60 yaş ve üstü yetişkinler günde 6 bin ila 10 bin adım arasında yürüdüklerinde erken ölüm riskinde yüzde 42 azalma görürken, 60 yaş altı kişiler günde 7 bin ila 13 bin adım arasında yürüdüklerinde riskte yüzde 49 azalma görülüyor. Dolayısıyla bu çalışma ‘Ne kadar erken yaşta yürümeye başlarsanız ve ne kadar çok yürürseniz o kadar iyi’ sonucunu ortaya koyuyor. Üstelik deneklerin erkek ya da kadın olmaları veya nerede yaşadıklarına dair değişen bir şey de tespit edilmedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Serik’te içme suyu hattı yenilendi

Serik’te içme suyu hattı yenilendi