Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Galeriler Sağlık GÖZLERDEKİ DEĞİŞİME DİKKAT!

GÖZLERDEKİ DEĞİŞİME DİKKAT!

Alzheimer hastalığı yaşamı etkileyen bir hastalıktır ve temel ihtiyaçları karşılamak zorlaşır.

GÖZLERDEKİ DEĞİŞİME DİKKAT! 1
/ 6
Yaşlılık hastalığı olarak bilinen Alzheimer hastalığının görülme sıklığının daha erken yaşlara doğru düştüğü bilinmektedir. Alzheimer'ın erken teşhisi, hastalığın tedavisi için hayati önem taşır. Alzheimer hastalığının yıllar önce gözlerdeki değişikliklerle ortaya çıkabileceği bir uyarı işareti olabileceği bilinmektedir. Alzheimer hastalığı beyin hücrelerinin ölümüne ve bilişsel fonksiyonun azalmasına neden olan bir hastalıktır.
GÖZLERDEKİ DEĞİŞİME DİKKAT! 2
/ 6
Basit unutkanlıkla başlayan Alzheimer hastalığı, sonunda hastanın yakın geçmişini ve çevresindeki insanları unutmasına neden olabilir. Ancak unutkanlık Alzheimer'ın tek belirtisi değildir. Alzheimer hastalığının artan araştırmaları, bu hastalığın ilk belirtilerinin gözlerde görülebileceğini ortaya koymuştur.
GÖZLERDEKİ DEĞİŞİME DİKKAT! 3
/ 6
Acta Neuropathologica'da yayınlanan bir araştırma, insan retinasındaki Alzheimer hastalığına özgü protein profilleri ve moleküler, hücresel ve yapısal etkilerin ilk detaylı olarak analiz edilen olduğunu göstererek, bu değişikliklerin beyindeki ve bilişsel fonksiyondaki değişikliklerle nasıl eşleştiğini ortaya koymaktadır.
GÖZLERDEKİ DEĞİŞİME DİKKAT! 4
/ 6
Retinadaki değişiklikler, hafıza, yönelim ve zaman algısı için merkezler olan entorhinal ve temporal korteks adı verilen beyin bölgelerindeki değişikliklerle ilişkilendirilmiştir. Araştırma ekibi, Alzheimer hastalığı ve hafif bilişsel bozukluk olan 86 insan bağışçısından retina ve beyin dokusu örnekleri topladı ve 14 yıl boyunca incelendi.
GÖZLERDEKİ DEĞİŞİME DİKKAT! 5
/ 6
Daha sonra normal bilişsel fonksiyonu olan bağışçıların örnekleri ile hafif bilişsel bozukluğu olan ve ileri Alzheimer hastalığı olanların örnekleri karşılaştırıldı. Bulgular, Alzheimer hastalığının anahtar belirleyicisi olan beta-amiloidde önemli artışların, Alzheimer hastalığı olanlar ve erken bilişsel bozukluğu olanlar arasında görüldüğünü gösterdi.
GÖZLERDEKİ DEĞİŞİME DİKKAT! 6
/ 6
Ek olarak, beyin ve retinadan beta-amiloidin temizlenmesi de dahil olmak üzere diğer hücreleri onarmak ve korumakla görevli hücreler, bilişsel sorunları olanlarda %80 azalmıştır. Araştırmacılara göre, retina çevresindeki hücrelerdeki doku atrofisi ve iltihap, bilişsel durumun en iyi tanımlayıcısıdır.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
DİŞ SAĞLIĞI KALP SORUNLARINI TETİKLEYEBİLİR!

DİŞ SAĞLIĞI KALP SORUNLARINI TETİKLEYEBİLİR!