Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Gebeliklerin yüzde 15'i düşükle sonuçlanıyor!

Gebeliklerin yüzde 15'i düşükle sonuçlanıyor!

Çocuk sahibi olmaya hazırlanan çiftlerin karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olan gebelik kayıpları, anne adaylarının psikolojilerini olumsuz etkiliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Gebeliklerin yüzde 15'i düşükle sonuçlanıyor!
KAYNAK: İHA

Klinik olarak teşhis edilen gebeliklerin yüzde 10-15'inin düşükle sonuçlandığını belirten Memorial Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gamze Akın Evsen, bu durumun tekrarlayan gebelik kayıplarında yüzde 3 ila yüzde 5 arasında bir orana işaret ettiğini ifade etti.

Gebelik kayıplarının genellikle kromozomal sorunlardan kaynaklandığını belirten Dr. Evsen, genetik anomaliler, hormonsal sorunlar, kan pıhtılaşması ve rahmin yapısal bozuklukları gibi etkenlerin de rol oynayabileceğini vurguladı. Bu kayıpların tekrar etmesi durumunda ise anne ve babanın sağlık durumu, genetik geçmişleri gibi faktörlerin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini söyledi.

Gebelik kayıplarının tıbbi literatürde abortus olarak tanımlandığını açıklayan Dr. Evsen, bu durumun genellikle ilk 3 aylık dönemde görüldüğünü belirtti. Tekrarlanan gebelik kayıplarında ise kromozomal sorunların yanı sıra genetik, hormonsal, ve yapısal faktörlerin yanı sıra annedeki kronik hastalıkların, tıbbi öykülerin ve genetik hastalıkların da etkili olabileceğini ifade etti.

Gebelik kayıplarının değerlendirilmesi için çeşitli testlerin yapılması gerektiğini belirten Dr. Evsen, özellikle tekrarlayan gebelik kayıplarının nedenlerini anlamak için genetik testler, trombofili paneli, ve çeşitli kan testlerinin yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Ayrıca, rahmin yapısal sorunlarının tespiti için histerosalpingografi (HSG) gibi yöntemlerin önerilebileceğini belirtti.

Ancak Dr. Evsen, bu testlerin yarısından fazlasında herhangi bir sorun tespit edilememesi durumunda, bu durumun açıklanamayan tekrarlayan gebelik kaybı olarak adlandırıldığını ve bu durumun hastalarda kaygı ve umutsuzluk yaratabileceğini belirtti. Hastalara bu süreçte sabırla devam etmelerini öneren Dr. Evsen, bu durumda yüzde 50-70 oranında sağlıklı bir gebelik sürecinin yaşanabileceğini vurguladı.

Gebelik sürecinde yaşanan endişeler ve korkular hakkında konuşan Dr. Evsen, gebelik oluştuğu andan itibaren anne adaylarının kaybetme korkusuyla başa çıkmakta zorlanabileceğini ve bu nedenle sık kontroller ve testlerle süreci daha güvenli ve sağlıklı hale getirmeye çalışabileceğini ifade etti.

Dr. Evsen, gebelik kayıplarının değerlendirilmesi sürecinin hem fiziksel hem de duygusal olarak zorlu olabileceğini ancak doğru testlerin ve uzmanlıkla yapılan değerlendirmelerin çiftlere sağlıklı bir gebelik sürecine ulaşma konusunda yardımcı olabileceğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Çalışan emeklilerin maaşlarına kesinti geliyor

Çalışan emeklilerin maaşlarına kesinti geliyor